Berta Sándor

Svájcban tehet tanúvallomást Edward Snowden

Oroszország után az alpesi állam nyújthat menedéket az amerikai szakembernek.

A svájci szövetségi államügyészség úgy véli, hogy a Prism-botrányt kirobbantó férfi hatékony segítséget jelenthetne. A hivatal ugyanis az alpesi országban kémtevékenységet folytató államok ellen nyomoz és ebben az ügyben Edward Snowden hasznos információkkal szolgálhatna.

A helyi SonntagsZeitung birtokába jutott dokumentumból kiderült, hogy a svájci hivatalok már azt a kérdést vizsgálják, hogy mit tehetnének akkor, ha az Amerikai Egyesült Államok kérné Snowden kiadatását. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori munkatársa ugyanis csak akkor lenne hajlandó Svájcba utazni, ha biztosítják arról, hogy a helyi hivatalok nem adják ki az USA-nak. A dokumentumban a szövetségi államügyészség arra a következtetésre jutott, hogy garantálni tudnák a szakember kérését. Az egyetlen akadályt a "magas szintű állami kötelezettségvállalások" jelenthetnék. Azt azonban, hogy vannak-e ilyenek, még mindenképpen meg kellene vizsgálni.

Marcel Bosonnet zürichi ügyvéd, aki Svájcban Snowden érdekeit képviseli, azt nyilatkozta, hogy elvileg semmi sem állna egy meghallgatás útjában és a védencét is érdekelné egy ilyen lehetőség. Sarah Progin-Theuerkauf jogi professzor nyilvánosságra hozta a szakvéleményét, amiben azt írta, hogy Snowden a vallomástétel után még arra is számíthatna, hogy Svájcban menekült-státuszt kap. Vannak ugyanis olyan pontok, amelyek megfelelnek a Genfi Menekültügyi Konvenció követelményeinek, viszont az alpesi országnak védelmet kellene biztosítania az NSA egykori munkatársának.

A helyi politikusok egyetértettek abban, hogy mielőbb cselekedni kell és lehetővé kell tenni, hogy Snowden Svájcba utazhasson tanúvallomást tenni. Luzi Stamm, a Svájci Néppárt (SVP) képviselője szerint a svájci népnek joga van arra, hogy teljes mértékben felderítsék az USA kémtevékenységét. Osztotta ezt a véleményt Balthasar Glättli, a Zöldek képviselője is.

Edward Snowden augusztus végén kapta meg további 3 évre az oroszországi tartózkodási engedélyét. Ez biztosítja, hogy szabadon mozoghasson és munkát vállalhasson Oroszországban. Emellett joga van arra is, hogy legfeljebb 3 hónapra külföldre utazzon, de utána vissza kell térnie. Snowdent a magyar mellett a német parlamenti vizsgálóbizottság is tanúként hallgatná meg, de a férfi jelezte, hogy Moszkvában nem akar nyilatkozni a Bundestag képviselőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #6
    Én se értek velük egyet, viszont, ha nem teszek semmit, attól nekem lesz jobb. Én se értek egyet se jobb, se baloldallal.

    Kire szavazzak akkor? Valakire kell sajnos.

    A szavazás érvényes volt, ezzel nincs mit vitázni.

  • Amergin #5
    Nincs olyan párt, amelyikkel egyetértenék, tehát nem szavazok egyikre sem.
    Sőt magával a pártokráciával is bajom van, tehát kétszeresen nem veszek részt olyanban, amit nem támogatok.
    Attól még hogy 1/3 elment és szavazott és ettől hatalomra került valaki, attól még az a valaki illegitim. Majd amikor 90% fogja átlátni a színjátékot és csak 10% megy el szavazni, majd akkor lehet megváltozik a rendszer. Jó úton haladunk felé.
    Ha meg nem, akkor én azt is el tudom fogadni...

    Arról, hogy mi a demokrácia kár lenne vitát nyitni: mindenesetre az amit ma annak neveznek az nem az.
    A legfőbb ismérve, hogy a nép akarata érvényesül benne. Szét lehet nézni, hogy hol érvényesül az ún. "demokráciákban" a népakarat...
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2014.09.11. 16:59:00
  • pixx #4
    "Van még "ha ne a fideszre szavazzak akkor kire? A gyurcsányékra? ők még rosszabbak" is.
    Én ezt már jó pár éve eldöntöttem azzal, hogy egyszerűen nem szavazok senkire"

    Pont az ilyen emberek miatt jutott vissza Orbán. Többen nem szavaztak, mint amennyien igen. És ilyenkor a Fidesz Birkák bégető nyája elmegy szavazni a vezérre.

    "Vétkesek közt cinkos, aki néma"

    Értem, hogy utálod őket, én is mindegyiket, de megpróbálom megállítani őket. Viszont te ezzel segítettél neki.
    Az ország 1/3 szavazott rájuk, ha a másik 2/3 is elment volna szavazni nem lennénk ekkora lekvárban.


    Utoljára szerkesztette: pixx, 2014.09.11. 08:50:01
  • sanyicks #3
    Van még "ha ne a fideszre szavazzak akkor kire? A gyurcsányékra? ők még rosszabbak" is.
    Én ezt már jó pár éve eldöntöttem azzal, hogy egyszerűen nem szavazok senkire aki az "elmúlthatvanöt" évben részt vett... de a többség nem tud elszakadni a 2(1) pártrendszertől.
    Utoljára szerkesztette: sanyicks, 2014.09.10. 23:03:41
  • who am I 7 #2
    "Meg hát ehhez nem kisstílű, napi politizálás kell,"

    Ehhez egy olyan értelmes , tárasdalmilag fejlett és összefogó nép kell, ami itt nincs. Itt orbánozás meg gyurcsányozás van...na meg sirdogálás, hogy milyen rossz nekünk :( Gondolkodni, tenni akarni az viszont nem megy, hát ez van. Ezért is lesz mindig, balkáni rabszolgaország, amit a nép SAJÁT magának köszönhet, de természetesen ebben mindenki más hibás, csak ők nem.
  • felemelő #1
    Nem buták a svájciak.

    Svájc sikerének az egyik alapja a titok és a semlegesség. A bizalom(!) velük szemben.
    Ha már a bankok terén kevéssé képesek üzletileg "többek" lenni a többieknél, akkor a jelen aranybányájában az IT-ben megtehetik.
    Ha olyan szabályozásokat hoznak ( a korábbi banki/pénzügyi gondolatmeneteknek megfelelően), amelyek a biztonság, anonimitás, a terület 'külső jogi szabályok' felettiségéről szól, akkor egy újabb piaci szegmenst kaparinthatnak meg.

    A "svájcban tárolt adat" mítoszát a korábbi "svájcban tárolt pénz" helyett/mellett!

    Ilyesmit javasoltam mo-nak is kitörési pontnak, de mi túlságosan el vagyunk foglalva a múlttal :)

    Meg hát ehhez nem kisstílű, napi politizálás kell, hanem "nemzetstratégia", ami egy komoly dolog és amit pl. svájcból kinézek, hazánkból meg sajnos nem.