Berta Sándor

Indiában sem látják szívesen a Street View-t

A helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a szükséges engedélyek hiánya miatt a Google nem fényképezheti le az indiai Bangalore város utcáit. A cég ezért határozatlan időre felfüggesztette a város feltérképezését.

Nem csak Európában, hanem Indiában sem nézik jó szemmel a Google tevékenységét. A vita ezúttal is a Street View miatt alakult ki. Az indiai hatóságok megállapították, hogy mivel a társaság nem rendelkezik a szükséges forgatási és fényképezési engedélyekkel, ezért köteles azonnali hatállyal leállítani a város utcáiról és házairól felvételeket készítő autóit. A vállalat csak azután folytathatja a fényképezését, ha beszerezte az indiai kormánytól, konkrétan a helyi belbiztonsági és a védelmi minisztériumtól a szükséges engedélyeket.


T. Sunil Kumar, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a három héttel ezelőtt elindított fényképezéseket valóban leállították. A döntést elsősorban a Google fotóival kapcsolatos biztonsági megfontolásokból hozták meg. A háttérokok között szerepel, hogy az IT-metropolisznak számító városban számos hadiipari cég és kutatóintézet, köztük az ISRO indiai állami űrhajózási hivatal működik, így a hatóságok minden városfotózási kérést bizalmatlanul fogadnak, mivel nem szeretnék, ha az interneten kényes fotók is megjelennének.

"Felszólítottuk a Google-t, hogy először szerezze be a központi kormányzattól a szükséges engedélyeket, mivel egy rendkívül kényes ügyről van szó. Bangalore a terroristák célkeresztjében van, éppen ezért bizalmatlanok vagyunk a fotók megjelentetésével kapcsolatban" - tette hozzá T. Sunil Kumar. Bangalore lett volna az első indiai város, amelynek az utcáiról, illetve a házairól készült felvételek felkerülhettek volna a Street View rendszerébe.


Bár az aggodalmak alaptalannak tűnhetnek, a Google a korábbi adatgyűjtéseivel maga is hozzájárult ahhoz, hogy bizalmatlanná váljanak az országok a szolgáltatásával kapcsolatban. Márciusban a Francia Adatvédelmi Bizottság 100 000 eurós pénzbírságot szabott ki az amerikai cégre, mert bebizonyosodott, hogy utcákat kamerázó autói a felvételek készítésén túl a WLAN-hálózatokból is gyűjtöttek adatokat. Május közepén már Svájcban is elfajult a svájci adatvédelmi szakemberek és a tengerentúli társaság közötti vita. Emiatt a vállalat részéről már az is felmerült, hogy az alpesi országban teljesen leállítják a szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #10
    Szerinted honnan származnak?
  • SzirmosSzisza #9
    Kéne egy program ami turista fotókból épít StreetViewt, arra vajon mit szólnának a kormányok ...
  • Tetsuo #8
    A valosag viszont az, hogy ezt nem India szegyenli, hanem a loteri kutyat sem erdekli a gazdag orszagokban. Egy angol tinedzser a Lady Gagan meg egy hajvasalon tul nem lat semmit, akarmi is lenne a Street View-n.
  • HumaMage #7
    "mivel nem szeretnék, ha az interneten kényes fotók is megjelennének."

    jah persze.. Nekem volt szerencsém személyesen végigjárni párat Mumbai és délindia utcáiból, én úgy gondolom hogy amit a Streetview mutatott volna az inkább sokkoló lenne a világ jórészének.. Ami nekik termszetes, az itt európainak sokkoló.. pl amikor mumbai-ban autóztunk a piros lámpánál mindég meglepték a kocsit az egyszál inges utcagyerekek.. nem 1-2, hanem 10-20.. és szinte minden piros lámpánál.. Itt európában kitakartatják az arcokat, de itt amig mondjuk egységnyi területen 100 emberrel számolssz ott ugyanekkora egységnyi területen 1000-er simán lehet.. Nem hiszem h van ember aki az indiai utcákon nekilátna kitakargatni az embereket.. :D (ha meg programmal csinálják akkor nem sok marad az utcából annyian vannak.. És akkor az extrém eseteket nem is mondtam h pl egyik ismerős mesélte h a nincstelen utcalakót ha meghól nem temetik egyből csak tesznek elé egy poharat és ha összegyűlik a temetésére akkor viszik..

    A lényeg, hogy sok olyan dolgot látna a streetview amit India nem szivesen mutogat mindenkinek.. Szerintem ez a térképezés igazi oka. (és nem feltétlen csak a katunnai és ürkutatás dolgok..)
  • Rotyoka #6
    Mivel? Azzal hogy el van torzítva a kis pofikád meg minden rendszám? Ja nagyon behatolnak :D
  • bandee1 #5
    Hagyján, az ember privát szférájába is behatolnak. Street view=nagy testvér!
  • JMáté #4
    A cigányok mindenhol ott vannak. Mondjuk ez még mindig jobb mintha a terroristák kezébe kerültek volna...
  • RoyalPredator #3
    Láttam már énis furcsaságokat Street View-ben. Pl verekedéseket, tüntetéseket, vízágyút és szexelő hajléktalanokat.
  • Rotyoka #2
    Indiában cigányok? :D
  • B0nFire #1
    Oszt ki a fasz kíváncsi a büdös cigányokra? Félnek, hogy lekapják őket, miközben szarnak a sarkon!

    1st Class Experience About Indian latrine B+!