Berta Sándor

Extrém magasak voltak az Uber szilveszteri árai

Nem csak Magyarországon, hanem a világ minden régiójában panaszkodtak a felhasználók a túl magas árakra.

Szilveszter éjszaka a közösségi utazásmegosztó szolgáltatás sofőrjei több városban is a megszokott díjak többszörösét kérték el az utasoktól. Többnyire viszonylag rövid utakról volt szó, de előfordult, hogy a megszokott összeg tízszeresét kérték el a vezetők. Az ügyek hátterében az automatikusan kiszámított, a kereslet és a kínálat függvényében változó felár állt.


A szilveszteri mámorban sokan csak másnap, ébredés után realizálták, hogy mennyi pénzt vontak le a kártyájukról

Miami Beach területén egy útért 9,9-szeres felárat és összesen 34,37 dollárt számolt fel az egyik sofőr. Ez megtett mérföldenként 8,42 és percenként 1,29 dollárt jelentett. Minneapolisban egy másik út 484,85 dollárba, míg Indianapolisban 2635,97 dollárba került. De volt, aki 9,7-szeres felár miatt 114,56 dollárt fizetett ki. A Twitteren és a Facebookon egyaránt rengeteg hasonló bejegyzést osztanak meg a felhasználók, a képernyőképek a szokatlan árviszonyokat dokumentálják.


Egy normál esetben 1475 forintos fuvar 10 ezer fölé hízott

A szorzó elfogadásához minden esetben szükség van az ügyfél beleegyezésére, tehát senki sem kényszeríti az embereket a drága szolgáltatás igénybevételére. Volt, aki azt javasolta, hogy a felhasználók utazhattak volna tömegközlekedési eszközökkel vagy akár klasszikus taxival is - ha ilyet lehet ilyenkor fogni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #28
    Ha a taxis végig ülné a munkaidőt a kocsiban járatva a motort,mert nincs kuncsaft,elgondolkozna a tarifán a "cég" De amíg kifizetik az utasok a fuvar árát,
    addig semmi gond :) Ez üzlet.
  • Katalizátor #27
    Jujj de egyet értek!
  • Katalizátor #26
    Mert a való világ a "kereslet-kínálatról" szól mi?
    Sztem az csak az emberek világa, de mindegy is...
  • ElNano #25
    Hogyne-hogyne... Komoly érvek, de mit várunk egy fogaskererekecskétől ! :D Hát pont ennyit. :)
  • molnibalage83 #24
    Jaj...
  • tamolnar213 #23
    Ostoba fasz vagy, törődj bele.
  • ElNano #22
    Hát ne haragudj, de nálam a szellemi sötétség az, ha valaki nem olvas könyveket, egy műveletlen barom, funkcionális analfabéta. Ha neked az a szellemi mérföldkő, hogy van-e valakinek mobilja, vagy nincs, akkor talán rád illik ez a kifejezés a leginkább. Ja, meg tudod, konzumidióta. Bár ez azért erős, mert elismerem, hogy vannak, akiknek kell a mobil, olyan a beállítottságuk, munkájuk, akármi. Hát nekem nem. Rohadt jól elvagyok, a munkám nem követeli meg, ha valaki akar valamit, vonalason, e-mailban elér – amikor én akarom. Valaki írta, hogy erre jó a kikapcsolás gomb. Barátom, minek legyen mobilom, ha mindig kikapcsolva tartanám? Amikor volt, bosszankodtak is némelyek, mert ha lemerült, pont telibeszartam, aztán hiába próbáltak elérni naggggyon fontos ügyekben…. (Láttad x filmet? mi van veled? stb…) Mobilozás helyett én mondjuk olvasok, frankó, rendes, nyomtatott könyveket. Fúdegáz, mi? :D Én nem érzem annak és igen, különbnek érzem magam azoknál a szánalmas faszfejeknél, akik villamoson-buszon nonstop képernyőbe hajtott fejjel fészbúkoznak. (Ja, olyanom sincs, ad absurdum!) Meg menet közben utcán, úgy kell kerülgetni a sok mobilzombit aki azt nézi, hogy valami életben sosem látott barom „ismerőse” milyen képet tett ki az aznapi zabálnivalójáról és hát véleményezni kell, mert a véleményed az ám kurvára fontos akármiben is… Hát ezeknél különb vagyok, jóval.

    Milyen vészhelyzet? Elütnek, vagy a fejemre esik egy tégla? Mobil nélkül ezek nem történnek meg, vagy hogy? Ha megtörténik, akkor meg úgyis annyi de annyi „ember” van mindig mindenhol, hogy majd hívnak rám mentőt – és ha már rám kell hívni, akkor én úgysem lennék olyan állapotban, hogy ezt megtehessem. A mobilkorszak előtt is előfordultak ám vészhelyzetek és nem halt ki az emberiség. De mit is magyarázok, hogy miért nincs nekem mobilom? :DDDD Nincs, kész, oszt? Belerúgsz a falba, vagy hogy? :D Agymosottak felháborodása amikor kinézve a csordából megpillantanak valamit, ami különbözik tőlük… :D

    Az meg, hogy olyan az emberi természet amilyen, eléggé nagy gond. Lehet, hogy neked nem, mert olyan a lelkivilágod és az intellektusod, hogy remekül bele tudsz olvadni ebbe az elmebeteg szemét féreg embertelen rendszerbe, én viszont nem óhajtok hitközösséget vállalni ezzel és nem fogok kibékülni azzal, hogy hát ez egy patkány világ, legyünk akkor mi is patkányok, hát az biztos felemel, magasabb szinte visz, merőben új nívót hoz az életedbe…

    Jöttök itt ősrégi időszakkkal, meg elmaradott régiókkal példálóztok, mintha csak ott lenne tömeges szegénység és nélkülözés, közben Európában is egyre nagyobb a lecsúszása a középrétegnek, nagyon sokan dolgoznak éhbérért ebben a kurvajó kapitalizmusban, miközben a féreg cégvezetőik a szart is kitapossák belőlük és istenként élik a világukat. Hát hogyne lenne ez már igazságos, hát persze! Az a baj, hogy ti olyan agymosottak vagytok, akik a rendszer minimálisan apró fogaskerekeként el sem tudtok képzelni mást, csak ezt a szennyet. Ez lett belétek oltva, bezabáltátok és úgy gondoljátok, hogy nem lehet más útja az emberiségnek, csak ez, ami egyébként mint írtam, néhány éven belül globális méretű katasztrófát fog okozni, mivel nem fenntartható hosszútávon ez a szemétdomb. De ti, kis fogaskerekecskék ezt nem érzékelitek, legyen meg a mobil, a napi zaba, a net, a többi meg kit érdekel! A világ? Hüüüülye vaaaagy? Hát hol érdekel? Az, hogy a Föld népességének hozzávetőleg 80%-a szopik ezerrel? Kiafasztérdekel, én nem vagyok benne - dehogynem kisbarátom, csak más szinten – az a lényeg. Én nem szopok akkorát mint ők, meg tudom venni a hülyeségeket, nézem a bárgyúbbnál bárgyúbb tévésorozatokat, képregényfilmeket és minden de fasza. Afrika? Ázsia? Dél- és Közép-Amerika? A gyerekmunka? A kihelyezett gyárakban uralkodó állapotok? A napi egy-két dolláros fizetés, amiből a szállást nem tudja kifizenti a szerencsétlen, miközben azt a cipt varrja össze, amit a kibaszott lábadon hordsz és magasról szarsz rá, hogy milyen körülmények között készült és ezzel meg a vásárlással is támogatod azt a patkányt, aki ennyire kizsákmányolja a kiszolgáltatott szerencsétleneket? És ezzel bűntárs lettél vastagon? Hát kit érdekel??? Az, hogy szarrá kizsákmányolnak mindenkit, hogy fedezet nélküli hitelekkel árasztják el a világot rablókamatra, hogy egy szaros szupermarket annyira el van úszva a kölcsönökkel, hogy a kölcsönök kölcsöneit is már kölcsönökből finanszírozza, hogy a pénz a zsebedben valójában egy adósság, és hogy minden ami körülvesz (otthon is!), az valaki másé igazából? Eszetekbe sem jut… :D Hogy a gazdaság már csak egy szaros illúzió, egy kirakat, mögötte egy lepukkant, töküres üzlethelyiséggel, az mögött meg egy totálba letarolt udvarral? Leszaroooom, vegyünk mobilt részletre, kétszázezerért, a fizetésem meg annak a fele! :DDDD Mert viber kell a zemotikonokkal társalgáshoz, a rövidített „szavakkal”, meg fészbúk meg most már ahhoz is gps kell, hogy átmenjek a szomszéd kerületbe.

    Ember fel merte dobni a nyugati egészségügyi rendszert, mint ékes példáját a struktúra nagyszerűségére, és hát az USA-ban ha nem megfelelően drága a biztosításod és problémás a kórelőzményed, úgy dögölhetsz meg az utcán, ahogy nem szégyellsz. Kubában meg harmadannyiba kerül egy gyógyszer, mint Floridában, hát ez aztán a rendszer! Vállalkozói lehetőség? Alapvetően tele van a piac minden szarral, és szerinted majd mindenki nekiáll cégeket alapítani, hát akkor ki lesz az, aki dolgozik? És szerinted tényleg szabadpiac van? Egy bizonyos szint után úgy pusztítanak meg a multik, hogy öröm nézni. Vagy megvesznek kilóra, vagy ellehetetlenítenek. Nem egy esetet ismerek, amikor a feltörekvő vállalkozót (bármilyen) kormányközelről felkeresték és közölték vele, hogy oké barátom, van ez a 500 millás céged. Na, mi megvesszük 100-ért és x évig kapsz a nyereségből x osztalékot, aztán ha nullára értünk, viszlát van, vagy tönkreteszünk jön a NAV, minden felügyeleti szerv ami létezik és beledöglesz. :D Szabad piac – akinek szabad. Persze, lehetsz ötvenezredik pék, meg kétszázezredik kisvállalkozó akármiben, csak hát kérdés, hogy az mire jó. A FB is lopáson alapul, a valódi kitalálói kiszopták, ez a féreg meg lekaszált belőle mindent. Szabad piac meg igazságosság, mi? Ingyenes oktatás sincs, meg kell venned mindent, családok szopnak minden szeptemberben a nagy ingyenességed közben, felsőoktatásról meg már nem beszélek. Közbiztonság? :DDDDDDDD Ezt nem részletezném, szimplán elmebetegség leírni ilyesmit ebben a korban. Szólásszabadság? Barátom, állj már ki valahová és közöld, hogy szent meggyőződésed szerint holokauszt nem volt és meggyőződésed, hogy a náciknak igazuk volt. Na, akkor majd kapsz olyan szólásszabadságot, hogy belegebedsz. Persze, PC-keretek között ugathatsz, mint kutya a holdra, aztán senkit nem érdekel, senkit nem hat meg, semmire nincs hatással, a jogrendszer is a feljebbvalóknak kedvez, ahogy pl. a munkaügyi törvény is, és persze addig dolgozhatsz és hagyhatod magad kizsákmányolni, kihasználni, kifacsarni, amíg meg nem döglesz szépen, jó esetben pár évet vegetálhatsz az úgynevezett nyugdíj jóvoltából, de utána garantáltan takarodsz a föld alá.

    A lényeg, hogy még az úgynevezett „fejlett társadalmakban” is egyre nagyobb a csóróság, egyre pofátlanabbak a cégek, egyre nagyobb a mocsok ami körülvesz minket, egyre több szeméttel etetnek egyre drágábban, a kultúra az kb sehol nincs, max kimerül a vasemberben, a valódi értékeknek annyi, a sok elmebeteg szarházi naponta vált nemet, és ezért sztárok meg istenek, és úgy egyébként tök rendben van minden. :DDDD

    Na, menjél dolgozni!
  • Ragnaar #21
    Nyilván nem kötelező szilveszterkor taxizni, uberrel meg főleg nem ha x10 áron szolgáltat ami sok lehet, ha nem mindegy az ár.

    (Az tény hogy a döntéshozók nem mindig figyelnek az ésszerű 'pénznyomtatásra' (olyan pénzmennyiség ami mögött valós érték nincs), olyankor van válság, kipukkad a lufi, lehet kergetni a levegőt, jön 5 év recesszió aztán minden mehet előről.)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.05. 12:52:58
  • ClassicR #20
    "Bőven elképzelhető másféle gazdasági modell a világban, ami nem tart nyomorban 5-6 milliárd embert, amíg 2-3 százmillió meg kb. isteni magasságokban röhög mindenki máson."

    Biztos vagy benne, hogy ez így van? Az emberiség történelme során arányaiban most él a legtöbb ember jól.

    Őskor: 40 volt az átlagéletkor, mert levadászták egymást, vagy az állatok ölték meg őket, vagy éppen valamilyen betegségben haltak meg. A túlélés meg attól függött, hogy éppen azon a területen milyen növények és vadállatok voltak.

    Ókor: volt egy nagyon szűk felső réteg, egy éhező polgárság, akik fölött uralkodhattak (kenyeret és cirkuszt a népnek), meg baromi sok rabszolga. Mellette háborúk, kivégzések, járványok, az emberi élet jóval kevesebbet ért, mint manapság.

    Középkor: a jobbágyság aránya 85-95% volt, vagyis 5-15% "élt jól", a többiek gyakorlatilag szolgák voltak.

    Középkor után a rendszerváltozásig: két világháború, fekete péntek, nácik, kommunisták, besúgók, vasfüggöny.

    Ma: bárki élhet jól, aki ügyes és kitartó. Ha nekem van egy jó ötletem, és kellő kitartásom, akkor alapíthatok egy céget, tanulhatok jól, lehet jól fizető munkám. Mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, nem úgy van, mint régen, hogy a kasztrendszerből nincs kiút. Persze olyan nincs, hogy mindenki jól él, arra még senki nem talált ki megoldást. Arról nem beszélve, hogyha mindenki automatikusan jól élne, akkor senki nem csinálna semmit, hiszen minek, ha ígyis-úgyis ugyanolyan jól él. A technikai fejlődés annak köszönhető, hogy a cégek kénytelenek egymással versenyezni, és muszáj fejleszteniük a technológiájukat.

    Vannak olyan országok, ahol rosszul élnek az emberek? Igen, bár hozzá kell tenni, hogy amikor elmaradott országokat nézünk, akkor nem arról van szó, hogy a kapitalizmus tette őket elmaradottá, hanem egy olyan szinten vannak, amelyen a "nyugat" is volt egykoron. Megnézném, hogy hol élnél szívesebben. Ott, ahol máglyán elégetnek, ha nem tetsző dolgot szólsz, és felakasztanak, ha más nézeteket vallasz (lásd arab világ), vagy a mai mocskos kapitalista világunkban, ahol van egészségügy, szociális ellátás, (majdnem) ingyenes oktatás, vállalkozási lehetőség, közbiztonság, szólásszabadság.

    A mobilellenességről pedig annyit, hogy nem értem miért baj az, ha van. Pl. sokkal egyszerűbb arról megnézni a térképet, ha eltévedek, vagy külföldön vagyok. Vagy ha föl kell jegyezni valamit, de nincs nálam toll és ceruza, vagy ha hirtelen el kell érnem valakit (akár a mentőket). Persze én ezeken kívül is rengeteg dologra használom, azon keresztül intézem a pénzügyeimet, azon vásárolok buszbérletet, ingyen telefonálok Viberen, weboldalakat böngészek, fényképezek, MOL bubi kerékpárt bérlek, fordítót használok, Ubert hívok, TV távirányítónak használom, torrentezek, de TeamViewer-rel még távsegítséget is adtam valakinek buszon ülve.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2016.01.05. 12:03:22
  • molnibalage83 #19
    Pontosan.