Gyurkity Péter

Döcögős év előtt áll a Firefox OS

Nem sok jót jósolnak az új versenyző számára egyes iparági források, akik szerint az Android és az olcsóbb Nokia okostelefonok nagyobb eséllyel hódíthatják meg a széles tömegeket.

A Firefox OS platform az elmúlt hetekben végre megkapta első saját készülékeit, hiszen a ZTE Open mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Egyesült Királyságban elrajtolt - a cég érdekes módon az eBay webes platformjára támaszkodik a terjesztésben. Hamarosan további gyártók bővítik a kínálatot, az operációs rendszer azonban megkínlódik majd a piacon meglévő erősebb riválisokkal. A ZTE mellett immár az Alcatel és az LG is megkezdte saját megoldásainak népszerűsítését, hozzájuk pedig 2014 elején a Sony Mobile és a Huawei sorakozik majd fel. Az LG például Latin-Amerikát célozza meg a Fireweb névre hallgató készülékével, amely 1 GHz-es Qualcomm chipre, 4 hüvelykes, HVGA-felbontást támogató érintőképernyőre, valamint egy 5 megapixeles hátoldali kamerára támaszkodik, ára pedig hűségszerződés nélkül is mindössze 207 dollár lesz. Tajvani iparági források szerint azonban ez sem lesz elég az átütő sikerhez, a riválisok ugyanis nem sok teret hagynak majd az új jövevénynek.

Példaként említik azon Android okostelefonokat, amelyek szintén 200 dollár körüli, vagy még kedvezőbb áron érkeznek, dacára annak, hogy négymagos chipet, valamint 5 hüvelykes kijelzőt kínálnak a vásárlóknak. A Nokia Asha készülékei (500, 502, 503) szintén itt jönnek számításba, ezek ugyanis (bár kevésbé kifinomultak az új Firefox-telefonokkal összehasonlítva) az ár, a kialakítás, valamint az alkalmazások terén várhatóan jobb alternatívát jelentenek majd.

A kudarc mindenképpen nagy csalódás lenne az illetékeseknek, hiszen a piac folyamatosan bővül. A legújabb előrejelzés szerint a táblák és okostelefonok idén már több bevételt nyújtanak a gyártók számára, mint a teljes fogyasztói elektronikai szegmens, vagyis ezen hordozható megoldások a tévék, a kamerák, a konzolok, valamint a nappaliban használt egyéb eszközök területét is maguk mögé utasítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #1
    Kérdés, hogy miben tud ez újat mutatni a többi rendszerhez képest? Mert ott a droid ami a megfelelő alkalmazással még a picsád is kitörli, a WP egyedi kezelőfelülete, gördülékenysége és stabilitása, az iphone-ok szintén gördülékeny és megbízható rendszere.