Berta Sándor

Apple - saját processzorok jöhetnek a Mac számító­gépekben?

A kaliforniai cég saját fejlesztésű processzorai 2020-tól érkezhetnek.

Az Apple a Mac számítógépeiben évtizedek óta az Intel CPU-it, míg az iPhone és az iPad készülékeiben a saját fejlesztésű processzorait használja. Az utóbbiakat az ARM brit társaság tervezte. A Bloomberg gazdasági hírügynökség azt írta, hogy a termékeket a Mac számítógépekbe építhetik be. A projekt kódneve Kalamata és jelenleg még korai szakaszban van. A távlati cél az, hogy az Apple különböző eszközeit még szorosabban összekössék egymással. Ezt szolgálná az is, hogy az iPhone készülékeken futtatható alkalmazások a közeljövőben elérhetővé válhatnak a Mac számítógépeken is. Ennek a projektnek a kódneve Marcipán. Az Apple - szokásához híven - nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

A hír megjelenése után az Intel részvényei 6,4 százalékkal gyengültek, de a legnagyobb gyengülés 9,2 százalékos volt. Amennyiben a gyártó az Apple-t is elveszítené az ügyfelei közül, akkor az a bevételek szempontjából nem lenne komoly csapás, mert a Mac számítógépek csak a vállalat bevételeinek az 5 százalékát teszik ki. Az imázsveszteség viszont sokkal nagyobb lenne. Kérdéses ugyanakkor, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vagy a Samsung Electronics, amelyek eddig az Apple chipjeit készítették, képesek lennének-e a jövőben is biztosítani a megfelelő gyártókapacitást és színvonalat a társaság számára.

Amennyiben az óriáscég egy új architektúrára váltana át, akkor az új hardverekhez minden szoftvert - az operációs rendszerektől az alkalmazásokig - át kellene programozni. Az Intel korábban kiszorult az okostelefonok és a táblagépek piacáról. Érdekesség, hogy már most az Apple tervezi saját processzorait, a neurális chipjét (az arc-, a kép- és a beszédfelismerési funkciókhoz) és a gépi tanulási algoritmusokat. Szintén az óriáscég készíti saját ujjlenyomat- és hálózati chipjeit, amelyeket többek között az AirPod termékekben is alkalmaz és amelyekkel más termékeit kötheti össze a vezeték nélküli fejhallgatóval.

Tavaly februárban az szivárgott ki, hogy az Apple ARM-alapú chipet fejleszt, amely a gyártó notebookjaiban lévő bizonyos funkciók, például a Power Nap energiatakarékos üzemmód vezérlését veheti át. Ezt a feladatot eddig az Intel processzorai végezték. Ezt követően ismertté vált, hogy a vállalat mesterséges intelligencia chipet is készít, amelynek a neve Apple Neural Engine lesz és olyan feladatok elvégzéséért felelhet majd, amelyekhez eddig emberi intelligenciára volt szükség. 2017 decemberében pedig az derült ki, hogy a társaság egy saját energiamenedzselési chipet is meg akar alkotni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #14
    nincs gondom vele. Viszont neked vannak gondjaid azzal, hogy nem érted azt amit te irsz le.

    "A hackintosh-ok gyakorlatilag nulla pénzt vesznek ki az Apple zsebéből,"
    Mivel nem vesznek gépet ezért ez nem folyik be az Apple-hez. Ha olcsóbb lenne akkor vennének. Akkor mennyit is vesznek ki?
    Okés semmit, de akkor mennyit nem tesznek bele? Na ezért bukik az Aplle minden hackintos gép vásárlása esetén.
  • M2 #13
    Gondjaid vannak a szövegértéssel? Pont azt írtam le, amit a te ismerőseid is bizonyítanak.

    "hackintost használt mert nem fog x százezret kicsengetni egy gépért"
    Tehát soha nem venne egy Mac-et.
  • Macropus Rufus #12
    erről van valami kimutatásod? Vagy ez olyan, hogy higyük el mert ez írtad? :)
    Nekem kapásból van 6 ismerősöm akik hackintost használnak azért mert ők nem fognak fizetni 3x több zsét ua. a hardware-ért. 2 volt IT-s kollégám is hackintost használt mert nem fog x százezret kicsengetni egy gépért. Biztos, hogy nem egyedi jelenségről van szó. Összességében nagyon sokan használják a hackintosokat, mert az ár érték aránya messze egy apple vas elött van, ua. pontosan ugyan azt tudja mint az apple túlárazott csodái.
  • kvp #11
    "Jol van Apple MEGINT rossz dontest hoztal. Oke, tokjo,hogy k... nagy lesz a profitod a procikon, meg tok gyors lesz , meg minden, de mi fog rajta futni?
    az a 30 program, amit az elso evben atportolnak? ja es utana se lesz tokely meg debugolni kell evekig, mire jol es stabilan mukodik.
    idiota Tim."

    Vicces, de pont nem kell portolni, csak be X-elni hogy forditson a rendszer PPC64, x86-64 es ARM64 platformokra is. Egy binaris jon letre, ami mindharom geptipuson tud futni. Mondjuk a PPC-t kivezette az Apple, de attol meg tamogathato lenne. Szoval az a keves program ami eddig ment MacOS alatt, az varhatoan a jovoben is fog. Ehhez jon hozza varhatoan egy halom IOS-es program. Ok, hogy munkara valo nem nagyon lesz koztuk, de hat mikor adott ki utoljara az Apple rendes munkaallomast? Mostanra az osszes ember aki meg valodi mukara hasznalta volna az Apple gepeket reg valtott HP vagy Dell munkaallomasokra. Innentol csak a fogyasztoi szegmens marad, akiknek egy ipad boven eleg a nethez es desktop gepnek is megfelel egy ipad tudasu keszulek.
  • VolJin #10
    A kilencvenes évek közepéig Motorola 680x0 processzorokat használtak, majd szintén maradtak a Motorola PPC-nél, bár a platformot hármasban fejlesztették az IBM-el. Idővel a Motorola leállt, és az IBM szállított nekik. Valamikor a kétezres évek közepén váltottak x86-ra.
    Komolyan meg kellett magyarázni ezt az Apple fanoknak, mert az egész Mac az antiinteles identitásra épült addig.

    Alig egy évtizede van Intel processzor a Mas gépekben, ez a több évtizedes kijelentés valóban falls.
    De hát az SG-nél szakértők vannak, amit megszoktunk már...
  • ZenMillitia #9
    10+ ev parhuzamos PC es Apple hasznalat utan azt mondom,hogy mar egyedul csak iPadet erdemes venni.
    A Samsung Galaxy S8 meg S9, jobb,(ES SZEBB) mint az iphoneX, es mostmar a desktopban is elverzik az Apple, ugyebar 2013ota nem jott ki MAC PROval, meg a macbook prok is egyre sz@rabbak.

    nos,Facebookozasra jo mar csak az Apple 99%ban, profi munkara nem. Komplexebb Grafikara sosem volt jo(max FCPval vagni), max audiora, de audioban is felzarkozott mar a PC, van Thunderbolt 3, low latency, etc.

    Azthiszem 1-2 ev alatt szepen atmigralok kizarolag PCre, es MACen csak netezni fogok, meg ilyen alap dolgok,mitn emailezes etc.

    Grafika (3D,cgi), audio, => PC.

    Final Cut Pronak van egyedul ertelme MACen. de ez egy szuk reteg, mert ugye az AMD GPUt nagyon okosan kihasznalja. de az AE, stb meg pont NVidea barat. Ugyhogy HELO APPLE!
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.04.06. 06:03:37
  • ZenMillitia #8
    Jol van Apple MEGINT rossz dontest hoztal. Oke, tokjo,hogy k... nagy lesz a profitod a procikon, meg tok gyors lesz , meg minden, de mi fog rajta futni?
    az a 30 program, amit az elso evben atportolnak? ja es utana se lesz tokely meg debugolni kell evekig, mire jol es stabilan mukodik.
    idiota Tim.
  • Vanek úr #7
    Csak annyi kiigazítást tennék, hogy a Bionic az már az A11. Az A10-nek más a kódneve (most nem ugrik be).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2018.04.05. 14:05:28
  • M2 #6
    A hackintosh-ok gyakorlatilag nulla pénzt vesznek ki az Apple zsebéből, mert a Mac vásárlók és a Hackintosh építők halmazának nincs átfedése (értsd: aki Mac-et vesz, az soha nem állna neki gépépítésnek, aki meg gépet épít, az soha nem venne egy kész Mac-et).

    A gond inkább az lehet, hogy míg az Apple a saját chipfejlesztésével láthatóan nagyon jól halad (magasan a piac legerősebbje az A sorozat), aközben az Intel meg ül a babérjain és évek óta alig van előrelépés. Ennek lett következménye az, hogy a mobil procik lassan hozzák egy asztali gép teljesítményét töredék fogyasztás mellett.
  • Macropus Rufus #5
    túl sok lett a hackintos a piacon :D :D
    spec. hw. kell nekik. :)