Berta Sándor

2011-es szinten vannak a PC-eladások

Mélyponton van az értékesítés, a gyártók nem eléggé innovatívak, a tabletpiac is telítődött.

A Canalys piackutató cég adatai alapján az idei esztendő első negyedévében összesen 101 millió különböző eszközt (asztali számítógépet, notebookot, 2 az 1-ben készüléket és táblagépet) szállítottak ki a gyártók és a kereskedők. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint 2015 első negyedévében, és azt jelenti, hogy az értékesítések a 2011-es szintet érték el. A vezető gyártó továbbra is az Apple, míg a második helyen a Lenovo található.

A legnagyobb visszaesés a tábla PC-k területén következett be. E termékek eladási adatai világszerte 15 százalékkal estek vissza és nem érték el a 39 millió darabot. Az egyetlen részkategória, ahol sikerült - 13 százalékos - növekedést elérni a 2 az 1-ben készülékek piaca volt.


Tim Coulling, a Canalys vezető elemzője azt mondta, hogy a globális PC-piac számára az év rosszul kezdődött és a következő negyedévekben aligha várható javulás. A tabletek iránti lelkesedés elmúlt és a piac teljesen telítődött. Az eladott termékek számának csökkenése akkor áll majd meg, ha a gyártók képesek lesznek végre innovatív megoldásokkal előrukkolni. Az Apple és a Microsoft ugyan képesek némileg javítani az értékesítési számaikon, de az olyan országokban, ahol az átlagosnál kevesebb az átlagkereset, nem igazán tudnak sikeresek lenni. Bár más cégek olcsóbb alternatívákkal jelennek meg a piacon, ennek rövid távon nem lesz meghatározó hatása. Az első PC-t vásárlók száma az idei esztendő első negyedévében új mélypontot ért el és ez még a jövőben is komoly gondokat okozhat a gyártóknak.

Európában 15 százalékkal csökkentek az eladások, a notebook értékesítés területén 18 százalékos visszaesést regisztráltak. A jelenség annak is köszönhető, hogy 2015 első negyedévében megjelentek a piacon az olcsóbb Windows with Bing modellek, amelyek növelték az értékesítést, de a hatás a második negyedévre már enyhült. A leginkább Észak-Amerikában voltak kelendőek a PC-k és a táblagépek, elsősorban az iPad Pro és a Surface Pro 4 megjelenése miatt, de ettől függetlenül ott is 5 százalékkal csökkentek az eladások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hunscripter #10
    Régen összeraktam egy frankó kis gépet magamnak, jó alaplapot választottam, amikor már kezdett érződni, hogy gyengécske (xp-win7 váltás) vettem bele extra ramot, lementek a 4 magos procik ára és használtan olcsón vettem bele egy Q9550-et , meg kicseréltem a VGA-t, SDD az OS-nek. Ha ugyanezt a teljesítményt akartam volna amikor összerakom az eredeti gépemet, akkor minimum tripla annyit kellett volna ráköltenek mint így darabokban.
    Most raktam össze magamnak egy új gépet, ráköltöttem 80ezret , belement a régiből a VGA, az SSD, ház , táp, tehát csak alaplap + procicsere meg egy jó hűtő, idővel veszek bele extra ramot és talán egy jobb VGA-t.

    A nagyobb cégek ahol gépparkok vannak, betankoltak rengeteg 2 magos 775-ből, idővel ha kell pakolnak bele ramot , esetleg ha megteheti a cég SSD-t, addig bőven elég lesz irodai munkára meg pötyögésre míg ki nem hal a Win7 (2020).

    Mi a fenéért kéne évente vagy kétévente új generációs cuccot venni vagy a réginél egy fokkal újabbat, ha ugyanúgy kiszolgálja az embert és mondjuk nem 4K-s anyagokat vág(?)!
  • jkedzs #9
    erről van szó!
    nekem a fosadék DVD írók a legröhejesebbek ezekben. :D
  • CairoJack #8
    Én idén év végén, vagy jövőre veszek új gépet (Mass Effect 4 függő), viszont az full új lesz, új monitorral, mindennel. 450K. Igaz ebből a monitor lesz egy 100-as. Tehát mag a gép 450. De ezzel hosszú távra lövök.
  • Whysper #7
    Dettó. fx 8320 + 7870 SSD-vel még mindig FULL HD-ba tolom és közel sem LOW-n. Szóval ne csodálkozzanak ,ha nem akarok i7 venni 120 ért + 60 ért memóriát és 200-300 közötti értékért VGA-t ;)

    Lassan ott vagoyk,hogy egy használt mazda 6-t veszek egy komolyabb PC áráért 8)
  • CairoJack #6
    A PC piac hanyatlásában több tényező is szerepet játszik. Egy, hogy manapság már életképes alternatíva egy tablet, okosteló. Nyilván nem egy grafikusnak, de sok embernek, aki csak tartalmat fogyaszt, annak alternatíva.

    A Notebookokhoz csak annyit, hogy az a legkevésbé fejlődő szegmens. 200 rugóért még ma is csak egy vacak, egy mozdulattal kettécsavarható műanyag házas, ortopéd vackot adnak, borzalmasabbnál borzalmasabb kijelzővel. Én nem rég vettem notit (eredetileg tablet hibridet akartam, de azok között sem volt korrekt ár/érték arányú modell), és végül kénytelen voltam alaposan túllőni a költségvetést, és ultrabook-ot venni, mert a 200k-ig kapható gépekben 1366*720-nál megáll a tudomány. Plusz ezek ultra szutyok TN panelek.
    Meg vastagok, és zúgnak búgnak HDD-vel baxakodnak. Na erre már nincs szükségem.

    A hibridekről csak annyit, hogy ott meg 300 alatt nem kapni normális masinát, annyit meg nem szánok egy olyan eszközre, amit 1-2-3 évnél tovább úgy sem használok. Főleg, hogy ennyiért már egy igen combos asztali gépet is kapok.

    És ha már az asztali gépeknél tartunk, ott alig van fejlődés. Évek óta 3-5-10%-ot fejlődnek generációnként. A 7 éves PC-m SSD-vel játékon kívül mindenre FULL alkalmas, de még a játékok is jól elfutkosnak rajta.

    Szóval nem csodálom, hogy recesszió van, nem kellően innovatívak a cégek. Még mindig ugyan az a gagyi anyaghasználat, és szar panelek jellemzik az iparágat, mint 10-15 éve, ellenben meg kell nézni, hogy a telefon piacon mekkora harc van, és hogy milyen anyagokat használnak, mennyit fejlődtek nem 10, de 2-3 év alatt.
  • aru #5
    Nyilván 2011-es szinten van a PC piac! Már egy ideje csak 2011-es szintű konzolportokat adnak ki PC-re, így az én 2008-as gépemen is vígan elmennek high beállítással.
  • SirBubu #4
    jól mondod

    úgy tűnik, egész addig nem unják meg, míg a PC mint olyan ki nem szenved

    de a helyükben nem állnék addig fél lábon, mer begörcsölne a vádlim :DD
  • Cat #3
    Új szereplők akkor tudnak belépni, ha bővülés van, egy visszaeső területen pedig minden jelenlévő megszorít, költséget csökkent, azaz nem várható látványos fejlődés.
  • gombabácsi #2
    ja azt mindig elhallgatják hogy amúgy brutál nagy üzlet a pc piac :D
  • Ender Wiggin #1
    Nem unják még ezt a "haldoklik a PC-s piac"-dumát? Hozzá kéne venni az alkatrészeladásokat is, van, aki 5-6 éves - vagy régebbi - PC-t frissítget, ami nincs ebben a fals statisztikában, de boldoggá teszi az alkatrészgyártók kimutatásait (és pénztárcáját)...