Berta Sándor

Szellemi tulajdon ellopása miatt pereli a VIA az Asust

A tajvani gyártó USB technológia, ezen belül is eszközvezérlési megoldások eltulajdonításával vádolja a vetélytársát, amely egy távozó munkatárs segítségével szerezte meg a tudást.

A VIA Technology az Asusra és egyik egykori vezető munkatársára, Chewei Linre dühös. Lin 2003-ban a KT400A chipset bejelentésekor a társaság termékmarketing részlegének az alelnöke volt. A cég állítása szerint a menedzser a 2007-es távozásakor számos szellemi tulajdont vitt magával. Chewei Lin akkor tucatnyi kollégájával együtt hagyta ott a munkahelyét és lett az Asus leányvállalatának számító Asmedia dolgozója, jelenleg pedig már ő a vállalat elnöke. Az állítólag ellopott technikát többek között asztali számítógépeknél, külső meghajtóknál és más perifériáknál használták fel. A VIA azt állítja, hogy az ügy előtt az Asmediának semmilyen szakmai ismerete sem volt az USB technológiával kapcsolatban.

A benyújtott keresetben a VIA azt is kifejtette, hogy nagyon nehéz az USB 3.0-s chipek elkészítése, ha az adott gyártó nem rendelkezik megfelelő szellemi tulajdonnal az USB 1.0, 1.1 és 2.0 szabványok kapcsán. Az Asmediának ennek ellenére sikerült mindössze egyetlen esztendő alatt ilyen chipeket kifejlesztenie és még a sorozatgyártást is megvalósítania. A tajvani gyártó legalább 138 millió dolláros kártérítést követel az Asustól, mint az Asmedia anyacégétől. A beadványban Chewei Lin mellett megtalálható Jerry Shennek, az Asmedia vezetőjének és egyben az Asus vezérigazgatójának; Chang Chinek, az Asus kutatásokért és fejlesztésekért felelős alelnökének, s további más alkalmazottak neve is.

A VIA Technology ezenkívül azt is el akarja érni a bíróság előtt, hogy az Asmedia állítsa le állítólagosan szabadalomsértő termékei gyártását és eladását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!