SG.hu

Célegyenesben az olcsóbb, gyorsabb internet

Ma tartották a plenáris vitát az Európai Parlamentben a szélessávú internethálózatok elterjedését szolgáló javaslatcsomagról.

A Herczog Edit jelentése nyomán született törvénytervezet az összes frakció támogatását bírja, és várhatóan két hét múlva nagy többséggel megszavazza a Parlament. Az Európai Parlament Ipar Kutatás és Energiaügyi Bizottságában (ITRE) korábban már egyhangú támogatást kapott az a javaslat, amelynek Herczog Edit a jelentéstevője. A tervezett intézkedéscsomag nyomán olcsóbb és szinte mindenki számára elérhető lesz a szélessávú internet Európában.

A tervezett intézkedések között a közműfejlesztések összehangolása, az adminisztratív akadályok, költségfelhajtó tényezők kiiktatása, a hálózatépítési munkák kötelező összehangolása ugyanúgy szerepel, mint a lakóépületek és fogadóállomások technikai alkalmasságának biztosítása. A jövőben minden új lakó- és középületnek alkalmasnak kell lennie a hálózat fogadására, "házon belüli" elosztására. Egyablakos ügyintézés, valamint a már meglévő infrastruktúra - közlekedési, áram, gáz- és vízvezeték-hálózatok stb. - "újrahasznosítása" segíti, hogy az internethálózat fejlesztése olcsóbban és gyorsabban folyhasson.

A bejelentés szerint a sietségre minden okunk megvan az Unióban: tetemes az öreg kontinens lemaradása Kelet-Ázsia és az Egyesült Államok mögött a nagy sávszélességű net-hozzáférés terén. Az internet-hálózatok jobbára az országhatárokat követik, a piac széttagolt, a fogyasztói árak magas szinten rögzültek. Ez pedig nemcsak a munkahelyteremtő vállalkozások számára nagy hátrány, de a közintézmények és a családok is kárát látják - például, ha nem tudnak online ügyet intézni. Az információhoz való egyenlő hozzáférés pedig a demokrácia egyik fontos feltétele.

A törvényjavaslat alapjául szolgáló jelentéséről szólva, Herczog Edit hangsúlyozta: "az egységes Európa a fizikai korlátok lebontásával kezdődik, a versenyképes Európa kulcsa a gazdaság és a társadalom teljes digitalizációja, a szolidáris Európa pedig mindenki számára biztosítja az internetezés lehetőségét." A képviselő emlékeztetett a 2020-ra kitűzött célokra. Ezek értelmében teljes lefedettséget kell biztosítani az Unióban, a lakosság legalább fele számára 100Mbps sávszélességgel, de sehol sem elmaradva a 30 Mbps sebességtől.

A szocialista képviselő azt is hangsúlyozta, hogy a ritkább népsűrűségű, esetleg gyengébb vásárlóerejű vidéki területeken anyagi ösztönzőkkel kell érdekeltté tenni a hálózatfejlesztő és üzemeltető cégeket a szükséges beruházásokban. Az internetnek ugyanis csökkentenie kell a régiók, a város és vidék közötti különbségeket, míg ha erre nem figyelnek oda, a digitális szakadék csak tovább mélyülne. Mivel a törvényjavaslatról az elmúlt hónapokban a képviselőcsoportok megállapodásra jutottak, várhatóan nagy többséggel szavazza azt meg két hét múlva az Európai Parlament. Ezután pedig várhatóan a Bizottság és a Tanács is áldását adja rá, az előzetes egyeztetések tapasztalatai szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #2
    Szülőfalum az isten háta mögött van, de elérhető a 240megabites net relatíve olcsón(8k felett kicsivel). A vicces az, hogy Usankában a városokat leszámítva szinte mindenütt gyémánt árban megy a net és még korlátozott is, hát még a mobil net jesszus. Hiába számolom arányosan a fizetésekhez, ott drágább és gagyibb (átlagban persze, városi körülményekről nem tudok semmit) Biztos rájátszik az hogy ott sokkal nagyobbak a távolságok. Na mind1, csak arra akartam rávilágítani, hogy azért -ebben- legalább nem állunk szarul mi magyarok.
  • AgentKis #1
    "A bejelentés szerint a sietségre minden okunk megvan az Unióban: tetemes az öreg kontinens lemaradása Kelet-Ázsia és az Egyesült Államok mögött a nagy sávszélességű net-hozzáférés terén."
    Vajon arrafelé is dilettáns idióták "szabályozása" miatt futott fel ilyen szépen a dolog, vagy inkább a megfizethetőség és a tényleges előnyök/igények miatt?
    Mert ugye az EU a "közlekedésfejlesztésben" is addig jutott nálunk, hogy szép a buszmegálló piripócs-alsón (bár 2 hét múlva már nincs rajta a csatorna és kitörik az ablakát) de a busz bizony kevesebbszer és drágábban jár... Mert hár fejlődünk piszkosul.