Gyurkity Péter

Nagyot esett a Sony és az LG

A két óriás telefonos részlege csak szenved, a kilátás sem túl rózsás.

Az okostelefonok területével kicsit is foglalkozó olvasók jól tudják, hogy sem a Sony Mobile, sem pedig az LG Mobile nem tartozik a kiemelt, legnagyobb játékosok közé, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy az utóbbi években egyik cég szekere sem száguld észvesztő sebességgel. A mobilos részlegek továbbra is csak szenvednek, amit a többi divízió kénytelen ellensúlyozni.

A Sony kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy 3 telefon van érkezőben, ezt azonban beárnyékolja, hogy a gyártó meglehetősen rosszul teljesít ezen a piacon. Az anyacég friss jelentése szerint a most lezárult időszakban ugyan a bevétel alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, a működési profit azonban már javult, a zene, a játékok, valamint az otthoni szórakoztató termékek terén ugyanis jobban szerepeltek. Egyedül a mobilrészleg negatív trendje folytatódott, a telefonok darabszáma 37 százalékkal esett vissza, ennek pedig 142 millió dolláros veszteség lett az eredménye. Ráadásul nemcsak Európában és Latin-Amerikában, de még Japánban is rontottak, az április és március közötti pénzügyi év alatt pedig összesen mindössze 6,5 millió készüléket szállítanak majd le, ami még a korábban jelzett 7 milliós példányszámnál is alacsonyabb. Továbbra is az 5G és az Xperia XZ4 kapcsán remélnek új lendületet, ez azonban erősen kétséges.

Az LG mostanában a hajlítható OLED-televíziókkal igyekszik újítani, de azért az okostelefonokról sem feledkeznek meg. A most közzétett éves jelentésben arról írnak, hogy az anyacég szépen növekedett, a mobilrészleg azonban itt is csak döcög, 700 millió dolláros veszteséget termelve, bár ők azért a darabszám tekintetében sokkal jobban állnak, hiszen csak a tavalyi utolsó negyedévben 9,5 millió készüléket szállítottak le. Idén az 5G és a különböző kivitelű okostelefonok kapcsán várnak némi javulást, viszont egyelőre ők is kénytelen a további részlegek, így a háztartási eszközök, a televíziók, valamint az otthoni szórakoztató termékek által szolgáltatott profitra támaszkodni.

A dél-koreai cég jelenleg a hetedik helyen áll az okostelefonok területén, tehát nincs minden veszve, de nem tűnik úgy, hogy fel tudják venni a versenyt a gyorsan növekvő kínai riválisokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BruceZ #4
    Hát szerintem elég jól mennek a MILC-ek is.
  • NEXUS6 #3
    Még okosteló korszak előtt volt utoljára Sonym. Pár éve még használtam is, amikor szervizbe kellett adni az aktuálist.

    Szerintem lassan a Samu is eléri a csúcsot, innen már csak lefelé vezet az útja. Samuból is volt nagyon jó telóm is, amelyiket imádtam pl. a Badás Wave, és az S3, meg pl. az S7Edge, ami miatt többet én valszeg nem veszek Samut.
  • zola2000 #2
    A sonyt manapság idióták vezetik, egyedül a tvik ár-érték aránya sem igazi pl egy Samsungal összehasonlítva egyedül a Playstation megy jól, de ... ott is furábbnál furább dolgokat művelnek manapság.
  • CairoJack #1
    A Sony utoljára a Z5-el tudott jó telefont csinálni, azt a vonalat kellett volna tovább vinni, de kihátráltak belőle, azóta piacképtelen hulladékokat gyártanak. Pedig volt egy csomó nagy innovációjuk, a vízállóság, az oldalsó gombba épített ujjlenyomat olvasó, a kompakt csúcs telók, stb. Az LG soha nem csinált jó telefonokat, de a G4 után ők is zuhanórepülésbe kezdtek.
    Igazából az van, hogy mindkét gyártó elképesztően vacak telefonokat gyárt. A megbízhatóság nulla, akár csak az innováció. De még ez sem lenne baj, ha legalább lenne saját arculatuk, de nincs. Technológiailag meg 1-2-3 évvel kullognak a piac után. Borzalom... nem is értem, miért gondolják, hogy ilyen szarokat piacra kell dobni. Ja és főleg annyira durván túlárazva, mint amennyire a Sony-t túl vannak.
    SZ.Á.N.A.L.M.A.S.
    Pedig én nagy Sony rajongó voltam, az első androidos okostelóm egy Z1C volt, a mai napig megvan, használom tartaléknak, hibátlan a cucc. Aztán volt Z3-am, meg Z5-m, ez utóbbi szintén megvan, szintén használom tartaléknak. De a Z5 után az X performance kifejezett visszalépés volt, és utána soha többet nem tudtak értelmezhető telefont letenni az asztalra. Akkor tértem át Samsungra.