Gyurkity Péter

Törli a külföldiek adatait az NSA 

Az amerikaiakhoz hasonlóan 5 év után a külföldiek adatait is törölni fogja az NSA.

Az NSA és maga az amerikai kormányzat is kellemetlen helyzetbe került, amikor az Edward Snowden által folyamatosan kiszivárogtatott (csepegtetett) dokumentumokból kiderült, hogy több másik fontos vezető politikussal együtt még magát Merkel kancellárt is lehallgatták. Az azóta eltelt időszakban egy elnöki rendelet nyomán igyekeztek némileg megújítani, kiegészíteni az ügynökség által követett szabálykönyvet, ennek eredményeit pedig most tették közzé.

Az egyik nagy visszhangot kiváltó részlet az amerikaiak és a külföldi állampolgárok közötti különbségtétel volt, ami tulajdonképpen a kezdetektől fogva megvolt. Ez eredetileg azt jelentette, hogy az NSA maga nem hallgatta le az amerikaiak telefonhívásait és elektronikus levelezését, ami persze valójában nem jelentett mentességet, hiszen ezt szívesen megtették nekik brit kollégáik, akiket nem kötött hasonló törvényi szabályozás. A tavaly júniusban megjelent iratokból azonban kiderült, hogy gyakorlatilag minden amerikai magánszemély hívásait naplózták, az eltárolt adatokat pedig 5 éven keresztül tárolták, míg a külföldiek esetében még ez utóbbi korlátozás sem volt meg. Most ez változik, a külföldi állampolgárok esetében is 5 évet követően törlik az adatokat.

Az NSA ügynökeinek a jövőben (legalábbis a leirat szerint) bírói jóváhagyásra lesz szükségük a kellően gyanús személyek rögzített hívásainak (a metaadatok) részletes megvizsgálásához, a telefonhívásokat az adott számtól kiindulva pedig legfeljebb két kapcsolatig rögzíthetik. Míg korábban korlátlan ideig kérhették (kötelezhették) a szolgáltatókat hallgatásra az általuk kikért adatok kapcsán, most legfeljebb három évig inthetik csendre ezen cégeket, akik ezt követően nyilvánosságra hozhatják, hogy mennyi és milyen jellegű adatokat kértek ki tőlük (már amennyiben nem kérelmezik a hallgatási periódus kitolását).

A külföldi állami és kormányzati vezetőket csak abban az esetben hallgatnák le, amikor ehhez közvetlen nemzetbiztonsági érdek fűződik, a nemzetközi hívások tömeges eltárolását viszont a jelek szerint folytatják, mivel ezt a szolgáltatók továbbra sem hajlandók megtenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    A cikkben is benne van, hogy abszolút nem érdekes, milyen törvények vannak. Pl. ha kiderül, a lehallgatást átvállalja a brit szolgálat, ami számára nem törvényellenes vagy előkerítenek más kitekert magyarázatot...
    Lényegtelen, milyen törvények vannak.
  • bvalek #2
    Nekem is hasonló gondolataim támadtak, ez mégiscsak egy (többé-kevésbé) demokratikus ország közhivatala, aminek el kell számolnia a helyi parlamentnek, a Kongresszusnak arról, hogy mit művel. A céljai pedig alapvetően jók, még ha el is felejtkeznek róla néha, és azért felelősségre vonásra is van lehetőség, legalább is elvileg. A világcégek viszont részvényeseknek felelnek, akiket senki sem választott, és akiknek a harácsoláson kívül nincs is más célja. Ennek érdekében úgy játszák át az egyes országok törvényeit, ahogy csak tudják (amiért egyébként az Egyesült Államok törvénykezése is felelős, hogy hagyja az óriáscégeit ámokfutni a világban, rombolni szegény országok környezetét, zsoldosokat pénzelve magánháborúkat vívni, stb.).

    Erre gondoltam akkor is, amikor arról írtak, hogy a külföldre delegált amerikai és brit újságírók rendszerint az országaik titkosszolgálatainak dolgoznak, közvetve vagy közvetlenül. Azt, hogy a nemzetközi lapok csak fizetett propagandát harsognak, már évtizeted óta tudjuk, ez is a hidegháború öröksége, csak a keleti birodalom szerelt le, a nyugati nem. De ha választanom kell aközött, hogy az ománi szultán vásárol a diktatúrájának propagandát, vagy az E.on fizet le újságírókat hogy mocskolódjanak Magyarország ellen, vagy a CIA embere tudósít sületlenségeket Moszkvából, akkor inkább legyen a legutóbbi. Az ügynök főnökeit legalább valahol elszámoltatja egy választott testület, az első kettő viszont akkorát hazudhat amekkorát nem szégyell, áskálódhatnak demokratikus kormányok ellen, és senki sem néz a körmükre.

    A hatalom mindenkit korrumpál, de az állami hivataloknak legalább "csak" terelnivaló birkák vagyunk, a multicégek szemében viszont egyszerűen vágómarhák...
  • CairoJack #1
    Ez így elég korrekt.
    A baj csak az, hogy a privát cégekre semmilyen hasonló törvény nincs, így gondolom a google és társa akár 100 évig is megőrizheti az emberekről épített profilját, és ez a nagyobb baj.
    Az NSA - feltehetőleg - amúgy sem akart pénzt csinálni ezekből az infókból, ami nem mondható el egy privát cégről.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.02.07. 18:21:14