Gyurkity Péter

Ubuntu Touch a Meizu okostelefonján

A sorrendben második készülék Kínában már elérhető, Európában hamarosan megjelenik.

Februárban adtunk hírt arról, hogy megjelent az első, Ubuntu Touch operációs rendszerre támaszkodó okostelefon, amelynek egyik érdekessége, hogy az első körben Európában vált elérhetővé. Most befutott a második példány is, mégpedig a kínai Meizu jóvoltából, amely egyelőre a számukra hazai pályán tevékenykedő külső fejlesztők számára teszi elérhetővé azt.

A Meizu MX4 természetesen már hónapok óta kapható a cég online boltjában, az Ubuntu Edition azonban immár a Canonical operációs rendszerét futtatja a szoftveres oldalon, amely elsősorban a Linux-fanatikusok számára, illetve az alternatív megoldások iránt érdeklődők köreiben bizonyulhat érdekesnek. Mivel a Meizu az egyik legnépszerűbb márkának számít a távol-keleti országban, a népszerűséggel itt nyilván nem lesznek gondok, az igazi teszt azonban az európai megjelenés lesz, hiszen a partnerek nyilván az öreg kontinens telítettnek tűnő piacára való betörést képzelték el a szerződés aláírásakor.


A telefon 5,36 hüvelykes, 1152 x 1920 pixel felbontást támogató kijelzőt, egy 2,2 GHz-en futó nyolcmagos MediaTek MT6595 chipet, valamint egy 20,7 megapixeles hátoldali és egy 2 megapixeles elülső kamerát vonultat fel, amelyhez 2 GB RAM, egy 16 GB-os, nem bővíthető belső tároló, illetve egy 3100 mAh-s akkumulátor csatlakozik. Az ár 290 dollárnak felel meg, ami tűrhetőnek mondható, bár a hardveres jellemzők alapján nyilván nem csúcskategóriás megoldásról van szó.

Az Ubuntu Touch a maga részéről egy némileg eltérő élményt nyújt, hiszen a kijelző alatt elhelyezkedő gombok helyett a szélekről történő simítással ajánlja a főbb opciók elérését. Felülről nyílik az értesítők panel, alulról az alkalmazások menüt láthatjuk, míg balról az appok teljes listája, jobbról pedig az éppen futó szoftverek felsorolását érhetjük el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #3
    A fickó arról beszél, hogy az Ubuntu az Amazonnak gyűjt adatot. Ha belegondolunk, hogy a Meizu-ba az Alibaba fektetett be legutoljára, akkor kezd összeállni a kép.
  • citkar #2
    Szóval szerinted minden mobil operációs rendszer szar.
    Mondanám készíts jobbat, de előbb írni kéne megtanulni, legalább magyarul.
  • FoodLFG #1
    ebben az ubuntuban is megy az online reklámozás? LOLFAIL
    vajon (még) ki lehet kapcsolni ?? XD

    mondjuk ezt fícsőrt biztosan jobban fogják szeretni a mobilosok, mint az igazi linuxosok, hiszen androidon is bőven megtalálhatóak a lehúzós wanabe programozó kislányok által írt, nevetségesen szánalmas mennyiségű jogot igénylő alkalmazások (khüm BKK Info app). szóval nekik biztos, bejön ez is...






    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.05.23. 19:59:29