Berta Sándor

Számítógépek - még csak a középkorban vagyunk?

Ma kevesebben ismerik behatóan a számítógépek működését és tudnak programozni, mint amekkora arányban néhány száz éve írni és olvasni tudtak.

Vishal Sikka korábban az SAP fejlesztési vezetője volt, három éve pedig a világ egyik legnagyobb IT-szolgáltatójának számító, 10 milliárd dolláros bevétellel bíró Infosys első embere. Sikka régóta harcol azért, hogy egyre több programozó legyen világszerte. Létrehozta az Infosys Alapítványt, amely ezt szeretné megvalósítani és amelyet a felesége vezet. Az alapítvány annyi gyerekhez próbálja meg közelebb hozni a számítástechnikát, amennyihez csak lehetséges. A menedzser szerint a jövőben alapvetően megváltoznak a munkamódszerek. Az új ötletek és foglalkozások az eddiginél sokkal több együttműködést követelnek meg. Az egész világ digitalizálódik és kevés az ehhez szükséges szakember. Bárki aki programozóként akar dolgozni nála Indiában, átesik egy 3 hónapos előzetes tanfolyamon, amelyet a társaság saját oktatási intézményében tartanak és a résztvevők ott megismerkednek a programozási nyelvekkel.


India gazdaságának fontos részei a Nyugatról kiszervezett szolgáltatóközpontok

A legnagyobb támasza a felesége, Vandana, aki szerint ma a számítástechnika jelenti azt, amit régen az írás- és olvasás ismerete. Ennek alátámasztására rámutatott, hogy a középkorban az emberek csupán közel 6 százaléka tudott írni és olvasni, napjainkban pedig csak az emberek kevesebb, mint 1 százaléka tud programozni. Vishal Sikka úgy véli, hogy ez a legnagyobb probléma és gyakorlatilag a középkorban vagyunk, ha a számítógépekre gondolunk.

Az Infosys vezetője az előző negyedéves bevételekről tartott beszámolóra egy általuk fejlesztett önvezető golfautóval hajtott be, mert ugyan a cég nem vesz részt az önállóan közlekedő rendszerek fejlesztésében, de ahhoz ragaszkodnak, hogy a munkatársaik megértsék, hogy működik a technika. Sikka egy innovatív kultúrát akar létrehozni: amennyiben a felhasználók a megfelelő képességeket tanulják meg, akkor nem kell félniük attól, hogy a gépek elveszik a munkájukat, hanem a segítségükkel erősíteni lehet a képességeiken.


Az 50 éves indiai férfi természetesen ma már amerikai állampolgár, és a következő években 10 000 amerikai számítástechnikai szakembert akar munkába állítani, ami meglepő egy alapvetően kiszervezésből élő cégtől, ami stratégiáját a feladatok olcsón dolgoztatható indiaiakkal való elvégzésére építette fel. Nem szívjóságból teszik, az ágazat más óriásai is érzik a Trump-kormányzat nyomását, amely bejelentette a külföldiek munkavállalásához szükséges vízumok felülvizsgálatát, annak minimum jövedelemhez és képzettséghez való kötésének megemelését. Az Infosysnél 13 ezer ember dolgozik így az USA-ban, de ezentúl a vízumhoz a mostani 60 ezer dolláros éves fizetést 130 ezer dollárra kellene emelni. Kiemelte, hogy jelenleg minden vízumokkal kapcsolatos előírást betartanak, de a Trump amerikai elnök által kezdeményezett szigorítások nem viszik előre dolgot, hiszen ő három évvel ezelőtt lett az óriáscég vezetője és már akkor több mint 2000 amerikai informatikust állított munkába.

Jelenleg Sikka a Világgazdasági Fórum Mesterséges Intelligencia Körének a tagja, amely technológiától azonban nincs elájulva. Szerinte ugyan az elmúlt években volt néhány áttörés a területen, de napjaink mesterséges intelligenciája még nagyon primitív. (A férfit tanította John McCarthy, a mesterséges intelligencia atyja, míg egy másik kutató, Marvin Minsky ajánlást írt a számára.) Megállapítása szerint a számítógépek jók abban, hogy felismerjenek macskákat a képeken vagy azonosítsanak egy arcot a tömegben, de egy önállóan közlekedő autót még mindig meg lehet úgy téveszteni, hogy például felragasztjuk egy gyermek fotóját az előtte haladó gépkocsi hátsó ablakára. Szerinte a valódi mesterséges intelligenciáig vezető út még nagyon hosszú, de azért reménykedik abban, hogy végül sikerül célba érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #14
    Amit a vállalatvezetők munkaerőhiánynak neveznek, az legtöbb esetben a munkaerő túlkínálat hiánya. Azaz nem tudnak aprópénzért válogatni a sok munkanélküli programozó között. A cégtulajoknak és vezetőknek ez lenne az álmuk (minden ágazatban).
  • zola2000 #13
    A cikk lényege inkább annyi, hogy munkaerőhiány van az it ágazatban, nem több.
  • molnibalage83 #12
    ?
  • Sir Cryalot #11
    Nem semmi hogy páran ingyenreklámot hajtanak maguknak azáltal hogy elragadtatják magukat és elragadtatásra sarkallják az olvasókat.

    Bár utóbbi kifejezés manapság már kicsit sántít, a hírfogyasztó kifejezés helytállóbb.
  • molnibalage83 #10
    A faszi igazából a történelmi trendekkel szememenő hülyeséget vízionál. Minél komplexszebb egy eszköz annál kevésbé érti bárki a működési elvét, de mégis annál egyszerűbb használni.

    Egy átlaguser olyan képeket lő ma okostelóval, amit 30 éve profi fotós műteremben beállíva. Mindenzt egy szaros telefonnal ami egyben netezésre is jó stb. És kb. ikonokhat kell ehhez nyomogatni. A felhasználnó sanszosan Ohm törvényét nem tudja felidézni, de ettől még jól használja.
  • fonak #9
    Sőt, egy mai autótulajdonos kevésbé ért a kocsija karbantartásához, mint egy 100 évvel ezelőtti.
  • dyra #8
    a kulturált emberi viselkedést kéne előbb megtanítani a föld lakosságának, hogy ne állat módjára ösztönlényként éljenek, utána jöhet a programozás.

  • barret #7
    Számítógép használathoz nem kell tudni programozni,ez hülyeség...
    Autót sem otthon szereli a többség,elviszik szerelőhöz! de ettől még tudhatnak kiválóan vezetni.
  • HuMarci #6
    A mi életünkben az lenne a cél, hogy mindenki alapvető szinten úgy tudja használni az informatikai eszközöket mint mondjuk egy autót. Ha ez megvan akkor valamelyik következő generációnak már programoznia kellene tudni (addigra már ez emberi nyelv lesz, nem pedig a ma ismert programozási nyelvek). A kérdés az hogy mikor lesz ilyen, ha egyáltalán lesz. Lehet addigra megsülünk, megfagyunk éhenhalunk, kiírtjuk egymást. pedig ha mindenki összefogna, gondolkozna, nem kizsigerelné egymást akkor lehetne egyről a kettőre jutni.
  • Bazsio #5
    Persze nem az a cél hogy mindenki profin nyomja, de azért a cikknek igaza van hogy sokan még az alapvető program telepítést sem tudják normálisan elvégezni, szerintem a legfelsőbb szint amit kellene tudni mindenkinek az egy Win frissítés, telepítés.