SG.hu

Az EU képviselők egyforma töltőt sürgetnek a mobiltelefonokhoz

Az EU-ban forgalmazott összes mobiltelefonhoz használható, egységes töltőt kellene kifejleszteni a képviselők szerint, akik a rádióberendezésekről szóló jogszabályok felülvizsgálatáról szavaztak ma. A jogszabálytervezetről már informális megállapodás született a Tanáccsal.

"A rádióberendezésekről szóló, modernizált irányelv hatékony eszköze a készülékek közötti interferencia kiküszöbölésének. Különösen örülök, hogy sikerült megállapodni az egységes mobiltöltőről, amely a fogyasztók és a környezet érdekét egyaránt szolgálja. Nem halmozódnak többé a töltők a fiók mélyén, és nem keletkezik évente 51 tonna elektronikus hulladékˮ - mondta a téma felelőse, Barbara Weiler német szocialista képviselő. Az irányelvtervezet rádióberendezések, így például mobiltelefonok, autónyitók és modemek piaci bevezetésével kapcsolatban fogalmaz meg egységes szabályokat. Célja, hogy a szabályzás tartsa a lépést az egyre több és egyre változatosabb készülékkel, garantálja, hogy azok nem zavarják egymást, és megfelelnek az alapvető egészségügyi és biztonsági feltételeknek.

A képviselők ismét egységes töltő kifejlesztését kérik bizonyos rádióberendezésekhez, konkrétan a mobiltelefonokhoz, hiszen az egyszerűbbé tenné a hordozható telefonok használatát, csökkentené a vásárlói költségeket, és kevesebb feleslegessé vált töltő végezné a szemetesben. A képviselők módosításai következtében a jogszabálytervezet szerint az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz. Azonban az Európai Bizottság dönti majd el, hogy a rádióberendezések mely csoportja köteles megfelelni ennek a követelménynek. A képviselők támogatták, hogy az új biztonsági előírásoknak nem megfelelő készülékek észleléséhez a hatóságok további piacfelügyeleti eszközöket kapjanak.

Miután a Bizottság alaposan kiértékelte a tagállamok által az ilyen készülékekről nyújtott információkat, meghatározza, hogy melyek azok a termékkategóriák, amelyeket a piaci forgalmazás előtt kötelezően regisztrálni kell. Az Egyesült Államokban már működik egy hasonló adatbázis. A tervezetet 550 szavazattal, 12 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett fogadták el, és a jogszabály még a Tanács hivatalos jóváhagyására vár. A tagállamoknak két év alatt kell nemzeti jogrendjükbe átültetni az irányelvet, a gyártóknak pedig három év múlva kell megfelelniük az előírásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A jelenlegi egyseges toltokrol a kinai allam tehet. Ok szabvanyositottak a microusb-t. Persze az apple es a samsung nem felel meg 100%-ban a kinai szabvanynak, de azert mar az eu-ban is van egy hasonlo szabvany, de eleg ha adnak hozza atalakito kabelt. A cikk kisse le van maradva, ez jopar eves hir. (nincs jelenleg forrasmegjeloles sem, bar ez meg potolhato lenne)

    Azonositochip-ek csak az apple termekekben vannak meg. USB-s toltesnel az adatlabak lebegve hagyasaval vagy megfelelo helyre kotesevel lehet jelezni, hogy csak az USB szabvany maximalis aramat vagy sokkal tobbet is le tud adni a tolto. Megfelelo toltovel barmelyik keszulek gyorstoltheto, ami nem apple. Ok mas utat jarnak, de atalakito kabelt azert meg ok is adnak, csak az nem enged tobbet mint ami az USB2-es szabvany toltoarama.
  • Bagoly81 #1
    tudomásom szerint már van egy ilyen, ezért van szinte mindegyik telefon microusb
    természetessen az apple nek nincs ilyen. akkor most majd mindenki applet használ vagy az apple fog?:D

    csak megjegyezném, hogy az utóbbi időben azonosító chipeket raknak a kábelekbe is, . így ha nem gyári a kábel egyszerűen nem tölt vagy lasabban tölt. remélem erről is szavaznak majd :D