Gyurkity Péter

Csalódással búcsúzik az önálló Nokia

A cég telefonos részlege kudarccal zárta önálló életét, miközben további részletek jelentek meg egy új példányról.

Azt már szinte mindenki kívülről fújja, hogy a Microsoft az első negyedévben fejezi be a Nokia Devices & Services részlegének felvásárlását, vagyis ezt követően a divízió a redmondi óriás részeként folytatja pályafutását. A tavalyi év végső időszakára vonatkozó negyedéves jelentés ezzel tehát az utolsó önálló adatokat sorolja fel számunkra, ezek pedig csalódást hoztak.

A gyártó az üzleti jelentésben most először hallgatott az eladott készülékek pontos számára, ez pedig nem sok jót vetített előre, bár azt már az elemzők is korábban megjósolták, hogy valószínűleg nem lesz örömteli az időszak. Ez így is lett, hiszen mind a hagyományos mobiltelefonokból, mind pedig az okostelefonokból kevesebb példány fogyott el 2013 utolsó három hónapjában, a telefonos részleg pedig 198 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.


A csökkenő eladások mellett további fájó pont a Nokia számára, hogy ezekből a közvetlen költségeket sem tudták fedezni, így tehát az adózás előtti operatív eredmény is negatívra sikerült. Érdekesség, hogy 2012-ben a több mint 86 millió készülékből mindössze 16 millió volt okostelefon (Windows Phone, Asha, valamint Symbian változatok), márpedig tavaly elsősorban a "butatelefonok" szegmense teljesített sokkal rosszabbul, vagyis várható volt a visszaesés. A titkolózás is feleslegesnek bizonyult, hiszen néhány órával a bejelentést követően kiderült, hogy ezúttal mindössze 8,2 millió Lumia okostelefont értékesítettek, ami még a harmadik negyedévben felmutatott 8,8 milliós adattól is elmarad.

Ennek dacára a cég egyre-másra mutatja be újabb készülékeit, bár ezek némelyikéről már jóval korábban megtudhattunk bizonyos részleteket. Az egyelőre kizárólag az USA-ban megjelenő Lumia Icon (korábban Lumia 929) immár képeken is látható, debütálása pedig februárban vagy márciusban esedékes - addigra valószínűleg már a Microsoft veszi kezébe a gyeplőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #39
    Roppantmód intelligens ember lehetsz a hozzászólásaid alapján :D Vajon mit kompenzálhatsz mások sértegetésével? Hmm inkább nem tippelek, szerintem tudjuk mindannyian :P A lényeg hogy a világon csak MS bérencek vannak aki ugyebár rosszak, és még vagy te akinek kifinomult ízlése és lehengerlő modora van :D Kérlek javíts ki ha tévedek.
  • T2k #38
    Ott a pont de kár vesződni vele, túl hülye hogy felfogja. Inkább röhögjünk rajta egy jót, másra úgy sem jó.
  • T2k #37
    "Lehet ezt szerintem kulturáltabban is értelmes indokkal alátámasztani."

    Na ez az ami nekik sohasem fog menni. Indok, alátámasztás? Az ilyen síktrollok nem is értik mit mondasz nekik, kár ilyennel próbálkoznod náluk, ők csak kinyomják a valósággal szöges ellentétben álló trágyát a fejükön és kész.
    Ha meg veszed a fáradtságot és elagyarázod nekik a dolgokat, akkor egy darabig hallgatnak mint a sült hal, majd szó szerint megismétlik ugyanazt az ökörséget mint korábban.
  • T2k #36
    Egyáltalán láttál már valaha WP-t vagy csempés felületet? Mert jól láthatóan fingod sincs az egészről de azért belepofázol.
  • T2k #35
    Ennél nagyobb baromságot már csak CairoJack tudna írni.
    Nyisson a warez felé, meg legyen nyitott? Arra ott van a fostenger droid a világ összes kártevőjével meg kémprogramjával.
    Az egy pillanatra sem zavar, hogy mindezek ellenére már felzárkózott 3.-nak a WP?
  • CairoJack #34
    Aha...
  • Pukkka #33
    Nézd már meg a Nokia milyen % ban értékesít butatelefont, és okostelefont te diszgyökér.
    Kihátrált az összes gyártó? Valószínűleg ezért adott ki a Samsung és a Huawei is WP8 telefonokat 2013 ban, és valószínűleg ezért szállt be a Sony is a WP8 táborba.
    Próbálsz okoskodni, de kommentről kommentre csak azt bizonyítod, hogy egy beszűkült értelmi fogyatékos vagy.
  • CairoJack #32
    Biztos azért hátrált ki belőle az összes gyártó (a Nokiát leszámítva, aki aláírta rá a "hűségnyilatkozatot"), mert olyan nagyon profitábilis, mi? Kacagok.

    Egyszer majd lehet, hogy sikeres lesz a WP, ha sikerül használhatóvá tenni, addig viszont garancia az éhen halásra, meg a 198 millió eurós veszteségre. Ja hogy abban a butatelók keresletének csökkenése is benne vannak? És? Kit érdekel. Nem az lenne a dolga egy okosteló platformnak, hogy a butatelókról váltókat fel tudja szívni? Ja, hogy erre a WP baromira alkalmatlan? Jaaaa......
  • CairoJack #30
    Áh, osztom ott is, az is tele van MS bérencekkel. De amit nem lehet elkerülni, azt nem lehet elkerülni. Teljesen egyértelmű, hogy mi a helyzet, csak próbáljátok kenegetni a szutymót. Meg is lesz az eredménye. :)
    Csak így tovább fiam!
  • Pukkka #29
    CairoJack,

    Gondolom nem sikerült végigolvasni a cikket, vagy a hozzád hasonló kisebbség, még mindig nem ért angolul.

    Ha már az akcióknál tartunk, a független 100USD-re akciózott Iphone5S,Galaxy S és társai gondolom, akkor szintén szutyok.

    Az hogy te mit tartasz használhatónak, a kutyát nem érdekli, hiába próbálod a másik torkán legyűrni.

    Azt, hogy a szolgáltatók mennyire menekülnek a Lumia szó hallatán, nyilván alá tudod támasztani valamivel, mert ha csak a Magyar szolgáltatókat nézem, a három nagynál folyamatosan nőnek a Lumia eladások.

    Gondolom retardált országban a hosszú távú befektetés/megtérülés fogalma ismeretlen. Ettől függetlenül, ha ilyen kibaszott tájékozott vagy, tudhatnád, hogy mondjuk a Q3 ba mennyi profitot hozott a Nokiának a WP. Ott a jelentés, el lehet olvasni.
    Az pedig, hogy azt szajkózod, hogy a Nokia a WP vonalba bukott bele, tökéletesen alátámasztja, hogy mennyire dilettáns vagy a témában.

    A hozzád hasonló szerencsétlen kretének akik saját tetszés/nemtetszésük alapján akarják megmondani, hogy a WP bukás. Miközben hétről hétre arról szólnak a különböző jelentések, hogy a WP köszöni szépen, jól van, és folyamatosan terjed. Küzdhetsz ellene, és tele irkálhatod a forumokat a gyökériségeiddel, attól még a piac szarik rád.

    Gondolom, most hogy a mobilarénán már mindenki ignorál a az összehordott gyökérségeid miatt, most itt osztod az észt.