Gyurkity Péter

A WiFi-nél is gyorsabb a mobilelérés

Már az 5G megjelenése előtt sem olyan egyértelmű a helyzet, mint korábban.

Az ötödik generációs mobiltechnológia véglegesítéséről és várható bevezetéséről többször írtunk az elmúlt hónapokban, eközben azonban elemzések is készültek arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a WiFi és a mobilelérés átlagos sebessége az egyes országokban. Hazánkban nagy eltérést nem látni, viszont számos államban már egyértelmű az LTE előnye.

Az OpenSignal által most közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy több tucat országban jól kivehető a 4G LTE előnye, legalábbis ami az átlagos letöltési sebességeket illeti. Példaként említhető Ausztrália, Libanon, Katar, vagy akár Csehország, ezekben az államokban ugyanis minimum 10 Mbps az LTE előnye az átlag WiFi hotspothoz képest, de Ausztriában is csaknem 5, Szlovákiában pedig 2,3 Mbps az eltérés ugyanebben az irányban. Mindez azért érdekes, mert az 5G-t még nem is látni, a felhasználók viszont számos esetben nem feltétlenül a WiFi-t részesítik majd előnyben, hiszen számukra a mobilelérés nagyobb sebességet és kényelmet biztosít, legalábbis ha hajlandók megfizetni ennek árát.


Az elemzésben hazánkat is kiemelik, Magyarország viszont azon országok között szerepel, amelyekben nem látni komoly eltérést a két technológia között. Az átlagos letöltési sebesség mindkét platform esetében valamivel 31 Mbps felett van, az anyag készítői szerint viszont statisztikai hibahatáron belül van a különbség, vagyis gyakorlatilag nem lehet kimutatni a pontos eltérést. A felhasználók számára tehát egyik platform sem nyújt komoly előnyöket, ez viszont nyilván a helyi körülményektől is függ, hiszen nem mindenhol (és mindig) elérhető a 4G, arról nem is beszélve, hogy ingyenes WiFi hotspotokban nem mindig válogathatunk, bár a helyzet fokozatosan javul, legyen szó akár a nyilvános közösségi helyszínektől, vagy akár a helyi és távolsági tömegközlekedésről.


Számos fejlett nyugati ország esetében viszont egyértelmű a WiFi (pontosabban a fix elérések) előnye, itt az USA, az Egyesült Királyság, Svédország, Dánia, vagy akár Németország is felbukkan, miközben Románia és Bulgária is itt kapott helyet, ezen országokban tehát az 5G hozhat majd magával komoly változásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Az átlagos wifi hotspot olyan mint az átlagos bér, az emberek 90%a felét keresi + a főnök milliókat, aztán átlagolnak.

    (A magyar átlagbér 300 ezer forintot közelíti de a "medián magyar" 130 ezer forintot visz haza nettó)
  • takysoft #4
    Azért ez picit clickbait.
    Technológiákról volt szó a cikk nevében.
    Ez nem technológia, hanem "átlagos wifi hotspot"... olyat az ember NEM használ :D

    Én 700 megabites sebességgel wifizem otthon :)
    Sok sikert hozzá, hogy ezt überelje akár a 6G is :D
  • zola2000 #3
    Most néztem meg: két év hűséggel 6570 forintért adnak 100gigás mobilnetet, ami elég annak aki nem nagyfogyasztó (nagyobb konzoljátékok letöltése, 4K online videó nézés) és fontos a hordozhatóság
  • kvp #2
    A legtobb esetben nem a wifi a szuk keresztmetszet, hanem a mogotte levo uplink. Ez sokszor ugyancsak mobil net, csak eppen megosztott, tehat tobb ember osztozik wifin egy telefon savszelessegen.
  • Caro #1
    Naná hogy veri a 300 MBps LTE az 5 MBps ADSL-emet :D
    Csak mindig tegyük hozzá, hogy hány másodperc alatt tud elfogyni a havi forgalmi keret az LTE esetében...
    Úgy meg nem nehéz gyorsnak lenni, hogy a mobilszolgáltatóknak a 2.4GHz-es wifi sávszélességének kb. 10x-ese, teljesítményben 20x-osa áll a rendelkezésükre.