Gyurkity Péter

Saját telefon nélkül futott be a mobil Ubuntu

A népszerű Linux disztribúció fejlesztője elérhetővé tette az operációs rendszer legújabb változatát, ez azonban a mobil szegmensben egyelőre saját hardver nélkül próbálható csak ki.

Augusztus közepén már hírt adtunk arról, hogy a Canonical által elindított közösségi finanszírozó kampány várhatóan kudarcba fullad, mivel nem sikerül majd összegyűjteniük a kívánt összeget. Ez így is történt, az előzetesen megszabott mennyiségtől messze elmaradtak, így egyedül a szoftver fejlesztése folytatódott, amelyhez külső gyártók támogatását kívánták megszerezni. Ezen a területen eddig nem igazán történt előrelépés, a múlt héten azonban végre elérhetővé vált az Ubuntu 13.10, amely az asztali és mobil PC-k mellett immár a hordozható eszközöket, így bizonyos okostelefonokat is támogat. A hivatalos oldalon szemügyre vehetjük a fontosabb változások és új funkciók listáját (ezek közül egyértelműen az érintőképernyős opciók megfelelő támogatása emelkedik ki), letölthetjük és telepíthetjük a rendszert, azonban a saját hardver megléte nélkül ez a szokásosnál kissé összetettebb, bonyolultabb feladat az átlagfelhasználó számára.


Néhány jelenleg is kapható készüléken minden további nélkül telepíthetjük az operációs rendszert, így például a Nexus 4 és a régebbi generációhoz tartozó Galaxy Nexus esetében ez megoldott. Az érdeklődőknek követniük kell az internetes oldalon mellékelt instrukciókat, bár itt rögtön kikötik, hogy ezt kizárólag külső fejlesztők és partnercégek számára ajánlják.

Az egyelőre még nem világos, hogy saját, a szoftverhez kötött hardveres megoldás megjelenik-e majd a piacon, ez leginkább az OEM-gyártók együttműködési hajlandóságán múlhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #10
    Szerintem nagyobb sikere lesz mint a winfos fón 8nak :)
  • a_n_d_r_e_w #9
    Van, hihetetlen jo minosegben. Egy evig hasznaltam oket Galaxyn (nighly buildek), kb tisztaban vagyok szerencsetlen sracoknak miket kellett szivni, hogy egy valamennyire is mukodo rendszert csinaljanak (hiaba no, az eladott darabszam miatt azert illik vele foglalkozni). Es lattam azt is, ahogy a legtehetsegesebbek egy-masfel ev szopas utan bedobtak a torulkozot, es elkuldtek a Samsungot a halal f******.
  • qetuol #8
    a képen Nexus S-ek vannak... de azokat nem írják, hogy támogatnák.
  • zola2000 #7
    Igen, de inkább azért, mert a steam os - steam mashines miatt a játékokat megírják linuxra is. (Bár telefonokon eddig is az android linux vezetett)
  • Jakuza1 #6
    Azert van Myui es cyanogen mod ugye ? :P
  • a_n_d_r_e_w #5
    Azt nehez ugy, hogy a Samsung minden erejevel igyekszik elgancsolni a community fejleszteseket, ld meg cyanogen mod.
  • igazamvanvagyig #4
    Egy galaxy 3,4 -et nem támogatni csak időpocsékolás az egész.
  • Zombee #3
    Szerintem ezt 1991 óta minden évben elmondják :)
  • Gauge #2
    Én nem érzem így:)
  • Ferrer #1
    Én úgy érzem, 2014 a linux éve lesz.