MTI

Csak néhány ezer embert érdekelt a kormány internetről szóló konzultációja

Egy hónap alatt közel tízezren töltötték ki az InternetKon kérdőívét - jelezte az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás az ötödik alkalommal megrendezett Információs Társadalom Parlamentje "Digitális Transzformáció" című konferencián elmondta: a konzultáció lezárultát követő fél-egy évben születnek meg azok a döntések, amelyek eredményeként "valósággá válik a digitális fejlesztés Magyarországon". Egyben jelezte: a feltett húsz kérdés közül több, mint egy tucatban korántsem esik egybe az állásfoglalók véleménye a szakmai szereplők korábbi várakozásaival. Példaként említette, hogy a várt többség helyett csupán a válaszadók 34 százaléka töltötte ki a kérdéssort a Facebook-profilján keresztül, 30 százalék az ügyfélkaput, 36 pedig a konzultáció honlapján keresztüli belépés lehetőségét választotta.

Szavai szerint a válaszok alapján nem látható, hogy elsöprő többsége lenne az internetezéssel kapcsolatos áfacsökkentésnek, ahogy a netsemlegesség kikötésének sem, annak viszont igen, hogy minden település legalább egy-egy középületében és közterén legyen ingyenes, szélessávú wifi-kapcsolat. Széles és jelentős támogatottságot élvez a szociálisan rászorulók kedvezményes internet-alapcsomagjának gondolata, ugyanakkor a válaszadók körében nem népszerű az az elgondolás, hogy ehhez a digitális kompetenciákat fejlesztő képzésen kelljen részt venniük az érintetteknek.

Deutsch Tamás megjegyezte: a konzultáció résztvevői egyértelműen pártolják, hogy az állam támogassa a szélessávú internethálózat fejlesztését, valamint azt, hogy ebben érdemi szerepet kapjanak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Egyértelmű és határozott támogatást kapott az a felvetés is, hogy a kormányzat pártolja a hazai start-up cégeket, valamint, hogy az állam kötelezze el magát a nyílt forráskódú szoftverek felhasználása mellett. A köznyelvben "Google-adóként" ismert felvetésről a miniszterelnöki biztos megjegyezte: a válaszok alapján az a világos kép bontakozott ki, hogy fontos az uniós szintű szabályozás, de a résztvevők üdvösnek látnák, ha a kormány saját hatáskörben lépve "bevonja ezeket a cégeket a magyarországi értékes digitális tartalmak finanszírozásába".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #5
    Nem, én a politikus nevű állatfajtát rühelem elsősorban, nem elsősorban annak a halmaznak egy egy díszpéldányát vagy alfahímjét. Elküldök én külföldi politikusokat is oda, ahova valók.
  • VolJin #4
    Nem kicsit releváns, hanem baromira.

    Ez az egész konzultáció egy pótcselekvés, amit akkor találtak ki kínjukban, amikor pofára estek a netadóval.

    Mellesleg az ok, hogy ez a konzultáció ilyen alacsony részvételű az, hogy a CÖF-ös birkamenet ráérős nyuggerei be sem tudnak kapcsolni egy számítógépet, és a feltett kérdéseket sem értik.
  • dartois83 #3
    Mintha korábban olvastam volna, hogy szó lesz a konzultáción az internetszolgáltatók versenykorlátozó, fogyasztóellenes magatartásával szembeni fellépésről (pl. miért drágább a szélesssávú internet-előfizetés olyan területen, ahol nincs konkurens szolgáltató), de úgy látszik ez nem fontos, legalább is a hírből nem derül ki.

    Ugyanúgy keményebben oda kéne figyelni arra a lehetséges kartellezésre, ami a mobiltelekommunikációban folyhat, mivel évek óta relatíve magasak a mobilinternet előfizetői díjai és nem várható változás.

    Semmi más nem kellene, csak egészséges szabadpiaci, versenyelvű szellemben szolgáltassanak az internet-szolgáltatók, nem pedig oligopolisztikus módon.
  • Archenemy #2
    Te minden helyen, ahol kicsit is releváns, nekiállsz orbánozni?
  • Skylake #1
    Jól ismerjük már a rezsim önlegitimáló célú politikai termékeit, és mindezen okból kevesen kívánták a gittet rágni. Szerencsére.

    Egyet mondok Deutschnak és Orbánnak, lassan, hogy megértsék: sem most, sem később nem nyúlnak hozzá az internethez. Adóztatást, kontrollálási törekvéseket elfelejtik. Békén hagyják a netes forgalmat. Betartják a netsemlegességet. Nem szegmentáláják az internetet. Biztosítják a teljes körű szólásszabadság érvényesülését a neten.

    Ellenkező esetben olyan vihart kapnak a nyakukba, hogy ahhoz képest a 2006-os események babazsúr volt egy nemzeti óvodában. Érthető?!