14
  • llax
    #14
    Amit a vállalatvezetők munkaerőhiánynak neveznek, az legtöbb esetben a munkaerő túlkínálat hiánya. Azaz nem tudnak aprópénzért válogatni a sok munkanélküli programozó között. A cégtulajoknak és vezetőknek ez lenne az álmuk (minden ágazatban).
  • zola2000
    #13
    A cikk lényege inkább annyi, hogy munkaerőhiány van az it ágazatban, nem több.
  • molnibalage83
    #12
    ?
  • Sir Cryalot
    #11
    Nem semmi hogy páran ingyenreklámot hajtanak maguknak azáltal hogy elragadtatják magukat és elragadtatásra sarkallják az olvasókat.

    Bár utóbbi kifejezés manapság már kicsit sántít, a hírfogyasztó kifejezés helytállóbb.
  • molnibalage83
    #10
    A faszi igazából a történelmi trendekkel szememenő hülyeséget vízionál. Minél komplexszebb egy eszköz annál kevésbé érti bárki a működési elvét, de mégis annál egyszerűbb használni.

    Egy átlaguser olyan képeket lő ma okostelóval, amit 30 éve profi fotós műteremben beállíva. Mindenzt egy szaros telefonnal ami egyben netezésre is jó stb. És kb. ikonokhat kell ehhez nyomogatni. A felhasználnó sanszosan Ohm törvényét nem tudja felidézni, de ettől még jól használja.
  • fonak
    #9
    Sőt, egy mai autótulajdonos kevésbé ért a kocsija karbantartásához, mint egy 100 évvel ezelőtti.
  • dyra
    #8
    a kulturált emberi viselkedést kéne előbb megtanítani a föld lakosságának, hogy ne állat módjára ösztönlényként éljenek, utána jöhet a programozás.

  • barret
    #7
    Számítógép használathoz nem kell tudni programozni,ez hülyeség...
    Autót sem otthon szereli a többség,elviszik szerelőhöz! de ettől még tudhatnak kiválóan vezetni.
  • HuMarci
    #6
    A mi életünkben az lenne a cél, hogy mindenki alapvető szinten úgy tudja használni az informatikai eszközöket mint mondjuk egy autót. Ha ez megvan akkor valamelyik következő generációnak már programoznia kellene tudni (addigra már ez emberi nyelv lesz, nem pedig a ma ismert programozási nyelvek). A kérdés az hogy mikor lesz ilyen, ha egyáltalán lesz. Lehet addigra megsülünk, megfagyunk éhenhalunk, kiírtjuk egymást. pedig ha mindenki összefogna, gondolkozna, nem kizsigerelné egymást akkor lehetne egyről a kettőre jutni.
  • Bazsio
    #5
    Persze nem az a cél hogy mindenki profin nyomja, de azért a cikknek igaza van hogy sokan még az alapvető program telepítést sem tudják normálisan elvégezni, szerintem a legfelsőbb szint amit kellene tudni mindenkinek az egy Win frissítés, telepítés.
  • Hoz_Hun
    #4
    Egyetértek. Ez kb olyan mintha azt mondták volna, hogy néhány száz éve még nem tudott mindenki Shakespeare műveket írni, ám most... (most se tud). Az elvárható, hogy el tudj olvasni egy könyvet, akár jegyzetelj is belőle, de az nem hogy magát a könyvet is megírd.
    Valóban ez nem lehet cél, hogy a gépeket fizikailag és programozás szinten is ismerjék
  • molnibalage83
    #3
    Pontosan. Ez olyan hülyeség, mintha azt mondanám, hogy mindenki mérnök, csak 99% megállt a középiskolás fizikánál...
  • _svd_
    #2
    "Ma kevesebben ismerik behatóan a számítógépek működését és tudnak programozni, mint amekkora arányban néhány száz éve írni és olvasni tudtak."

    Ez jól hangzik, de nem korrekt az összehasonlítás.

    A számítógépek és a tágabb értelemben vett informatikai eszközök készség szintű használata várható el emberektől.
    De a programozás és mélyebb szintű rendszerismeret nem lehet cél. Azzal nem sokra megyünk ha több milliárd ember tud összefércelni egy rövid programot, ami hibásan működik és könnyen támadható a megírt kód. Vagy betanított munkás szinten programozva ömleszti az alacsony minőségű kódsorozatot.

    A készségszintű írás képesség szükségességet, az internet, ezen belül is a webkettő használata követeli meg. Korábban kevés alkalom volt az életben, amikor önállóan kellet néhány sort írni az embereknek. (Az iskolai tanulmányok befejezte után.)

    Más eszközöknek, például a járműveknek - amit napi szinten használunk, működési elvét és gyártási és javítási technológiát sem ismeri a (fel)használók döntő többsége. Nem is lehet cél az, hogy mindenki tanuljon meg autót szerelni.
  • Tetsuo
    #1
    Egyelőre tanulják meg csak beállítani az órákat, majd azután jöhet az informatika. ;-)