Gyurkity Péter

Most a Microsoftot húzza le a Nokia

A telefonos részleg felvásárlása rontotta a cég eredményét - a névtől még több helyen szabadulnak.

Hétfő délután közölte a Microsoft legfrissebb negyedéves és ezzel együtt éves pénzügyi eredményét, ez pedig az előzetes várakozásoknak megfelelően nem sikerült túl fényesre. Bár a bevétel növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest, a nettó eredmény már elmaradt attól.

A számokba merülve rögtön kiderül, hogy a bevételt több mint 8 százalékkal sikerült növelniük 2013 utolsó három hónapjához képest, ennek ellenére azonban a profit 9 százalékkal romlott. Ez többek között a Nokia telefonos részlegének felvásárlásának köszönhető, amely 7 milliárd dollárjába került a Microsoftnak, de ugyanúgy nem segített a cég helyzetén a gyorsan és komoly mértékben erősödő dollár, aminek következtében a külföldön értékesített készülékekből a korábbinál kevesebb pénz folyt be. A Surface Pro 3 forgalma meglehetősen jól alakult, ám a többi változat és a Lumia telefonok nem mutattak fel előrelépést, annál is inkább, mert ez utóbbiaknál mindössze két újabb olcsó példányt ismerhettünk meg.

Redmondban mindenesetre folytatódik a Nokia márkanév kipucolása, a felvásárolt részleg eredeti nevének eltüntetése. Az előzetes terveknek megfelelően a Nokia Store (Ovi App Store) helyett 2015 első felétől az Opera Mobile Store áll majd a felhasználók rendelkezésére, vagyis a Series 40, Series 60, valamint Asha szoftvert futtató telefonokon búcsúzhatunk a megszokott platformtól. Ezzel egy időben az Xpress Browser böngészőt is eltávolítják a Series 40, Series 30+ és Asha operációs rendszerre támaszkodó készülékekről, ezt pedig az Opera Mini váltja fel – a búcsúzó szoftver az idei év vége felé válik majd végleg elérhetetlenné.

A külső alkalmazások egy részét portolták az új online boltba, ám számos alkotás tűnik majd el a Nokia korábbi platformjával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #6
    Az nem olyan egyszerű. A legnagyobb gond az érintős megoldással van. Nem lehet érezni, hogy mit nyomsz meg és mit nem, android telefonoknál látszólag folyton áthelyeződnek az ikonok, pár hét alatt óriási rendetlenség lesz, appok indulnak el maguktól stb. Fog kelleni valami butított szoftver ami csak az alap dolgokat engedi, semmi csicsa.
    Én Android-os telefont addig nem veszek, amíg nem lehet letiltani teljesen a háttérben való futását a programoknak. "Okos"-nak nevezik, de egy ilyen röhejesen egyszerű dolgot nem tudnak megoldani. A másik a jogosultságok korlátozása, nem csak minden elfogadása az elején. Ezek nem okos telefonok hanem hülyének néznek telefonok.
  • zola2000 #5
    Ne is emlékeztess, arra a szenvedésre a webtap (wapot weboldallá átalakító) oldalakkal, az opera mini első változata volt akkoriban a megváltás.
  • Jakuza1 #4
    Okostelefonokat.Majd valami alapszintu appokat telepitesz csak ra es kesz.
    Nem kell hasznalni az osszes funkciojat a telefonnak.
    Tarcsazo, sms es kesz. Nem hiszem, hogy azokkal szuleid nem boldogulnak.
  • barret #3
    Majd vesznek mobiltelefont.
  • CairoJack #2
    Azt még megértem, hogy az okostelefonok gyártásának jogát eladták 3 évre, csak azt nem értem, hogy a butatelók jogát miért adták el 10 évre???
    Sejthető volt, hogy az MS nagy ívben tenni fog ezekre a telefonokra, viszont úgy világviszonylatban igen is lenne rájuk igén, főleg a jól bevált S40-es platformra, amin generációk nőttek fel.
    A szüleim például 15 éve ilyen telókat használnak, és esély sincs rá, hogy valaha megtanuljanak okostelefonokkal bánni. Párszor próbálkoztak, hamar visszaváltottak. Erre most ennek az érának vége. Nem is tudom, hogy mit fognak venni, ha a mostani telójuk tönkremegy. :(
  • tomboy013 #1
    Egy 7 milliárdos kiadást visszapótolni azért nem kismiska, ehhez képest javítottak a bevételeken. Undorító címeket képesek itt SG-n adni a cikkeknek.