MTI

Be fogják tiltani az Ubert Magyarországon

Az engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára.

Az államtitkár elmondta, a kormány elfogadott egy kományrendeletet, amely több kormányrendeletet módosít, illetve több törvény módosítására tesz javaslatot. A javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, ami automatikusan maga után vonja a jogosítvány visszavonását legalább hat hónapra. A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy három évre is levehetnék a rendszámát annak, akit ismételten tiltott taxizáson kapnak.

A diszpécserszolgálat a jövőben a tevékenység engedély nélküli végzésén túl akkor is 300 ezer forintra bírságolható, ha maga legálisan működik, de olyan személy számára nyújt diszpécserszolgáltatást vagy utazásszervezést, aki önmaga nem jogosult a taxitevékenységre. A járművezető 200 ezer forintra büntethető, ha nem tudja bemutatni a személyszállító szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásra kötött szerződést. Például, ha valaki egy szállodával vagy repülőtérrel kötött megállapodás alapján végzi ezt a tevékenységet, kizárólag számukra nyújthatja a szolgáltatást, és köteles a háttérszerződést magánál tartani.

A tervezett változásokkal azok a sofőrök is szankcionálhatóvá válnak, akik személygépkocsi személyszállító engedély kiváltásával próbálják legalizálni szabályszegő tevékenységüket - mondta az államtitkár. Az utóbbi hetek ellenőrzései szerint ugyanis uberező taxisok erre hivatkozva váltottak ki személyszállító engedélyt háttérszerződés hiányában is. Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek nem megfelelő szolgáltatást biztosító, vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.


Fónagy János hangsúlyozta, a kormány intézkedésének célja kizárólag az, hogy a jogellenes tevékenységet megakadályozza. A kormány továbbra is támogatja az innovatív megoldásokat, és ösztönözni kívánja elterjedésüket. Hozzátette, a januártól folytatott számos taxis egyeztetés eredményeként már több taxis társaság rendelkezik olyan okostelefonos applikációval, ami hasonló az Uber által használthoz, vagy azonos vele. Az államtitkár elmondta, felkérik a taxis érdekképviseleteket, szakmai szervezeteket, továbbra is tegyenek javaslatokat a személytaxi területét érintő szabályozásra. Hozzátette, az NFM május 2-ra meghívott közel húsz érdekképviseletet, szakmai szervezetet, hogy konzultáljanak a javaslatokról.

A törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be a parlamentnek, amit a képviselők három hét, egy hónap alatt elfogadhatnak. A bírságot tartalmazó szabályok a közzétételt követő 31. nap után léphetnek hatályba. Fónagy János kérdésekre válaszolva elmondta, kevesebb, mint tíz rendszámot vettek le szabálytalanságok miatt. Hozzátette, több tucat ellenőrt rendeltek fel vidékről. Felhívta a figyelmet, egy ellenőr csak egy ellenőrzést végezhet, mert az Uber azt kizárja a szolgáltatásból, aki felfedi kilétét. Az államtitkár szerint az ellenőrzéseknek van eredménye, mert az Uber információik szerint az elmúlt másfél-két hónapban már nem fogadott új utast, csak azokat, akiknek a telefonszáma, bankszámlaszáma benne van a rendszerükben.

Adóellenőrzésből több mint 200 volt, és több mint 100 esetben szabtak ki bírságot. A javaslat nem tartalmazza az online pénztárgépek bevezetését a taxisoknál, ezt is megvitatják majd velük - mondta az államtitkár. A taxisdemonstrációkkal kapcsolatban úgy fogalmazott: bízik abban, a taxisok túlnyomó többsége nem a balhéban érdekelt, hanem a problémák megoldásában. A kormány az alkotmányos keretek között igyekszik a taxisok versenyegyenlőségét biztosítani, kiszorítani a jogellenesen tevékenykedőket, a taxisoknak ugyanakkor korszerűsíteniük kell tevékenységüket - hangoztatta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az NFM 2016 eleje óta folyamatosan tárgyal a taxisok érdekképviseleteivel és szakmai szervezeteivel, és már több intézkedés történt az azonos feltételek megteremtése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #75
    A gazdasági szektorban mindenki tisztában van vele, hogy miért az amerikai cégek sikeresek pl. a magyarokéival illetve Európával szemben.
    Ezt most hosszú lenne neked elmagyarázni, ha ilyen érzelmi alapon közelíted meg a dolgot, hogy "basztatják az USÁ-t", de röviden: Mindenki b*sztat mindenkit akit tudd, az erősebb kutya elve van érvényben. Úgy van szabad piac, hogy a háttérben is megy a furkálódás, zsarolás és ipari kémkedés. Szerinted a szakértői vélmények ellenére miért erőltetik a TTIP-t az európai politikusok és a fősodratú média miért kisebbíti az ezzel kapcsolatos aggodalmakat?
    A befektetők bizodalma pedig az említettek függvényében alakul. Vagyis hiába lenne innovatívabb és mindenben jobb egy magyar cég, mint egy amerikai, a befektetők az amerikait választanák vagy megvennék kilóra a magyar céget, esetleg majdnem nyiltan betámadnák.
    Az első és legfontosabb, amit már említettem, hogy '45 óta nincs magyar kormány, így nincs aki téged esetleg védene, sőt még a "saját" kormányod is ellened van.
  • TokraFan #74
    De az valahogy soha senkinek nem jut eszébe, hogy legtöbbször miért az amerikai cégek növik ki magukat világméretűvé! Nem kéne ezen végre elgondolkodni? Végtelenül egyszerű szapulni a sikeres cégeket, de nem kéne inkább tenni valamit? Vagy esetleg belátni, hogy itt valami nagyon nem megy? Miért nincs egy magyar google, egy olasz facebook, egy francia netflix? Persze van hasonló, de mind csak másol és kullog a valódi innováció után. Bárki alapíthat céget, bárki agyalhat otthon világmegváltó tervekről, de valahogy a netes gigacégek mégis az USA-ban születtek meg. Lehet basztatni az USA-t, én sem szeretem a társadalmukat, de tény, hogy sokkal jobban csinálják mint a csökött európában, vagy az éppen a középkorba visszatáncoló magyarországon...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.05.03. 03:02:18
  • Tetsuo #73
    Milyen emberek? Azok, akik egyszer Gyurcsányra másszor meg Orbánra szavaztak? Buta csőcselék. Egy nemzeti elitről, egy hazai érdekű kormányról beszéltem. Persze feltételes, mert ilyen már nincs. A Szíjjártóék és Bajnaiék nem azok, őket, a nemzet söpredékét kellene kipucolni az országból először - ami nem lehetséges.

    Hogy a kisember éppen mire hőzöng, az lényegtelen, a kormány döntései a lényegesek.
  • Tikal #72
    Az Uber sérti egyesek érdekeit, plusz kapóra jön hogy gonosz multi... de nem látom, hogy az emberek zúgolodnának a Facebook ellen.... pedig ugyanolyan multi aki nem adózik Magyarországon.
  • Tetsuo #71
    Akkor élhetnénk "normális" országban, ha magyar lenne a kormányunk, de ez 1945 óta valahogy nem fordult elő.
  • Tetsuo #70
    Ezeket sorban meg kellene adóztatni és nem szabadna engedni, hogy újabbak álljanak mögéjük. Ezért is lépnek fel az Uber ellen annyira "vehemensen".
    Persze kamu az egész, mert alapból vétózni kellene a TTIP-et, meg vámoltatni Kínát, ha tényleg az európai piacokat illetve az egész gazdaságot féltjük.
  • Tikal #69
    A taxisok is itthon basszák el a pénzüket, mint ahogy az Uber sofőrök is, a különbség csak annyi, hogy az egyik diszpécsere elviszi a pénzt itthonról, a másik meg itthon sumákol ugy hogy jó legyen neki... vagy megleplek azzal, ha azt mondom a hazai vállalkozások nagy része csal ezzel azzal az adóhatóság előtt? Remélem ez nem új info neked... Mert ha nem így lenne, akkor már rég egy normális országban élnénk, ahol adót fizetni nem szégyen, de én más látok és tapasztalok.

  • Tikal #68
    Te csak magyar termékeket veszel igaz? A számitógéped is Hatvanban rakták össze dolgos magyar kezek, nem pedig valamelyik adócsaló online shopban vetted, vagy a prohardveren valami zugárustól.... egy kicsit elvitted a kérdést olyan irányba aminek semmi értelme.
  • Tikal #67
    oh god, welcome to the real world.. soroljam még melyik cégek müködnek még így? Facebook, Google, Apple, Nike, Mcdonalds stb... sajnos ez is egy probléma...
  • ostoros #66
    Úgy érzed, hogy a taxisok hatalmas vagyonokat halmoznak fel, és tömegével vásárolják a dollár kötvényeket? :)
    Komolyra fordítva, ennek a cégnek az egész konstrukciója adóelkerülésre épül.
    Már most 40 milliárd dollárt harácsolt össze magának, és jórészt semmit nem adózott, sehol.
    Nem leszünk beljebb velük, az az egy bizonyos.