Gyurkity Péter

Július 1-jén jön az újabb roaming árcsökkentés

Az európai illetékesek által kierőszakolt árcsökkentési folyamat újabb állomása a hónap első napján lép életbe.

Az európai bizottság évek óta küzd az Unión belül alkalmazott roamingdíjak letöréséért, itt az optimisták jövőre már a megszokott díjszabás teljes száműzését remélik. Addig még hátravan néhány fontos lépés, a folyamat következő állomása azonban már a hónap első napján életbe lép.

Az illetékesek ezúttal az adatköltségek lefaragását emelik ki, ám ezzel egy időben minden fontosabb díjat, pontosabban a szolgáltatók által alkalmazott plafon szintjét szorítják le, hogy ezzel is kedvezzenek a sokat utazó felhasználóknak. A fő előrelépésként meghirdetett árcsökkentés révén az adatletöltések maximális díja 55 százalékkal mérséklődik, ami azt jelenti, hogy az eddig meglévő, megabyte-onkénti legfeljebb 45 centes költség 20 centre zuhan, vagyis jóval többen és gyakrabban merik majd megkockáztatni például a közösségi szolgáltatások használatát.

A kimenő hívások díja ezzel egy időben 21 százalékkal csökken, a jelenleg érvényben lévő maximális szint ezzel percenként 24-ről 19 centre mérséklődik. A bejövő hívásokért továbbra is fizetnünk kell amennyiben külföldön tartózkodunk, ám ez innentől kezdve percenként 7 helyett mindössze 5 centünkbe kerül majd, miközben a szöveges üzenetek költsége pontosan egynegyedével csökken, 6 eurocentre szorulva vissza a jelenlegi 8 centes plafonról. Az egyes szolgáltatók emellett speciális roamingcsomagot is kínálhatnak a külföldre utazó ügyfeleiknek, a további kedvezmények lehetőségével.

A bizottság a Connected Continent névre hallgató, egyelőre csak javasolt reguláció keretében ígéri a roaming teljes eltörlését, ám erre legjobb esetben is csak nagyjából egy év múlva kerülhet majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!