Gyurkity Péter

A hazai rajttal egybekötve jön a Firefox OS 1.1

A Mozilla elkészült saját mobil operációs rendszerének új verziójával, ezzel egy időben pedig a magyar piacon is bejelentették az első készülékek hivatalos megjelenését.

A blogbejegyzésben az 1.1-es verzió által elérhetővé tett fontosabb változások rövid listáját vehetjük szemügyre, ebben pedig a riválisok által már megvalósított funkciókat, illetve néhány érdekességet is találunk. A Mozilla szerint a HTML5-re építő platform több száz újdonsággal egészült ki, a főbb pontokon azonban gyorsan végigfuthatunk. A legszembetűnőbb változás talán az adaptív appkereső, amely immár a nyitólapon, középen található meg. Az MMS-támogatás szintén megjelenik, emellett pedig az elektronikus levelek tervezetének offline módban történő elmentése, a gépelési hibák automatikus javítása, a zenei kereső, a naptár, a böngésző, az értesítők (push notification), valamint a kapcsolatok kezelésének javítása, optimalizálása szerepel a felsorolásban. Immár 15-nél is több nyelvet támogatnak, míg a megjelenést rövid időn belül ígérik.

Ezzel egy időben közölték az érdeklődőkkel, hogy az első Firefox okostelefonok további országokban jelennek meg. Számunkra nyilván a magyarországi rajt a legfontosabb esemény, ez pedig a mostani bejelentés értelmében még az idei év vége előtt bekövetkezik - hazánk Lengyelország után többek között Németországgal, Görögországgal, illetve Szerbiával és Montenegróval együtt csatlakozik a listához. A spanyol, kolumbiai és venezuelai debütálást kifejezetten sikeresnek, várakozáson felülinek írják le, ezt hamarosan a brazil és más latin-amerikai országokban történő megjelenés követi majd.


"A Deutsche Telekom nagy sikereket tudhat magáénak, a várakozásokon felül teljesitő lengyelországi értékesítésnek köszönhetően. A lengyelországi értékesítési tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy az emberek örülnek, hogy egy új operációs rendszer lehetőségeit tárhatják fel. Izgatottak vagyunk, hogy nemsokára Németországban is elkezdődnek az értékesítések, amelyet hamarosan Görögország és Magyarország követ." - mondta Thomas Kiessling, a Deutsche Telekom vezető termékekért és innovációért felelős igazgatója. A Telenor is megerősítette azt a hírt, hogy tervei között szerepel, hogy még az év vége előtt elindítja a Firefox OS okostelefonok magyarországi, szerbiai és montenegrói értékesítését.

"A Firefox OS folyamatosan bővül az új piacokon, amelyeken jelentős növekedésre van kilátás, igy juttatják el a webes ökoszisztéma előnyeit mindenkihez. Ez a növekedés alátámasztja a szereplők elkötelezettségét a platformmal szemben, valamint a fogyasztók elégedettségét. A Firefox OS a terjeszkedés második szakaszába lép, miközben a harmadik okostelefonos platform címre pályázó más rendszerek csak nehézkesen tudnak piaci részesedést szerezni. A Firefox OS platformja folyamatosan új funkciókkal bővül, amelyek egyensúlyt teremtenek a megfizethetőség és a fogyasztók között. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a Firefox OS továbbra is vonzza az új alkalmazásokat és tartalomszolgáltató partnereket. Ez a platform életerősségét bizonyítja, és növelni fogja népszerűségét a felhasználók körében, valamint elősegíti az innovációt a fejlesztői közösségekben." - mondta John Jackson, az IDC Research alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)