Gyurkity Péter

2020-ra veszi át a vezetést az OLED

A technológia egyre népszerűbb, a fordulatra azonban az évtized végéig várni kell.

Az előlapi kijelző keretének, vagyis a telefon kávájának lassú, fokozatos eltüntetése ma talán a szegmenst legjobban meghatározó divathullámnak számít. Ezzel együtt maga a kijelző is kiemelten fontos komponens, amelynek jelentősége csak további emelkedik a gyártók által életbe léptetett változásokkal, így sokak számára fontos kérdés lesz az OLED-LCD párharc alakulása.

Egyes dél-koreai források szerint a fordulatra nagyjából az évtized végéig kell majd várnunk, addigra azonban teljesen egyértelművé válik az OLED fölénye, ahogy a technológia globális szinten is előtérbe kerül a jól bevált, évek óta bejáratottnak számító LCD-panelekkel szemben. Mindezt természetesen előre jelzi nekünk az OLED-kijelzők terjeszkedési üteme, hiszen már az Apple is próbálkozik ezzel, bár az idei évben még csak egyetlen típust láttak el ilyen érintőképernyővel, ezt pedig jövőre követik majd az utódok – a külsős források szerint 2018 során univerzálissá válva a cég katalógusában.

Jelen pillanatban a nem hajlított OLED és az LTPS LCD kijelzők között nagyjából 5 dolláros a különbség, ezt azonban az előbbi tábor aggresszív árazással igyekszik majd kiküszöbölni. Ezt egyébként tavaly még az LCD-tábor szereplői kezdték el, akik az új, hatodik generációs gyártósorokra támaszkodva jelentős árcsökkenést tudtak elérni, amit a riválisok nyilván igyekeztek ellensúlyozni. Az OLED-gyártók lefelé nyitnak, hogy a középkategóriás és a belépő szintű megoldásokon is egyre gyakrabban jelenjenek meg ezek a panelek, a hajlított megoldások pedig különösen népszerűek lesznek, ami az év végéig még az OLED-vonalon belül is felborítja az erőviszonyokat.

A Samsung rendelkezik ezen a téren a legtöbb tapasztalattal, így számukra ez némileg könnyebb lesz, míg a többiek valószínűleg megküzdenek majd a kihívással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #22
    Megidéztelek itt.
  • Kara kán #21
    Nézd, én ennyire nem értek ezekhez a sutterekhez csak azt tudom, hogy a kb. 15 évvel ezelőtt birtokolt LCD képernyőm sem volt rosszabb a mostani LED-LCD-nél. Ez amúgy egy 22,6"-os aoc, amit egy 21"-os helyett küldött a gyártó (nem volt raktáron csere), mert azt visszaküldtem azzal, hogy villog. Bevizsgálták, és azt írták, hogy náluk nem villog. Amikor megkaptam az újat, az is szemmel láthatóan villogott, hullámzott. Rájöttem, hogy a notebookom – amelyre rá volt kötve – tápegysége miatt csinálta.
    Most nincs ilyen szemmel látható villódzás, de attól még egy idő után fárad a szemem, amely egyébként a TV-től is fárad, szárad. (Occumill és Gabriel szemcseppet használok, naponta 3-4-szer is, ezekkel elviselhető az élet. Mindkettő gyógynövényes, kibontás után egy hónapig is használható.)

    El kellene oda jutni, hogy olyan legyen a kijelző, mint a színes e-papír, teljesen stabil képpel (persze meg kellene oldani a gyors képfrissítést is). Valószínűleg a nanotechnológia lesz ennél az eszköznél is a megváltás.
  • Sir Cryalot #20
    Jelenlegi VR sisakoknál 11.1 ms időtartamból ( 90hz) ,állítólag a 9.1 ms ami töksötét a global shutter miatt.

    50hz-es CRT-nél, rolling shutterrel, kb 2ms ami kimarad.
  • Sir Cryalot #19
    Az az érdekes hogy az 50hz-es meg 60hz-es CRT azért elviselhető , nem zavaró, mert kamerás hasonlattal az "rolling shutter" elven frissít,

    A PWM-es LCD azért rossz, és azért kell 90hz a villogáshoz a sisakokba, mert az "global shutter" elven frissít.

    Ezért hiába kevesebb frekvencián frissít az 50hz-es CRT , annak szinte folyamatosan van fénye, egy 60hz-es PWM -es LCD-nél meg beállítástól függően félidőnél már nincs. Ezért jobban villog az utóbbi, sokkal.


    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.23. 15:31:31
  • Sir Cryalot #18
    Akkor minek csinálták meg túlságosan fényesre az elején ? Oda kellett volna írni hogy csak napos irodai felhasználásra alkalmas?

    Ezek mindenre ráfognak bármit, ennyi erővel azon is lehet vitatkozni hogy a szabvány LCD csak fotósmunkára jó mert csak állóképet tud.

    Egyébkéntmeg az összes sisakos display villog, meg attól hánynak ha nem villog , mert az még hírből se mozgókép. Legalább a villogós CRT az hírből az :D.
  • Kara kán #17
    Nem összeesküvés, csak profitmaximalizálás.
  • Sir Cryalot #16
    Gonosz kapitalisták fiatal színésznők mellett már szemgolyókat is erőszakolnak , viszont a szimpátiapontok beváltása a facebook illetősége.
  • Sir Cryalot #15
    Biztos hízeleg a hiúságnak ha összeesküvést sejtünk a történtek mögött, pedig lehet csak a korral jár ? Pedig azzal a bölcsességnek is kéne.
  • Kara kán #14
    Majd a szemészorvosomnak is – aki kezdődő szürkehályogot állapított meg nálam – küldd el ezt a trollt ábrázoló képet, Búsképű lovag!
  • Kara kán #13
    Szépen elmagyaráztad. Most már értem is, miért és hogyan tették és teszik tönkre a látásom ezek a mocskos, hazudozó, kapitalista kijelzőgyártók.