MTI

A Windows 10 sem állította meg a PC-piac visszaesését

Nem állította meg a személyi számítógép piacon a forgalom csökkenését a Windows 10 operációs rendszer harmadik negyedévi bevezetése, elemzők azonban éves távlatban a forgalom szerény javulására számítanak - derül ki az IDC és a Gartner piackutató vállalatok honlapján közzétett harmadik negyedéves jelentésekből.

A harmadik negyedévben az IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 10,8 százalékkal 71 millióra csökkent a személyi számítógépek, laptopok és asztali gépek értékesítése a világpiacon, a Gartner mérése szerint pedig 7,7 százalékkal 73,7 millióra csökkentek az eladások. Egy-egy új Microsoft Windows operációs rendszer bevezetése általában fel szokta élénkíteni a személyi számítógép eladásokat. A mostani harmadik negyedévben azonban nem így történt, a Windows 10 minimális hatást gyakorolt a piaci forgalomra.


Az IDC a forgalom növekedésének elmaradását arra vezeti vissza, hogy egyrészt a Microsoft kevés időt adott a Windows 10 operációs rendszeren futó új gépek kifejlesztéséhez, másrészt az új operációs rendszert tőle eddig szokatlan módon ingyenes frissítésként tette elérhetővé, ami eltántorította a felhasználókat új gépek beszerzésétől. Már a Windows XP támogatásának tavalyi megszűnését követő forgalomnövekedés is rövid életűnek bizonyult. A Gartner felmérése szerint ugyanakkor a felhasználók 50 százaléka fejezte ki szándékát személyi számítógép vásárlására az elkövetkező 12 hónapban, miközben táblagépet csak 21 százalékuk tervez vásárolni.


A személyi számítógépek világpiaci értékesítése már évek óta csökken a táblagépek és az okostelefonok által nyújtott alternatíva miatt. A piaci rangsor megítélésében az IDC és a Gartner megegyezik, bár számaik némileg különböznek a harmadik negyedévi forgalomra vonatkozóan. A piacot a Lenovo vezeti az IDC-nél 21,0 százalékos, a Gartnernél 20,3 százalékos részesedéssel. Mivel eladásai a piaci átlagnál kisebb mértékben, 4,9 (IDC), illetve 4,0 (Gartner) százalékkal csökkentek, piaci részesedése növekedett a tavalyihoz képest. Ugyanez igaz az értékesítési rangsor első négy helyén álló gyártóra is, a Lenovo után sorrendben a HP, a Dell és az Apple vállalatokra is, amelyek szintén növelték piaci részesedésüket - az összes többi gyártó kárára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #20
    igazából nem is neked címeztem a hsz-emet, meg egy részét célzottan senkinek se, hanem csak úgy általánosságban (persze ez nem azt jelenti, hogy ne reagálhatnál rá, hisz én is reagáltam olyan hsz-re, ami személy szerint nem nekem szólt)

    de például saját szemszögből nézve már nem is nagyon vannak ellenemre a konzolportok, meg hogy visszafogják a fejlődést. pláne annak tükré... (meguntam, nem írom tovább)
  • aru #19
    Nem nagyon vettem ki a mondataidból, hogy szarkazmus akar e lenni. Nekem van egy első generációs 4 magos processzorom (Q9650) ami lassan-lassan a nyolcadik évéhez közeledik. Vígan megy még mindig minden és még lehet bírja majd pár évig. Nem konzol portokat kellene kiadni PC-re és akkor lenne fejlődés HW szinten, azaz lenne növekedés HW eladásban.
    Ha ez a kora miatt megadná magát akkor se venék jelenleg i5 vagy i7 processzort, mert egy Xeonnal simán kiváltom sokkal olcsóbban és ugyan úgy menni fog minden mint eddig. El kellene gondolkodni sokaknak akik a piacot alakítják, mert lehet bérben nyer egy SW gyártó, de a HW piacot hazavágja!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.10.13. 20:05:45
  • SirBubu #18
    bazd meg, meg se röccen az AI a (mai szemmel nézve) hulladék-ótvar-őskövület-csatrogány-szarkulafos konfigomon
  • SirBubu #17
    "-és ugye a játékoknál, "

    igazából ott se, a saját tapasztalataim alapján legalábbis

    le se merem írni, milyen géppel tolok olyan új játékokat, mint pl. Alien Isolation, és nem is 640x480-ban, hanem gyakorlatilag full maxon (na jó, nem ultrán)

    Alien Isolation gépigény:
    4 magos processzor
    magonként 3 GHz
    8 giga RAM

    a fele sincs meg lol

    (a videokarim meg 33e Ft-os)

    (meg nem FullHD 1920x1080-ba, hanem fölötte, 2048x1152-be)
  • dyra #16
    Már most kiválóan alkalmasak bizonyos munkakörökbe. Pl egy kereskedőnek. Állítólag az Ázsia régióban a keresések 50% már mobil eszközről történik. Ez történik a világban.
  • asgh #15
    Gyakorlatilag levezetted, hogy a PC - amit eredetileg az IBM ugyebár irodai munkára fejlesztett - jobb irodai munkára, mint a mobil eszközök, amiket tartalomfogyasztásra és kommunikációra terveztek.
    Azt azonban nem tetted hozzá, hogy a PC szerinted mennyiben alkalmasabb tartalomfogyasztó eszköznek, mint az eleve arra tervezett mobil cuccok, pedig így kapásból kiderülne, hogy a felhasználók nagy tömege azért szokik át PC-ről mobil eszközökre és játékkonzolra, mert azokon az eszközökön egyszerűbb és kényelmesebb a tartalomfogyasztás és a kommunikáció.
    Ami a PC saját kezű összeszerelését illeti: a vállalati szektorban nem véletlenül nem használnak házilag összeállított gépeket, mert van egy árnyalatnyi különbség aközött, amikor otthon elbohóckodsz pár napot a gamer géped összerakásával, vagy ha 3-4 rendszergazdának kell 300-400 gépet 0-24-ben munkaképes állapotban tartania.
  • AgentKis #14
    A fészbúkos foskodásra bőven elég egy 4-5 éves PC. Annál többre nagyon kevés embernek van ideje, így ők sem húzzák az eladásokat. A win7 és win8(.1)-ről ingyenesen biztosított átállás pedig szintén nem a gépcsere irányába hat (miért is gondolta a címadó, hogy arra fog?), mivel adott vason a win10 gyorsabb és kevesebb tárhelyet igényel mint bármelyik frissíthető elődje...
  • Skylake #13
    Azért ezt csak óvatosan lehet beletenni, rizikós nekik, mert van bőségesen sok olyan jópár MS-hater, aki Wireshark-al kel és fekszik. Így ugyan annak ellenére, hogy maga a Windows rendszer végső soron egy zárt forráskódú szemét, azért azt bőségesen lehet látni, hogy kifele a hálón merre és mit nyom kifelé, anélkül, hogy ez dokumentálva lenne bármilyen módon a drágalátos MS részéről. Persze, hogy teszem az,t egy adott forgalom funkciója pontosan micsoda, azt nehéz egyértelműen tudni, főleg most, a Spy 10 esetében, szokni kell az új MS irányt, de szerencsére az oprendszer elég sok beállítást enged (eddig), hogy kigyomlálhatók legyenek azok a dolgok, amik nekünk nem tetszenek.

    Érthető okból ez nem tetszik az MS-nek (plusz a feltételezhető exploit-megrendelőknek, NSA-nak?, GCHQ-nak?, többi Five Eyes szervezetnek?), meg a fragmentáltság sem, ezért készült a 10 olyanra, amilyen. Ezért is rühelem. Én is és még sokan mások is a környezetemben.
  • Skylake #12
    +1

    Annak ellenére, hogy nekem is van W8.1-es tabletem, és magát a GUI-t nagyon is megfelelőnek tartom az Androidhoz meg az Apple-hez képest. Mondom ezt úgy, hogy az MS tevékenységét elég éles kritikával figyelem, szóval nem vagyok evangelista. Mindenesetre tartalomfogyasztás céljára teljesen intuitív és kényelmes. De próbáltam rajta dokumentumot szerkeszteni - arra teljesen alkalmatlan szerintem bármilyen tablet. Egyszerűen kell a taktilis visszajelzés, mint az egér és a billentyűzet. Office 2013 szélesebb menüi kevesek ehhez. A visszajelzés a lényeg, azaz az ergonómia.

    És akkor nyilván a processzorról meg a többiről nincs is szó.

    A tablet-nyomatás egyik aspektusa szerintem: felhasználói adatok minél szélesebb körű beszerzése. Mivel mindig az user-nél van, és a kényelme érdekében abszolút fekete doboznak tekinthető applikációkat használ, amelyek kódja tökre ismeretlen, így gyönyörűen beállítható adatszerzési célokra - teljesen mindegy, hogy a teszem azt Kiss My Soooooo Cute Puppy Adventure nevű épületes cukijátékról van szó, vagy a Google Corporation valamilyen userfelhasználóiélmény-nagyondenagyonboldogító applikációjáról. Az a lényeg, hogy desktop rendszerekkel szemben az user pontosan azonosítható legyen. Az Android név ezt a kétértelműséget szépen le is képezi. (Userek androidja, barátságos segítője, és egyben vele felszerelve az userek a mi készülékeinkkel a mi profittermelő Androidjaink.)

    Kedvencem ezért host fájlt patkolni Androidon, csak hogy érezze a G a törődést!
  • avengir #11
    Xp óta nem kerültek bele új "kém" funkciók, más kérdés, hogy eddig nem sírtak miatta a userek.