Gyurkity Péter

Nagy visszaeséssel búcsúzott a telefonoktól a Nokia

A gyártó Microsofthoz kerülő telefonos részlege egyharmados visszaesést könyvelt el az első három hónapban.

A Nokia és a Microsoft a napokban végre bejelentette a telefonos üzletág tulajdonoscseréjét, így a finn cég a jövőben nem gyárt majd okostelefonokat. Érdekes módon ez azonban némi megkönnyebbülést jelent mind a vezetés, mind pedig a befektetők számára, hiszen az első negyedévben komoly visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni, a jövő pedig egyáltalán nem rózsás.

Az első negyedéves üzleti jelentésből kiderül, hogy az immár a Microsoft részlegeként működő üzletág a bevétel terén egyharmados visszaesést szenvedett el az előző év hasonló időszakához képest, ezen pedig az sem tudott segíteni, hogy tulajdonképpen több telefont értékesítettek, mint korábban. Az átlagos eladási ár ugyanis nagyot csökkent, a riválisok pedig eközben erősíteni tudtak, így bár a veszteség jó része a hagyományos butatelefonok népszerűségének csökkenéséből fakadt, a Lumia család sem szerepelt igazán fényesen - a Nokia szokásához híven ezúttal sem közölte a pontos számokat.

A cég újonnan kinevezett vezérigazgatója máris jelezte, hogy a jövőben három fontos pillérre alapoznák a sikeres működést. A Networks üzletág folytatja a telefonszolgáltatók kiszolgálását, a HERE család termékei a felhő-platformokban, az internetelérést nyújtó autókban, valamint a különböző hordható termékekben találnak majd továbbra is otthonra, míg a Technologies divízió az úttörő jellegű fejlesztésekért és a licencek kezeléséért lesz felelős.

Ami a Windows Phone további sorsát illeti, a Kantar legfrissebb számai sem jósolnak fényes jövőt a platform számára, hiszen míg Európában egyelőre tartja magát a szoftver, mi több, némileg javítani is tudott, addig a többi régióban egyértelmű a visszaesés - az USA-ban elért 5,3 százalékos piaci részesedés még tűrhetőnek mondható, de Kínában ez már csak 1 százalék, köszönhetően az ott kapható számos olcsó androidos megoldásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #4
    páran azt hitták, hogy majd ha windows fut egy nokián, akkor majd mindenki azt akar.
    naja
  • CairoJack #3
    Szintén. Teljes mértékben.
  • yamato41 #2
    Egyetértek.
  • Armagedown #1
    Kiérdemelték a bukást, már 2007ben elvesztették a fonalat, csoda hogy eddig húzták