Berta Sándor

Micro-LED-kijelzőt fejleszt az Apple

Hamarosan a kaliforniai vállalat gyárthatja mobil- és okostelefonjai, valamint az okosórái képernyőit.

A Bloomberg arról írt, hogy saját kijelzőket akar készíteni a különböző készülékeihez. A társaságnak már sikerült kisebb méretű képernyőket gyártania az Apple Watch okosórához. Az elképzelések alapján az óriáscég a Micro-LED-technológiára építene, de akár 3-5 év is eltelhet, mire a technológia elterjed és egy Micro-LED-képernyő megjelenhet egy iPhone készülékben.

Az Apple a kutatás mellett a kaliforniai Santa Clarában egy kisebb gyártóüzemet is létrehozott. A Micro-LED-ek sokkal nehezebben állíthatók elő, mint a jelenleg használt kijelzők. Ennek oka, hogy a képernyők több millió képpontja piros, zöld és kék színű diódákból tevődik össze, amelyeket egyenként kell elkészíteni és kalibrálni. Santa Clarában a vállalat nem tudna jelentős mennyiségű Micro-LED-kijelzőt gyártani az Apple Watch számára, és a technológia annyira bonyolult, hogy a társaság egy évvel ezelőtt majdnem leállította a gyártást.

A projekt kódneve egyébként T159 és a társaság e célokra eddig komoly összegeket fektetett be. A programot Lynn Young vezeti, aki az Apple menedzsmentjében a Watch okosóráért és az iPhone készülékekért felel. Az Apple jelenleg a képernyőket a legnagyobb riválisának számító Samsungtól vásárolja meg. A cég évek óta tervezgeti a technológia bevezetését, amely hosszabb üzemidőt, s laposabb, élesebb megjelenítést kínáló és világosabb képernyők létrehozását teszi lehetővé. Az Apple már 2014 májusában megvásárolta a LuxVue Technology nevű céget, amely a technológia egyik specialistájának számít, de tavaly decemberben kiderült az is, hogy hajlékony kijelzőn dolgozik a vállalat, amely már benyújtotta a kapcsolódó szabadalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Jelenleg minimum 10 féle külön technológiát takar a micro-LED elnevezés.

    Mozifalméretű, falméretű - ezek PCB-n vannak , per darab ezeket tényleg egynként rakosgatják)

    mobilméretű +TFT (ilyen még nincs is, ha lenne se rakosgatnák egyenként)

    micro+ CMOS (most kezd lenni 0. generációs, ezeket növesztik nem rakosgatják )

    és ezek árnyalati, mind "micro LED". 900 microntól 5 micronig mindent microlednek hívnak.

    Egy karóra kijelzőjén közel sincs több millió pixel. Sloppy a cikk.