Gyurkity Péter

Egyre gyorsabban terjed az LTE-A 

A 4G technológiát eredetileg képviselő LTE Advanced jövőre kerülhet a figyelem középpontjába.

A mobiltechnológiák népszerűsítését és azok széleskörű alkalmazását támogatni igyekvő GSA (Global mobile Suppliers Association) a napokban tette közzé az LTE-hálózatok terjedésének ütemét vizsgáló anyagát, amelyben több fontos számadat is megjelenik. Ezek révén képet kapunk a 4G térnyeréséről, amelyen belül különösen az LTE-A kap majd kiemelt szerepet.

A dokumentumból többek között kiderül, hogy az idei év végére világszerte összesen több mint 350 kereskedelmi célokra használt LTE-hálózat lesz használatban, ezek közül csak 2014-ben 65 új platform vált elérhetővé. A legnépszerűbb frekvenciasávnak továbbra is az 1800 MHz-es tartomány (a 3GPP band 3) számít, ilyen LTE1800 hálózatot pedig ma már 71 különböző országban használnak – a tartomány területen belüli részesedése 45 százalékon áll, ez pedig folyamatosan bővül, mivel immár a felhasználói eszközök 40 százaléka alkalmas annak megfelelő kihasználására.

Az iparági szereplők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a Voice over LTE (VoLTE) és ezzel együtt az LTE Advanced szolgáltatásokra. Ez utóbbi funkcióit jelenleg mindössze 14 országban, 21 hálózaton keresztül vehetjük igénybe, ám a technológiát alkalmazó, azt rövid időn belül bevezetni szándékozó, valamint a tesztelési fázisban tartó szolgáltatók száma azonban 79, jövőre pedig egyértelműen ezen új szabvány veheti át a stafétabotot elődjétől, ahogy egyre több helyen válnak majd elérhetővé a jóval nagyobb adatátviteli korlátok és a kiegészítő funkciók. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a 4G eredeti követelményeinek csak az LTE-A (3GPP Release 10) felelt meg, a marketingesek nyomásának engedve azonban végül a szabályozó testületek is arra kényszerültek, hogy az alacsonyabb sebességet nyújtó LTE-t (3GPP Release 8) is ide sorolják át, alaposan kibővítve ezzel az ezen névvel illetett technológiák körét.

Globális szintén immár 280 millió LTE-előfizetés van érvényben, itt a második negyedévben (az egy évvel korábbi szinthez képest) Európa megnégyszerezte részesedését, elérve ezzel a 14,9 százalékot – mivel az LTE-A jóval nagyobb sebességeket tesz majd elérhetővé, egyértelműnek látszik, hogy a gyorsabb átvitelre éhes felhasználókon nem múlhat a váltás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!