Gyurkity Péter

Átjárás helyett inkább fejlesztenek a brit szolgáltatók

A nemzeti roaming tervét hallván kezdenek nagy fejlesztésbe a brit mobilszolgáltató cégek.

A mobiltelefonok globális szinten való elterjedése révén a roaming egyre előkelőbb szerephez jut a mindennapokban. Az utóbbi időben inkább az Európai Unión belüli díjszabás csökkentése kapcsán szerepelt a téma a hírekben, ám van már példa balkáni, illetve saját szolgáltatón belüli megállapodásra is. A brit kormányzat a számukra hazai szolgáltatók közötti átjárást akarta megvalósítani, ennek azonban az érintett cégek még időben elejét vették.

Az eredeti koncepciót a szigetországban megmaradt fehér foltok kiküszöbölésének céljából dolgozták ki, ennek keretében pedig arra akarták rávenni a brit mobilszolgáltatókat, hogy szabad átjárást biztosítsanak egymás hálózatára, amennyiben az érintett felhasználó saját szolgáltatója nem tud megfelelő térerőt biztosítani az adott területen. Az illetékesek tisztában voltak azzal, hogy ezt nem lesz könnyű lenyomniuk a szolgáltatók torkán, valószínűleg ezért is fogadták el a kompromisszumos ajánlatot, amellyel ez utóbbi cégek elejét vették az átjárás megvalósításának.

A hivatalos kormányzati közleményből kiderül, hogy a tervet kukázták, ehelyett azonban a négy nagy, vagyis az EE, az O2, a Three, valamint a Vodafone, közös erőből valósítaná meg a hálózat kiterjesztését, valamint a fehér foltok megfelelő módon történő lefedését. Ennek érdekében a 2017-ig terjedő időszakban 5 milliárd fontot fordítanak a szükséges fejlesztésekre, ennek köszönhetően a „teljes lefedettség”, vagyis a négy hálózat egyidejű jelenléte, a teljes terület 69 százalékáról annak 85 százalékára ugrik, itt pedig külön figyelmet fordítanak a hagyományos hívások minőségére, amelyet technológiától függetlenül, vagyis 2G, 3G és 4G alatt is biztosítanak majd.

A megállapodásnak köszönhetően számos, eddig elhanyagolt terület kap jobb elérést az adatcsomagok szempontjából is, ráadásul kormányzati pénzt nem vonnak be a programba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!