Gyurkity Péter

A felsőházban erősít a Samsung

Biztatóan fogy a boltokban a Galaxy S6 és S6 edge, korábban jön a Galaxy Note 5 - elébe vágna az Apple új párosának a dél-koreai cég.

A Kantar közzétette az áprilisra vonatkozó eredményét, amely szerint az Android egyedül az USA-ban tudott javítani, mindenhol máshol tarolt az Apple két okostelefonja. Az előzetes májusi számok azonban biztatóak a Samsung Galaxy S6 és S6 edge népszerűségére nézve, így valószínűnek tűnik, hogy a forgalom a múlt hónaptól lendült meg - ez nem lenne meglepő, hiszen éppen ez volt a megjelenést követő első teljes hónap. Mindenesetre a Samsung nem lazsál, és előbbre hozták a Note 5-öt piacra dobását is.

Korábban már hallhattunk arról, hogy a Galaxy S6 és S6 edge párosát szeptemberben, egy nappal az IFA előtt követi majd a Galaxy Note 5 hivatalos bejelentése, ez azonban dél-koreai források szerint a fejlesztés gyors ütemének köszönhetően mégsem így lesz. A hivatalos bemutatóra már júliusban sort kerítene a cég, hogy ezzel is elébe vágjon az Apple-nek, amely idén az iPhone 6s és a 6s Plus párosával keserítheti meg riválisai életét - ahogy arra az utóbbi hónapokban is sokszor volt példa. Az almás cég eredményeinek további javulását egy igazi monstrum piacra dobásával előznék meg, ennek bizonyos részletei pedig már most napvilágot láttak, így nem kell a sötétben tapogatóznunk, legalábbis ami a specifikáció egyes részeit illeti.

A Note 5 állítólag egy 5,89 hüvelykes AMOLED-kijelzőt kapna, amely az Ultra HD, vagyis a 2160 x 3840 pixel felbontást támogatná, ezzel pedig a pixelsűrűséget 700 ppi fölé emelné. Ez természetesen már kifejezetten a 4K-tartalmak megtekintésére lenne kihegyezve, de a Note 5 edge kereken 5 (más források szerint 5,78) hüvelykes kijelzője sem maradna el ezen a téren, köszönhetően annak, hogy a Samsung Display éppen július környékén állna készen az említett panelek sorozatgyártására. A chip feladatait valószínűleg a Galaxy S6 esetében is látott Exynos processzor látná el, egyesek szerint azonban az ARM Mali-T760 teljesítményén javítani kell, hogy a fenti felbontásokon is megfelelő sebesség mellett élvezhessük az egyes tartalmakat. A Note 5 mindenesetre 7,9 mm vastag lenne, az üzemidőt pedig egy még nagyobb, ezúttal 4100 mAh-s akkumulátor biztosítaná, legalábbis a külső források szerint. Nemsokára kiderül, hogy valóban összejön-e a gyártónak a korai bejelentés.

Másik csúcskészülékük is a kanyarban van: még május közepén jelent meg egy érdekes hír a Galaxy S6 Active várható megjelenéséről, amelynek az adott táptalajt, hogy a Samsung hivatalos listájában bukkant fel a készülék. Azóta az illetékesek eltávolították onnan az új változatot, a megjelenésről pedig továbbra sincs hivatalos hír, ám legalább két újabb felvétel napvilágot látott az interneten.


A képek alapján az új jövevény a közvetlen elődre hajaz, legalábbis ami a tartós, valóban aktív használatra szánt külsőt illeti. Itt egyelőre a fekete és a szürke változatot vehetjük közelebbről szemügyre, míg a belső összetételt illetően külső források jóvoltából áll rendelkezésünkre egy részleges lista. Ez utóbbin egy 5,1 hüvelykes, Quad HD felbontást támogató érintőképernyő, a nyolcmagos Exynos 7420 processzor, a csúcskategóriának megfelelő 3 GB RAM, valamint egy 16 megapixeles hátoldali kamera kapott helyet, mégpedig szívritmus érzékelő, illetve microSD-csatlakozó kíséretében, hogy a belső tároló mérete se korlátozzon bennünket.

A külső természetesen ezúttal is vízálló, és talán ennek köszönhető, hogy az ujjlenyomat-érzékelőt hiába is keressük a készüléken, annak csak hűlt helyét találjuk. A további részletek egyelőre nem ismertek, bár az Egyesült Államokban az AT&T neve merült fel, amely elsőként kínálná a megoldást saját ügyfeleinek. A megjelenés menetrendjét és a pontos kereskedelmi árat jelenleg szintén nem tudjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szomferi #3
    az isten áldja meg a cikkírót (meg amelyik kiengedte), NEM JÖN KORÁBBAN a Note 5, direkt cáfolta a Samsung vezetője, mert mindenki lehozta ezt a hírt... és ez volt körülbelül vagy 2-3 hete, szép munka
  • culas25hc #2
    Én már kivárom az 1000 ppi-s kijelzőt, addig biztos nem veszek új telefont :P
  • Stockbauer33 #1
    .