Berta Sándor

Közvetlenül egymással kommunikálhatnak majd az LTE telefonok

Az LTE Direct a WLAN és a Bluetooth közvetlen vetélytársává válhat. Az első kompatibilis okostelefonok jövőre jelenhetnek meg.

A Long Term Evolution (LTE) technológiát egy olyan új funkcióval bővítenék ki, amely lehetővé tenné a mobiltelefonoknak, hogy ne egy adótornyon keresztül, hanem közvetlenül egymással kommunikáljanak. Az új funkció még az idén bekerülhet az LTE specifikációi közé. Az új megoldás neve LTE Direct és legfeljebb 500 méteres hatótávolságig teszi lehetővé az adatok továbbítását. Ez sokkal nagyobb hatótávolság, mint amit a WLAN vagy a Bluetooth biztosít. A WLAN-nal szemben az LTE Direct hátránya, hogy az ellenőrzés a szolgáltató kezében van.

Amennyiben minden az elképzelések szerint alakul, akkor már jövőre lehetséges lesz, hogy az LTE Direct megjelenjen az okostelefonokon. A munka jelentős részét a Qualcomm mérnökei végezték, de számos más konszern is támogatta a fejlesztést, például a Facebook és a Yahoo. A társaságok azt remélik, hogy a technológiát széles körben lehet majd alkalmazni. A közvetlen kapcsolat különösen akkor lehet előnyös, ha kis területen sok felhasználó van vagy ha a helyi infrastruktúra túlterheltté válik. A megoldást úgy alakították ki, hogy a kompatibilis készülék állandóan a hasonló eszközöket keresse és eközben csupán rendkívül keveset fogyasszon.

Mahesh Makhijani, a Qualcomm technológiai marketingigazgatója kifejtette, hogy az LTE Direct úgy fog működni, mint a hatodik érzék, amelyen keresztül folyamatosan nyomon követhetők lesznek a környezeti információk. Így például az üzleteket el lehet majd látni LTE Direct-adókkal, amelyek különböző reklámokat, akciós ajánlatokat továbbíthatnak a vásárlók okostelefonjaira. Ugyanígy a repülőtereken is egyszerűen tájékoztathatók lesznek az utasok az esetleges késésekről és a járatkimaradásokról.

A Yahoo! fejlesztői elkészítettek egy alkalmazást, amelyen keresztül a felhasználók megadhatják, hogy éppen mennyi szabadidejük van. A program attól függően, hogy tíz szabad percük vagy két szabad órájuk van, érdekes helyeket ajánl nekik a közvetlen környezetükben. Az LTE Direct mellett megjelenhet LTE-Advanced (LTE-A) is, ami egyre gyorsabban terjed. Ez utóbbi funkcióit jelenleg mindössze 14 országban és 21 hálózaton keresztül vehetjük igénybe, azonban a technológiát alkalmazó, azt rövid időn belül bevezetni szándékozó, valamint a tesztelési fázisban tartó szolgáltatók száma 79.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!