Berta Sándor

A túlélésért küzd a HTC

Az egykor meghatározó okostelefon- gyártó már évek óta nehéz helyzetben van, és egy mondat után már a felvásárlását vizíonálja mindenki.

A One M9 piacra dobása óta a HTC részvényei elveszítették az értékük közel felét: március elején még egy részvény 136 tajvani dollárt ért, legutóbb pedig már csupán 75,50-et. Ezzel a cég részvényárfolyama negatív rekordot döntött, az elmúlt tíz esztendőben, 2005 májusa óta még sosem volt ennyire alacsony.

A befektetők bizalomhiányának oka rendkívül egyszerű és a menedzsment előtt is tökéletesen ismert: a One széria legutóbbi készülékeit nem úgy fogadták a felhasználók, mint ahogy arra a vezetők számítottak. Az azonban csak tovább súlyosbította a cég egyébként is nehéz helyzetét, hiszen már 2013-ban is gondban voltak: vezető szakemberek távoztak, gyártási problémákkal küzdöttek, marketingjük elképesztően gyenge, így nem tűnt túl rózsásnak a mobilcég jövője. A helyzet azóta sem javult, hiszen idén márciusban távozott a korábbi vezető, Peter Chou, akit egy héttel az alig egy éve kinevezett dizájnfőnök, Jonah Becker követett.


Hiába szép az M9, ma már nagyon nehéz kitűnni a tömegből

Az új vezérigazgató, Cher Wang a múlt héten megpróbálta megnyugtatni a részvényeseket és önkritikusan elismerte, hogy a múltban hoztak hibás döntéseket, de azt is közölte, hogy javulhat a helyzet. A társaság kénytelen volt különböző intézkedéseket hozni, például bejelentette, hogy csökkenti a gyártási költségeket és 30 százalékkal kevesebb One M9 készüléket készítenek.

A HTC problémái közel sem egyediek, más okostelefon-gyártóknak is meg kellett ezekkel a gondokkal küzdeniük. Ebben a helyzetben számolt be a Reuters arról, hogy a szintén tajvani Asus állítólag azt fontolgatja, hogy felvásárolja a HTC-t. David Chang, a vállalat pénzügyi vezetője belső beszélgetésekre hivatkozva elmondta, hogy figyelembe veszik a lehetőséget, de azt még megbecsülni sem lehet, hogy van-e reális esélye egy ilyen lépésnek. A menedzser úgy vélte, hogy egy felvásárlás nem túl valószínű, de az utolsó szót még nem mondták ki az ügyben.

A HTC vezérigazgatója, Cher Wang közleményében határozottan cáfolta, hogy felmerült volna az eladás gondolata, a dolgot még megfontolásra sem tartják érdemesnek. Ez azért meglepő, mert a vállalat nyilvánvalóan versenyképtelen nem csak legfelső ligában, az Apple - Samsung párossal szemben, de az olcsó - és egyre jobb! - készülékeket gyártó kínai készüléközönre sincs válasza. A két tajvani - tehát cégkultúrában is passzoló - elektronikai gyártó eléggé összeillik. Ugyan az ASUS is jelen van a telefonpiacon, de messze inkább az asztali számítógépek terén számít erősnek, és az okostelefon szegmensben előnyt jelenthetne számára a nyugati piacokon kiválóan bevezetett HTC márkaneve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #9
    Nem változik, nem dinamikus a fejlődésük.
    És alul a vastag keret a névjegye :)
  • VolJin #8
    Mobiltelefon gyártáshoz kell, egy dizájner, pár mérnök és pár programozó, meg egy pénzügyi szaki, aki megrendeli a bérgyártást, és rátukmálja a portékát a kereskedőkre.
    Innentől kezdve nincs olyan, hogy valaki befészkeli magát a piacra és akkor ő mekkora nagy király. Nagyjából fél év alatt kitúrja bármelyiket egy új cég.
    Elég, ha leszarják a terméktámogatást, hogy vegyél újat. Garantáltan másikat fognak választani. A frissítéseket addig kell tolni, míg marad felhasználó akit érdekel. Egy idő után maguktól is cserélnek a felhasználók, de ha trükkökkel rákényszerítik a vevőket, mennek máshova. Úgyhogy ez a szakma egy rodeó. Ha fent vagy a bikán kapaszkodj. Előbb-utóbb leesel, de ha béna vagy, rögtön lepottyansz.
  • CairoJack #7
    Engem csak az érdekel, hogy a cég vezetésében csodálkozik ezen az eredményen valaki?

    Alapból ott kezdődik, hogy nincs értelmezhető készülékpaletta. Kis méretben nincs normális, használható készülékük, sőt lassan már semmi sincs. Eddig szénné butított miniket adtak arany áron (ráadásul általában, csak a vicc kedvéért, még nagyok is voltak a HTC mini-k), most már nem is csinálnak minit. Talán jobb is így. Aztán ott volt az ultrapixel fiaskó, de még ha ettől el is tekintünk. Egyetlen készülékük van, ami tényleg megérdemli az elismerést, az pedig a One M... legalábbis megérdemelte az előző pár modell, viszont azóta a felhasználók világosan elmondták, hogy mi a bajuk a One M-ekkel, amit a HTC totálisan figyelmen kívül hagyott, és kiadta az új modellt lényegében változatlan formába. Ez van, ha a vásárlók véleményét ennyire figyelmen kívül hagyja egy cég. 1000+1 alkalommal láttuk már, hogy mi az eredménye ennek. Nem értem, hogy ezek után mire fül ez a nagy "csodálkozás". Majd ha elkezdenek olyan telefonokat csinálni, ami találkozik a nép ízlésével, akkor jobbak lesznek az eredmények. Ennyi.
  • PeeTeR #6
    mindig is htc -t preferaltam. sose erdekelt, hogy tularazott, megvettem mindig - ugye one szeriabol x/x+ is kaphato volt, megjelenest koveto 2. heten be is szereztem x+ -ot erre rakontrazott htc a sima one -nal illetve azzal a kijelentessel, hogy akkor innentol kezdve ami one elott jott ki le van szarva a frissitesekkel es igy is tettek. tehat ment a sulyesztobe anno - ez ido tajt nagyon jo keszuleknek szamitott - itt megfogadtam hogy tobben nem veszek htc -t mert budos parasztok. nem tobb eves keszulekrol/szeriarol volt szo - ennyit a htc -rol. rohadjanak meg ott ahol vannak.
  • adam46 #5
    Buta.
  • who am I 7 #4
    én ezzel a széppel vigyáznék....szerintem tökéletesen egyértelműen csúnya lett az unibodys verzió (legfőképp a világos verziók), -amik a one x után jöttek-.
    minőségre sok probléma nem volt, de az kevés már ide, ha ránézek a telómra és elhányom magam -najó, kis túlzással- , de nem véletlen a mélyrepülés....pedig volt htc-m, one s, nem volt vele gondom és az a széria még designra is oké volt...de nexus 6-ok mellett, meg sem fordulna a fejemben a htc...
  • tomboy013 #3
    Én ha valami csoda folytán androidos telefont vennék, akkor vagy HTC vagy Nexus készülék lenne. Bár tény, hogy a HTC szerintem nagyon túl van árazva. De panaszt a környezetembe még egy HTC-ről sem hallottam, legyen az új vagy régi.
  • Montanosz #2
    volt htc-m, megvoltam elégedve vele nagyon
  • caius marius #1
    Elsüllyedhetne már...
    10 forintot nem ér az egész. Pökhendi idióták...