SG.hu

25 éves a hazai mobiltelefonálás

25 évvel ezelőtt, 1990. október 15-én indult meg a kereskedelmi mobilszolgáltatás Magyarországon.

Negyedszázados a mobiltelefonálás hazánkban, amely első volt e téren a kelet-közép- és a délkelet-európai régióban. Kerek 25 évvel később, napjainkban pedig már a közel teljes lakossági lefedettséget biztosító, legmodernebb 4G mobilinternet-hálózaton érhetők el a legfejlettebb mobilszolgáltatások és eszközök az ezt igénylő magyar felhasználók részére.

A mobilszolgáltatás megjelenésével új korszak kezdődött: a magyar telekommunikációs iparág felzárkózása Európa és a világ fejlett gazdaságaihoz. Az első hazai mobilhálózati bázisállomásokat és kapcsolóközpontot az 1988-ban felépített, ma is Budapest harmadik legmagasabb építményének számító, 154 méter magas Száva utcai távközlési adótoronyban helyezte üzembe a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó Westel Rádiótelefon (később Westel 0660) Kft.

A 2003-ig működő 450 MHz-es (1G) analóg rendszer ügyfelei az évek során átpártoltak a minőségibb termék- és készülékválasztékkal rendelkező digitális 2G, majd a szélessávú 3G mobilhálózatot elindító szolgáltatókhoz. A felhasználói szokások átalakulását, a kedvezményes árú díjcsomagok elterjedését és egyben az ügyfelek bizalmának erősödését jól jelzi, hogy a feltöltőkártyás (pre-paid) mobilügyfelek aránya ma már nem haladja meg a 25%-ot a Telekomnál, míg egy évtizede, 2005-ben ez még több mint 70% volt.

A mobiltelefon magyarországi sikerét és általános elterjedését jól mutatja a több mint 11,5 millió mobilelőfizetés, aminek köszönhetően a hazai mobilpenetráció (a 100 lakosra jutó mobilok száma) jelenleg közel 117. A 2014-es frekvenciatender eredményekent ma már csaknem a teljes magyar lakosság részére - megfelelő díjcsomag és okos eszköz segítségével - elérhetők a legkorszerűbb 4G mobilhálózat előnyei, elsősorban a kiváló minőségű, gyors internetkapcsolat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!