Gyurkity Péter

Jövőre az okostelefonok fele jön LTE-vel

A friss előrejelzés szerint a leszállított okostelefonok fele támogatja majd a gyorsabb elérést.

Az ABI Research közzétette új előrejelzésének főbb számait, amelyből kiderül, hogy az LTE-technológia gyors felfutását, tulajdonképpeni áttörését jósolják a következő évre. Ez mind a leszállított okostelefonok, mind pedig a használatba vehető hálózatok számán meglátszik majd, a növekedés pedig nem lassul.

A piackutató cég kiemelte, hogy míg 2014 során összesen 204 millió, LTE-t támogató okostelefont szállítottak le világszerte, addig ez a szám jövőre csaknem eléri majd a 680 millió darabot. A hatalmas növekedés gerincét már itt is az olcsóbb, az alsó-középkategóriába, illetve a belépő szintre szánt megoldások adják majd, elsősorban azon kínai gyártók jóvoltából, akik kifejezetten a vékonyabb pénztárcával rendelkező potenciális vásárlókat célozzák meg termékeikkel. Az ajánlott fogyasztói ár ezen megoldások esetében egészen alacsonyan, 163 dollár körül lesz, de ez akár a 80-90 dollár közötti szintre is lesüllyedhet, attól függően, hogy az egyes gyártók mi kínálnak majd a telefon belsejében.

Az árak leszorításában az olyan, nemzetközi szinten is jól ismert nevek is komoly szerepet vállalhatnak, mint amilyen a Qualcomm, a MediaTek, a Marvell, valamint a Spreadtrum, bár ők nyilván elsősorban az általuk piacra dobott chipek révén tehetik ezt meg. Nekik is köszönhető, hogy az okostelefonok esetében az árcsökkenés üteme már eddig is gyorsabbnak bizonyult, ez pedig jövőre is folytatódni fog, hiszen a lendület – legalábbis az ABI jóslata szerint – 2015-ben sem veszít erejéből. Mi több, 2019-re már 1,89 milliárd ilyen készülék forgalomba kerülését vetítik előre, ami nyilván megadja a kellő lökést ennek.

A technológiát támogató hálózatok száma eközben globális szinten már az év végére eléri majd a 350-et, amelyet 20 LTE-Advanced platform egészít ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!