MTI

Stabilan nagy a kereslet az IT-termékek iránt

A következő egy évben is megmaradhat a nagy kereslet az IT termékek és a háztartási kisgépek iránt, ugyanis a magyarok 67 százaléka számítástechnikai, 57 százaléka pedig háztartási kisgépek beszerzését tervezi - derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. Elektro Shopping Monitor című, reprezentatív felméréséből.

Az elmúlt két évben a kisméretű háztartási berendezésekből és számítástechnikai eszközökből vásároltak a legtöbben, a megkérdezettek közel 74 és 77 százaléka. A vásárlási döntés meghozatalakor kiemelt fontosságú a termék ára: a fontossági skálán 1,5 pontot kapott (1-gyel kellett jelezni a rendkívül fontos, 4-gyel pedig a nem fontos szempontokat), második a termékre biztosított garancia 1,6 ponttal, valamint a korábbi tapasztalat a márkával, a termékkel (1,9 pont) és a korábbi tapasztalat az üzlettel, webáruházzal (2 pont). A vásárlók a döntési folyamatban mérlegelik továbbá a termékről szóló információ elérhetőségét a polcnál, az ár-összehasonlító honlapok információit, az üzletek vagy szolgáltatók kínálatát és a házhozszállítás lehetőségét.

A boltválasztási szempontok közül a válaszadók mintegy fele az alacsony árakat emelte ki, 35 százalékuk a széles termékválasztékot, 28 százalékuknak pedig a szerviz- és garanciaszolgáltatás a fontos szempont. A vizsgálat azonban arra is rávilágított, hogy a törzsvásárlói program elérhetősége, valamint a pontgyűjtés lehetősége motiválja legkevésbé a vevőket. A kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy a konkrét termék kiválasztását a minőség és a megbízhatóság után az adott termék technikai jellemzői, valamint a garancia, a gyártó vagy a márka befolyásolja.

A GfK Elektro Shopping Monitor tanulmánya a vásárlási szokások és vásárlói preferenciák, továbbá a kiskereskedelmi piac trendjeinek elektronikai termékkategóriákra vonatkozó átfogó elemzése. A vizsgálat kiterjedt a szórakoztató elektronikai eszközök és kiegészítők, nagyméretű háztartási berendezések (fehéráru), kisméretű háztartási berendezések, telekommunikációs eszközök és kiegészítők, fotó, videó, számítástechnikai eszközök és kiegészítők, asztali és kézi játékkonzolok vásárlására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!