MTI

Hatalmasat zuhantak a PC-eladások

Több mint ötödével csökkentek a személyiszámítógép-eladások a második negyedévben az EMEA térségben - közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben 17,2 millió személyi számítógépet (pc) értékesítettek a második negyedévben, 21,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az IDC ennek okát a régió számára kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamokban, a kereslet csökkenésében, valamint a Windows XP rendszeren futó gépek cseréje miatt magas 2014 első félévi bázisadatokban látja. Másrészt az idén a forgalmazó vállalatok is igyekeznek kifuttatni meglévő készleteiket a Windows 10 operációs rendszer bevezetése előtt.

Az EMEA térség minden régiójában csökkent az értékesítési volumen a második negyedévben. Nyugat-Európában 19,3 százalékkal, Kelet- és Közép-Európában 24,3, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 25,7 százalékkal. A negyedévben a lakossági és a vállalati értékesítések egyaránt csökkentek. A vállalati értékesítések 18,9 százalékkal, elsősorban a magas előző évi bázis miatt. A lakossági eladások viszont elsősorban az elosztó csatornák készletcsökkentése miatt estek vissza 24 százalékkal. A csökkenés mértéke mindkét szegmensben meghaladta a várakozásokat.

A második negyedévben a piaci átlagnál kisebb mértékben a HP, a Lenovo és a Dell eladásai csökkentek, az ASUS eladásai pedig az átlagnak megfelelően. Részesedését így a HP, a Lenovo és a Dell tudta növelni a szűkülő piacon. A legtöbb személyi számítógépet, 3,921 milliót a HP értékesítette a második negyedévben, 17,2 százalékkal kevesebbet. Piaci részesedése 22,8 százalék lett az előző évi 21,6 százalék után. A második legjobb eredményt a Lenovo érte el a második negyedévben, 3,366 millió PC-t adott el, 14,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Piaci részesedése 19,6 százalékra emelkedett 18,0 százalékról.

Az értékesítési rangsorban harmadik Dell 2,011 millió, a tavalyinál 11,7 százalékkal kevesebb számítógép eladásával 11,7 százalékra növelte piaci részesedését 10,4 százalékról. Az ASUS eladásai 21,1 százalékkal 1,624 millióra csökkentek, piaci részesedése pedig maradt 9,4 százalék. Az Acer 1,464 millió számítógépet értékesített, 42,2 százalékkal kevesebbet a 2014 második negyedévinél, piaci részesedése pedig 8,5 százalékra csökkent 11,5 százalékról. A többi gyártó piaci részesedése 28,0 százalékra csökkent 29,1 százalékról, együttesen 4,822 millió, az előző évinél 24,5 százalékkal kevesebb személyi számítógépet adtak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #15
    "Ha van rajta egy android, akkor ha mashogy nem emulatorban elmegy rajta egy windows es az alatt az office."
    Azzal mekkora elmeny lenne dolgozni.....reggel beroffented es masnap mar kezdheted is a munkat vele...Android pont ne fusson, mert annal mar nincs szarabb op. rendszer mobilfronton (11 eve androidot hasznalok, pontosan latom hova sullyedt)
  • kvp #14
    Ma egy alap bongeszeshez es szovegszerkeszteshez boven megfelel ugyanaz a hardver ami egy atlagos telefonban az alap bongeszeshez es szovegszerkeszteshez megfelel. Ez a szint pedig desktop-on mar kb. 10 eve is elerheto volt. A technika eljutott oda, hogy az embereknek nincs szukseguk tobbre, legalabbis nem tobbre mint amit egy telefon is tud.

    Innentol meg minek egy draga desktop pc-t vagy laptop-ot venni, ha egy telefon vagy tablet is hozza ugyanazt a tudast? Sot nyugaton mar egyre tobb irodai gep helyere kerul egy dokkolos tablet.

    Persze egy mai okostelefon az meg inkabb szemelyes szamitogep, tehat PC, de sokkal mobilabb. En a magam reszerol varom azokat a kozepkategorias 64 bites, 4 GB ram-mal szerelt telefonokat, amiket mar desktop gepkent tudok hasznalni. Ha van rajta egy android, akkor ha mashogy nem emulatorban elmegy rajta egy windows es az alatt az office. Minden masra meg ott a desktop linux-os kornyezet az android alatt, amit semeddig nem tart elohozni. Dokkoloval (ami lehet wifi-s kep+hang ativel is, meg bluetooth-os billentyuzet es eger) pedig siman hasznalhato pc-kent. Mindezt zsebrevaghato meretben. Tehat miert is venne az ember pc-t, ha nincs szuksege munkaallomas teljesitmenyre?
  • gforce9 #13
    Ha nem fut memóriaigényes alkalmazás felesleges 4 nél több, semmivel nem lesz gyorsabb a gép. A gépek lassulását pedig az utóbbi időben minden szoftvergyártónál elsődleges prioritássá vált szokás lassítja elsősorban. Azaz: Rakjunk minden szoftver mellé 70 háttérfolyamatot amik akkor is futnak, ha az adott főszoftver nem fut. Ja és telepítsünk minden böngészőbe 3 plugint, mert az adatgyűjtés király dolog. HA valaki erre ügyel és nem hagyja, hogy minden feltelepített szoftver, minden vackot csinálhasson a gépen, akkor a 2gb és 4gb között sem fog érezni jelentős különbséget alapfelhasználás esetén.
  • bakvarnyu #12
    2 giga nem elég már, itt az irodában annyi volt nekünk, és folyamatosan swap-elt a gép. Két hete lecserélték 4 gigára, így már "szárnyal " :)


  • torreadorz #11
    Ne beszélj már ennyi hülyeséget. Milyen irodai program üti ki a 4 GB-ot és hol látsz te 8-16 GB-os irodai gépeket (mert szerinted ennyi az optimális)???

    Meg úgy egyáltalán ma a gépek 90%-át 2-4 GB rammal szerelik (nem a játékos gépekről beszélünk de azok a piac pár százalékát érintik csak) és bőven elég. És mivel úgy tünik le vagy maradva 5-10 évvel, súgok, a gépek sebességét ma már nem a memória növelésével érik el mert teljesen felesleges, hanem raknak bele egy ssd-t.

    Még egy régebbi gép + ssd is szénné fog alázni müködési sebességben egy új gépet akárhány giga rammal ha sima hdd van benne. Csak mondom...
  • FoodLFG #10
    hát azért egy komolyabb chrome, irodai program használat kiüti a 4 gigát simán*. 8 giga a minimum és 16 az optimális a mostani szoftverkörnyezet mellett.

    *lehet, hogy neked nem, de többeknek feltűnik már, hogy szarrá lassul a gépük a folyamatos virtuális memória használat miatt főleg windowson.
  • barret #9
    7 éves a gépem. quad,4 giga rammal. Mihez nem elég,bőven jó még játékra is!
    Tetmészetesen nem ultra grafikai beállításokkal,de nem gond a full hd felbontás.
    Minden másra meg teljesen tökéletes! Majd ha bedöglik,lecserélem egy picit jobbra,
    7 év után...Ez már nem fejlődés,10 éve egy 2 éves gép elavult volt...
  • VolJin #8
    A te hozzászólásod volt az igazi blődség...
  • VolJin #7
    Egyébként mekkora a részesedése a megveszem az alaplapot, procit,, stb és összerakom eladásoknak?
  • UUUU #6
    Mert nincs el egy i5-s procival felszerelt gép ugye ? Bőven el vannak az 5-6 éves konfigurációk. Ráadásul mint irtam és oda is figyelnél, nem csak ideböfögnél konkrét érv nélkül, még azt is észrevetted volna, hogy a szgép eladások nagyrésze az irodai gépekből áll, a gamerPC-k eladása a töredéke az éves eladásoknak, nincs még 10%-a se.