Berta Sándor

Olaszország - egymillió eurós bírság a Street View miatt

Az olasz adatvédelmi hivatal titkos fotózásokért büntette meg a Google-t.

A helyi adatvédelmi hivatal, a Garante per la protezione dei dati personali határozata alapján az amerikai társaság azért kapott egymillió eurós pénzbírságot, mert a Street View kapcsán úgy készített fényképeket, hogy a járókelőknek lehetőségük sem volt arra, hogy eltávolíttassák magukat a felvételekről. Az összeget a konszern több mint 50 milliárd dolláros bevétele alapján számították ki. Az egymillió eurót a Google már átutalta az olasz hivatal bankfolyószámlájára.

A Street View Olaszországban 2008-ban indult el. 2010-ben a helyi adatvédelmi szakemberek felszólították az óriáscéget, hogy tartsa be a magánélet védelméről szóló olasz törvényeket. Többek között közölték, hogy a Google köteles minden felmérési utat minimum három nappal előre bejelenteni legalább két helyi újságban és egy rádióadóban, emellett a használt gépkocsikat jól láthatóan meg kell jelölni, például matricákkal. Ez utóbbira azért hívták fel a vállalat figyelmét, mert korábban nem voltak egyértelműen megjelölve a fényképeket készítő autók.

A Garante per la protezione dei dati personali hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségű személyes adat nyilvánosságra hozatalával komoly törvénysértés történt és mindez az ország jelentős részét érintette. A büntetés kiszabásánál figyelembe vették azt is, hogy a Google üzlete "nagyrészt a személyes adatok feldolgozásán" alapul és az információs társadalom egyik legfontosabb szolgáltatójáról van szó. Minderre tekintettel a társaságnak kivételes precizitással és figyelemmel kell betartania az adatvédelmi törvényeket, s tisztában kell lennie az esetleges következményekkel.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke januárban bejelentette, hogy sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit. Az adatvédelmi hatóság elnöke csak ezután engedélyezte, hogy Magyarországon is elinduljon a Google Street View szolgáltatás. Az interneten nyilvánosságra hozott magyarorországi utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #7
    "Gugli helyében én fogtam volna, aztán letörölltem volna egész olaszországot a streetviewről. Ha nem kell a szolgáltatás (ami sztem kutya hasznos, én nagyon örülök neki), akkir a digóknak nem lesz. "

    Hulye a vilag, de hogy mar ennyire - azt en sem hittem volna el. Gondoltam, hogy - legalabb, meg ket - harom generacionak el kell telnie, mire termeszetesnek veszi a nyilvanos - marha terelest.
    De az egyenessen sokkolo, hogy a tarsadalom ennyire elvan - mar - hulyitve. Csak az a fontos, hogy legyen eleg izesitett moslek, es ettol megnyugszik a marha is.
  • speedyx86 #6
    Na ja, a 1 millió ajrós bünti vajh' mikorra jön vissza a streetviewból?
    Én sem örülnék, ha a rendszámok vagy az arcok felismerhetőek lennének a szolgáltatásban, de ez nincs is így. Igazából nem értem a büntetés létjogosultságát.
    Meg a másik. Ha kifizetik, akkor meg szabad? Vagy ez csak arra az egy eseményre vonatkozik, hogy akkor nem jelentették be előre három hónappal?
  • lammaer #5
    Gugli helyében én fogtam volna, aztán letörölltem volna egész olaszországot a streetviewről. Ha nem kell a szolgáltatás (ami sztem kutya hasznos, én nagyon örülök neki), akkir a digóknak nem lesz.
  • Tetsuo #4
    És miért ne tenné? Az egész társadalom ilyen, a jog is ezért használható ki, hülye aki a rendszer része de nem használja ki.
    Sok gazdagabb országban ha egy nagy hálózat egyik áruházában, kávézójában, hotelében stb. nincs az egyik lépcsőfokon csúszásgátló vagy síkos a padló, jelölés nélkül és elesik valaki, alap az 1-2 ezer fontos kártérítés... és szerintem alap, hogy egy intelligens ember ki is használja. ;-)
  • Blgzsolt #3
    Jó lenne az embereket is megkérdezni arról, hogy mi erről a véleményük. Az utca nyilvános hely, mit kell titkolni? A Google street view pedig népszerű szolgáltatás, ha azt akarjuk, hogy legyen és működjön, ahhoz kellenek a kamerás kocsik is...

    A magyar hozzáállás is érdekes, gratulálok az ügyvédeknek, hogy elérték azt, hogy ki lettek takarva az arcok és a rendszámok. Még jó, hogy pereskedtek emiatt, enélkül biztosan el lett volna ez felejtve, de csak Magyarországon!
  • halgatyó #2
    Tipikus amerikai stílusú pénzlehúzás. Jogászdiktatúra. Gondolta valamelyik g**i ügyvéd, hogy itten most naaaagy pénzeket lehet kaszálni, hát perelt.
  • Ender Wiggin #1
    "korábban nem voltak egyértelműen megjelölve a fényképeket készítő autók."

    Így elnézve azért csak láthattak valami furcsát az olaszok az autón, mondjuk egy bazi nagy kamerát a tetején...