MTI

Ma délután indul az internetkonzultáció

Hétfő délután két órától lehet megválaszolni az internetről és a hazai digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) húszpontos kérdéssorát - jelentette be az InternetKon előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás elmondta: a csaknem ötmillió hazai Facebook-felhasználó a közösségi oldalon meglévő profiljával, az ügyfélkapu-hozzáféréssel rendelkező mintegy 1,9 millió ember pedig ügyfélkapus azonosítással nyilváníthat véleményt a július végéig tartó periódusban, de arra is lehetőség van, hogy valaki a nemzeti konzultáció honlapján regisztrálva vegyen részt a párbeszédben. Az a 2,5-3 millió ember, akinek nincs internet-hozzáférése, az 1200-nál is több e-Magyarország-pont segítségével kapcsolódhat be a világhálón zajló nemzeti konzultációba, amelynek minden, 14. életévét betöltött magyar állampolgár a részese lehet.

A konzultációt kérésükre a kezdetektől figyelemmel kísérő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) auditja mindent kifogástalannak talált a konzultáció vizsgálata során. A miniszterelnöki biztos "szép és értékes" szimbólumnak nevezte, hogy az internet világnapján indul el a nemzeti konzultáció e szakasza, és arról beszélt: arra számít, hogy sokan nyilvánítanak véleményt a feltett kérdésekről, de - függetlenül a folyamatba bekapcsolódók számától - a kormányzat a válaszok alapján hozza meg internettel kapcsolatos döntéseit.

Deutsch Tamás az elmúlt fél év legnagyobb közös sikerének nevezte, hogy míg tavaly októbere "egy rossz és elhibázott kormányzati elképzelésről" és az az ellen megnyilvánuló társadalmi tiltakozásról szólt, addig napjainkban - alapvetően a nemzeti konzultációnak köszönhetően - az a kérdés, hogy hogy mikor, hogyan és milyen lépésekben csökkentik Magyarországon az internetezést érintő adókat. "Mára világossá vált, hogy az internetadó elképzelése halott, ez a rossz elképzelés soha nem fog feltámadni" - hangsúlyozta a politikus.

Február elején kezdődött meg az internetről szóló nemzeti konzultáció, amelynek során március végéig küldhették be kérdésjavaslataikat a polgárok. Ez idő alatt 68 ezren látogattak el a konzultáció honlapjára, az internetkon.hu-ra. A 4618 bejegyzésből 2770 tartalmazott kérdés- vagy témajavaslatot, ezek 1152 konkrét kérdést jelentettek. Ebből állította össze a miniszterelnöki biztos stábja azt a húsz kérdést, amelyet újabb egyeztetést követően jóváhagyásra a kormány elé terjesztettek. A hétfői sajtótájékoztatón Deutsch tamás ismét jelezte: a július végéig beérkező válaszokat, véleményeket összegző előterjesztés szeptember végére kerül a kormány asztalára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #9
    Ismerkedjünk meg a politikai termék fogalmával! Ez a konzultáció is csupán az, ráadásul elég gyenge minőségű, eléggé kint van a lóláb, ahogyan azt sokan érzik. De a hívők számára hátha az alábbiak által érthető lesz.

    A politikus nevű állatfajnak alapvető jellegzetessége, hogy csupán egyetlen dolog érdekli: a hatalom. Teljesen mindegy, hogy egy Mussoliniról beszélünk, vagy valami konszolidáltabb politikusról, aki hajlandó önmaga politikai elképzeléseit olyan csomagolásban tálalni, amiről nem süt messziről az önkényuralom igénye – a cél ugyanaz.

    Szerintem végső soron a politikusok mindegyike kizárólag két dolgot akar. Ez a két dolog: a hatalom megszerzése, és a hatalom megtartása. Semmi több! A többi az csak csomagolás, hogy lenyeld, hogy ne akadj fenn rajta, vagy épp ellenkezőleg, hogy félelmet keltsen benned.

    A politikus nevű állatfajta tagjai elsősorban abban különböznek az én véleményem szerint egymástól, hogy ezt a bennük lévő zsigeri igényt, mennyire tudják indirekten, un. „demokratikus játékszabályoknak” megfelelve kielégíteni, és ezen igények kielégítése során mennyire vannak egyáltalán tekintettel azokra, akiket hatalomban tarthatnak. Az említett Mussolini nevű egyed például semennyire sem, mivel amikor megkérdezték tőle, mi a programja, azt válaszolta? „Hatalmat szerezni!”- ez volt a válasza! Aztán mikor hatalmat szerzett, megkérdezték tőle, most mi a célja? „Hatalmat megtartani!” Ennyike! A többit pedig meg lehet nézni. Ha volt haszna ennek a semmirekellőnek, az az, hogy egyértelműen megmutatta, hogy a politikusoknak, valamilyen helyi senkiházi polgitól kezdve, az olyan nagyvadakig, mint Putyin, Merkel, Obama és társai, mi a végső politikai célja. Mint minden másnak, aki politikussá lesz. Fontos tudni azt is, hogy a politikus és annak megnyilatkozásai, cselekedetei mind-mind tükrök: ezek vagyunk mi! Tudom, hogy te ezen esetleg most felháborodsz, de gondolj bele: lehet e sikeres egy politikus, ha nem tud olyan demagógiát előállítani, amelyet sokan bekajálnának, két pofára? És lehet-e sikeres abban az esetben, ha képtelen úgy manipulálni a társadalmi működés megfelelő köreit, hogy azok széles körben relevánsak legyenek az uralni szándékozottak, / hatalomban tartottak igényeire – főleg ha azok demagógiákkal kapcsolatos védőmechanizmusai mérhetetlenül gyengék a XXI. század elején.

    A politikusok, teljesen mindegy, hogy milyen szinten vannak, az adott lehetőségeik szintjének megfelelő, illetve az általuk hatalomban tartott, vagy hatalomban tartani kívánt (barmok) személyek érzelmeihez, értékeihez illeszkedő politikai termékeket gyártanak. Ez az egyetlen tevékenységük feléd! Minden politikusi szó és cselekedet, amelyet neked a pofádba tol a média, mind kizárólag politikai termék – semmi több. A politikai termékek készítésének célja, hogy a hatalomban tartottak azok fogyasztása révén elismerjék a hatalomban tartók prominenciáját, hatalmi igényeik jogosságát, a politikai termékek adagolása révén továbbá növelni tudják a hatalom mértékét, és az uralomban tartás intenzitását a hatalomban tartottak felé. Ennyi a cél!

    Például nemrég kiderült, hogy létezik egy olyan politikai termék, amelynek csicsás zacskójára az van írva, hogy „polgári Magyarország” – és hatalmas hőbörgés volt, amikor a rezsim egyik főideológusa G.F.Gollam lerántotta a leplet, és nyilvánvalóvá tette, hogy a rezsimnek esze ágában sincs semmiféle ilyet előállítani. Ez is csak arra szolgált, hogy a hatalom igája kényelmesebbnek tűnjön, tovább mozgósító erőként szolgáljon az alattvalók számára a célból, hogy saját uraikat megvédjék, azaz legitimálják még jobban az uralmat. A politikus nevű állatfajta esetében a saját politikai termékeikkel való őszinte egyetértés a legritkább esetben van jelen: inkább röhögnek azon a sok barmon, hogy ezt is beszopták, és ezzel is őket erősítik!

    A politikus minden tette politikai termék, nulla őszinteség mutatkozik abban. Akarsz jót nevetve, vicces formában megismerkedni azzal, hogy hogyan működnek a politikai termékek, és általuk manipuláltan hogyan mozgósít a hatalom? Ehhez semmi mást sem kell tenned, mint Dickens-től a Pickwick Klub-ot felcsapni, és elolvasni benne az eatansville-i követválasztást! Garantálom, hogy borzasztóan jól fogsz szórakozni és garantálom, hogy érteni fogod a politikai termékeket, illetve egyértelmű lesz számodra, hogy a politikai termékek teljes mértékben a hatalomban tartottak jellemzőire vannak szabva, pontosan olyan témákat és szóhasználatokat alkalmaznak, és emóciókat keltenek, amelyeket úgymond a hatalomban tartottak megérdemelnek.

    Jelen esetben a regnáló rezsim pontosan ilyen politikai termékeket gyárt – az internetkonzultáció pedig egy ilyen politikai termék a továbbiak mellett, amelyek a közbeszédbe vannak belesulykolva. Szóval, ha komolyan akarod venni ezt a messziről bűzlően politikai terméknek tekinthető véleménynyilvánítást, akkor rajta. Én, kösz nem kérek belőle!
  • cateran #8
    " A diktatúra ugyanis az embereknek nem ezt jelenti. Hanem mikor ha pofáztál, elvitt a fekete autó, meg nem lehetett külföldre menni, meg kötelező volt április 4. meg az internacionálé, meg deportálták a zsidókat meg egy párt volt. Azok nyilas meg vörös diktatúrák voltak. Ma szabadon, az EU és a NATO tagjaként, teljes névvel, fényképpel lehet orbánozni meg blogolni a diktatúráról, emiatt tök hiteltelen."

    Tehat vagy Eszak Korea vagy semmi? M'kay.....Az pedig , hogy SZERINTED mit jelent az embereknek, a loteri doglott kutyat nem erdekli.. Arra felelj, hogy a jelenlegi rezsim megfelel-e a definicionak (marpedig meg...)
    "Egy szavazással hatalomra jutott, szavazással leváltható párt meg pláne nincs a népakarat ellen, hiszen a nép akarta oda "
    Ehhez csak az Alkotmanyt es valasztasi torvenyt kellett megvaltoztatni..es maris kijott, hogy a felenek a negyede oket akarja...most komolyan, te mit neztel idaig? Cseh2-t?
    Azt mar meg sem emlitem, hogy hany olyan orszag van ahol "torvenyesen" megvalasztott vezetok vannak, mert a nep 90+%-os tamogatottsagot mutatott...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2015.05.18. 21:19:22
  • Archenemy #7
    "meggátolva ezzel a népakarat demokratikus érvényesülését."
    ...
    Bocs de ez pont az, ami miatt a diktatúrakiabálók tök hiteltelenek. A diktatúra ugyanis az embereknek nem ezt jelenti. Hanem mikor ha pofáztál, elvitt a fekete autó, meg nem lehetett külföldre menni, meg kötelező volt április 4. meg az internacionálé, meg deportálták a zsidókat meg egy párt volt. Azok nyilas meg vörös diktatúrák voltak. Ma szabadon, az EU és a NATO tagjaként, teljes névvel, fényképpel lehet orbánozni meg blogolni a diktatúráról, emiatt tök hiteltelen.

    Egy szavazással hatalomra jutott, szavazással leváltható párt meg pláne nincs a népakarat ellen, hiszen a nép akarta oda (legalábbis jobban akarta őket, mint bármelyik másik pártot - fogalmazhatunk úgy is, hogy az összes többi pártot még jobban utálta).
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.05.18. 19:39:49
  • cateran #6
    "Diktatúra: A diktatúra olyan politikai rendszer, melyben az állami főhatalom olyan személy, politikai szervezet, csoport vagy párt kezében összpontosul, mely birtokolni tudja az összes hatalmi ágat, vagyis a törvényhozást (parlament), a végrehajtó hatalmat (kormány) igazságszolgáltatást (alkotmánybíróság, bíróságok, ügyészség) és a tömegtájékoztatást (média) meggátolva ezzel a népakarat demokratikus érvényesülését. "
    Azt mondod semmi ilyesmirol nincs szo? Igazad van! Az utolso pont (tomegtajekoztatas) meg nem teljes....meg nem...
  • Archenemy #5
    "Ki garantálja azt, hogy azok, akik nem a rezsim számára „helyes” válaszokat adták, később valamilyen hátrányt szenvedjenek?"

    De én tényleg nem is emlékszem olyan hétre, hogy ne lett volna valamiből levezetve, hogy itt most már tényleg mindjárt diktatúra lesz.
  • mrzed001 #4
    "Amúgy nem egészen értem most se, mire jó ez az egész. Az internet eddig rendben volt. "
    Lefordítom neked magyarra, amit Skylake írt, és megérted.
    Ez az egész bohóckodás semmi másról nem szól, mint hogy egy FEGYVERT ad a tudatlan válaszoló/kitöltő a kormány kezébe, amit utána az arra használ, amire akar.

    Ez a casus belli, a véres kard amit körbehurcolhatnak, amire hivatkozva ismét azt tesznek amit csak akarnak. Merthogy ezáltal ők felhatalmazást kapnak, hogy azt tegyenek amit csak akarnak.

    Láthattad, sehol nem szerepelt programjukban (az egy semmitmondó saláta volt, semmi tény és tervszerű nem volt benne) az új alkotmány írása. Ergo senki sem szavazta meg, hogy legyen. Ergo államcsínyt hajtottak végre, amikor 2/3-al hatalomra kerülve fogták és újraírták az alaptörvényt saját szájízük szerint.
    Most ugyanerre készülnek az internettel kapcsolatban.
    És mint az köztudott, a nemzeti konzultáció kormánya egy dologra teljességgel képtelen: konzultálni.
    Minden törvényjavaslatukat egyéni képviselői javaslatként vitték a parlament elé. Miért? Mert ha a kormány nyújtja be, akkor KÖTELEZŐ előtte konzultációt összehívni azzal kapcsolatban, valamint KÖTELEZŐ hatástanulmányt készíttetni.
    De minek is ezek, hisz Viktor fejben vezeti le az összes döntéséből fakadó gazdaságot érintő közgazdasági integrál és differenciál egyenleteket, a lézer jani meg hasból vágja az eredményességi mátrixok szorzatait több változós véletlen számos környezetben.

    Igen, ahogy írtad: "Az internet eddig rendben volt."
    De majd ők most szépen ráteszik mocskos kis mancsocskájukat, hogy ne legyen rendben. A te érdekedben.
    [és nincs szmájli, ez nem vicces]

    Ahogy az orosz katonák mondták, amikor jöttek összeszedni az embereket egy kis málenkij robotra: Érted jöttünk elvtárs, nem ellened.
  • Zombee #3
    Azért rémeket sem kell látni.
    "Másrészt szerintem az eredmények már készen vannak. Ott volt a sorok között elrejtve, hogy D.T. azt nyilatkozta, hogy a konz. eredményéből jogszabályok fognak születni – már akkor, amikor a konzultáció kérdései még nem is voltak publikálva! "

    Ilyet előre ki lehet jelenteni, hisz tudta, hogy a kérdéseknek lesznek eredményei. Az, hogy úgy válogatják be a beküldöttekből, az egy dolog. Már ha valaki el is olvasta a beküldötteket, és nem azt kérdezik, ami nekik jó.

    Amúgy nem egészen értem most se, mire jó ez az egész. Az internet eddig rendben volt.
  • SirBubu #2
    ezt amúgy melyik országról írtad?

    az USA-ról vagy Mo.-ról?
  • Skylake #1
    Kutyakomédia, azaz annál több, igen nagy és veszélyes csapda ez szerintem ártalmatlannak tűnő kutyakomédiának csomagolva.

    Egyrészt, biztos meg akarnám adni bármilyen felsorolt személyes azonosítómat, például egy FB azonosítót egy olyan rezsim hatóságának, amelynek nem titkolt vágya burkoltan összehozni az internetcenzúrát és nemzetei internetet úgy, hogy az EU-ból ez ne látszódjon annak.

    Ki garantálja azt, hogy a megadott személyes adatok, és a kitöltött kérdőívek tartalma nem lesz összeegyeztethető?

    Ki garantálja azt, hogy ismerve a „helyes” kiértékelést, ne egy új és fejlesztett Kubatov lista legyen ez a konzultációnak nevezett színjáték?

    Ki garantálja azt, hogy azok, akik nem a rezsim számára „helyes” válaszokat adták, később valamilyen hátrányt szenvedjenek?

    Semmiben sem bízok kevésbé, mikor mai, digitális technológiákkal átszőtt korunkban egy politikus arról beszél, hogy mennyire fontosnak tartja az adatvédelmet, és a véleménynyilvánítás szabadságát – de azt nem fogja mondani, hogy csak akkor, ha az általa képviselt értelmezési hatalomnak felel meg a te véleményed! Főleg ebben az országban és ezzel a politikusi garnitúrával óriási adatbiztonsági veszélynek tartom, ha valaki válaszol ezekre a kérdésekre.

    Másrészt szerintem az eredmények már készen vannak. Ott volt a sorok között elrejtve, hogy D.T. azt nyilatkozta, hogy a konz. eredményéből jogszabályok fognak születni – már akkor, amikor a konzultáció kérdései még nem is voltak publikálva!

    Ez az én véleményem szerint pontosan annak a beismerése, hogy nemcsak a válaszok vannak már készen, hanem a jogszabálytervezetek is. Ezek célja egyértelmű – az államhatalom maga alá kívánja gyűrni az internetet, mivel ez az egyetlen fóruma az olyan véleménynyilvánításnak és szervezkedésnek, amely centralizált „régi” módon nem ellenőrizhető. Mivel kínai típusú netcenzúra nem vezethető be direktben (volna rá igényük, ne legyen kétséged), helyette ezt olyan köntösbe kell csomagolni, hogy a „polgárok” akarják azt, mivel úgy érzik, hogy az internet „veszélyes” rájuk. Főleg amiatt, mivel tudják: az irdatlan közpénzből kistafírozott propaganda-közmédia gyalázatosan teljesít, szemben a KDNP elleni zeneszámot a neten több mint 500000 ezren nézték meg. Úgyhogy a rezsim politikusai nagyon félnek az internettől, meg is van rá az okuk! Mire lehet számítani, mit akar a rezsim?

    1. Szegmentált internet. Bizonyos tartalmak ingyen elérhetők, ennek fejében más tartalmak szűrése. Ezzel a legszegényebbek elzárása minden olyan információtól, amely nem az MTVA NMHH és Felcsút irányából érkezik.
    2. Netsemlegesség megszűntetése, magyar tartalmak előnyben részesítése – első pont folyománya -> ez lesz a propagandaszöveg az előzőhöz.
    2. Nemzeti tűzfal, nemzeti router, nemzeti ellenőrzőprogramok telepítése személyes számítástechnikai eszközökre, PC-től kezdve telefonokig. Totális ellenőrzés igénye.

    Nyilvánvaló, hogy ezek itt a politikusi vágyak. Azonban ellentétben Kínával, és látva a netadó elleni tüntetések erejét, ezeket az igényeket nem fogják tudni átverni a rezsim politikusai. Úgyhogy ne legyen kétségetek, fogunk még utcára menni az internet miatt!