Berta Sándor

Szoftvercéggé válik a BlackBerry

Bár a hardverek megmaradnak, a gyártó egyre inkább átalakul.

Harmadik alkalommal rendezték meg New Yorkban a BlackBerry Security Summit rendezvényt, amelyen John Chen, a konszern első embere csak nagyon keveset beszélt az okostelefonokról. Mint elmondta, részben irritálták, részben szórakoztatták a BlackBerry Classic gyártásának leállításával kapcsolatos reakciók. Kiemelte, hogy a készülék dizájnja a társaság múltjára emlékeztette és a világ legnormálisabb dolga, hogy az új eszközök váltják fel a régieket. Hozzátette, hogy például már az Apple sem gyárt iPhone 4 okostelefonokat.

A menedzser beszédében egyértelművé tette, hogy a szoftverek jóval több bevételt hoznak, mint a hardverek. Ennek ellenére továbbra is kínálnak okostelefonokat, de kizárólag azért, mert erre az ügyfelek részéről igény van és nem hagyhatják egyik pillanatról a másikra abba a hardverek gyártását. Ráadásul nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ugyanazokról az emberekről van szó, akiknek a szoftvereiket is értékesíteni akarják. Mint kiderült, a BlackBerry Android-verziója még nem annyira biztonságos, mint a BlackBerry 10, de 6-8 hónapon belül már hasonló biztonsági színvonalú lesz.

Chenék egyébként nem véletlenül ragaszkodnak az okostelefonokhoz, ugyanis a technológiájukat más cégeknek is licencelnék a jövőben. Az üzletnek mindenképpen nyereségesnek kell lennie, de a BlackBerry vezetője biztos volt abban, hogy ezt a célt teljesíteni is tudják majd.

Az üzletember ezután kitért a hatóságokkal való együttműködésükre is, amelynek kapcsán egy példát említett. Amennyiben valakinek a szomszédságában egy bűnöző lakik és az illető tud erről, akkor köteles tájékoztatni a rendőrséget. Ez egyszerűen a közösséggel szembeni kötelezettség. Azt a feltételezést viszont, hogy a vállalat képes lenne beleolvasni a felhasználók által küldött üzenetekbe vagy azokat kikódolni, egyszerűen abszurdnak nevezte. Elismerte, hogy vannak törekvések a törvényhozók részéről, amelyek arra irányulnak, hogy minden gyártót kiskapuk beépítésére kötelezzenek, de ez állítása szerint nem fog megvalósulni. A BlackBerry sosem fér hozzá a küldött üzenetekhez, viszont rendelkezésére állnak a kommunikációs metaadatok. Végül leszögezte, hogy meg kellene őrizniük az üzeneteket, de ezt nem teszik.

A cég számára a szoftverfejlesztés jelentheti a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből. Carl Wiese, a társaság értékesítési vezetője szerint felvásárlásokra több mint egymilliárd dollár áll a rendelkezésükre. Áprilisban ismertté vált, hogy a kanadai rendőrség már 2010 óta hozzáfért a BlackBerry globális központi kódjához, amelynek a segítségével legalább két esetben összesen több millió BlackBerry Messenger-üzenetet olvashattak el. Az első hozzáférésre 2010-ben, a másodikra 2012-ben kerülhetett sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    +1
  • Macropus Rufus #1
    pedig jó kis vasak voltak ezek. Vállalati szegmensben mindenféleképpen.
    Márpedig ezeket oda gyártották, és ott nagyon királyul működtek.