Szekeres Viktor

Hatalmas bírságot kaphat az RTL Klub

A Médiatanács komoly büntetést szabott ki az RTL Klubra, azonban a csatorna bíróságon támadja meg a kiskorúak védelmére hivatkozó határozatot. Boksz!

Nézel bulizó fiatalokról szóló tévésorozatokat?
  • Igen.
  • Nem.
A Médiatanács a minap 14,3 millió forintra bírságolta az RTL Klubot a kiskorúakat védő rendelkezések megsértése miatt. A bírságot az Éjjel-nappal Budapest című, tizen- és huszonéves fiatalokról szóló tévésorozat két adása és tizenkilenc előzetese miatt szabta ki a testület, méghozzá állampolgári bejelentés alapján. Bár ezen összeg egyáltalán nem mondható jelenősnek, az eset érdekessége az, hogy a szóban forgó két epizód viszonylag régen, még márciusban került adásba, vagyis ha a testület az azóta eltelt jó pár hónapban bemutatott rengeteg újabb epizódot is vizsgálat alá vonja és hasonló mértékben szankcionálja, akkor az utólagos bírságok mértéke még a legutóbbi Való Világos büntetési tételeket is meghaladhatják.


Az NMHH szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az Éjjel-nappal Budapest kifogásolt adásait magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Ez azt is jelenti, hogy nem kerülhetett volna este nyolc órakor adásba - a kérdéses részeket legkorábban este kilenc órakor lehetett volna vetíteni. A jelentésből kiderül, hogy mind az adásokban, mind az előzetesekben is sérültek a kiskorúakat védő előírások. Az RTL Klubot elmarasztaló határozat alapján a vizsgált két epizód miatt 6-6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2,375 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését. Több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek. (Az Éjjel-nappal Budapest adásait a mérések szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta.)


Az RTL Klub azonban nem hagyja annyiban a dolgot, a csatorna úgy döntött, hogy bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát. Az egyik hivatkozási alapjuk, hogy az NMHH arra utal, hogy "összhatásában értékelte az alkotásokat", miközben összesen két epizódot említ a több, mint százból - a csatorna szerint egy naponta jelentkező műsor esetében értelmetlen két részből következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat "Kristóf és a nők" vagy "Hanna és szülei" Médiatanács által kifogásolt kapcsolatát.

Az RTL szerint az Éjjel-Nappal Budapest rendszeres nézői biztosan nem gondolják azt, hogy Kristóf első hónapokban látható viselkedését bárki pozitív példaként mutatta be, ahogy Hanna kamaszkori kicsapongásai sem jelenthetnek követendő példát. A közlemény arra is kitér, hogy nem lehet vitatni, hogy mindkét magatartás, sőt, az Éjjel-Nappal Budapest konfliktushelyzetinek többsége a társadalomban létező jelenség. Mint ahogy létezik alkohol- és drogfogyasztás is, ezeknek a problémáknak az ábrázolása, a személyes sorsokra gyakorolt negatív hatás bemutatása pedig nem megy anélkül, hogy magát a helyzetet bemutatnák.


A csatorna ugyancsak érthetetlennek tartja a Médiatanács azon hivatkozása is, hogy több jelenet azért "különösen problematikus, mert főszereplője maga is kiskorú. Az RTL szerint meglehetősen furán venné ki magát, ha a tinik problémáiról, problémás viselkedéséről úgy beszélnének, azokat úgy mutatnák be, hogy a jelenetekben a kérdéses karaktert (Hanna) nem egy tinédzser, hanem egy felnőtt korú személy játszaná….

Kinek van igaza?
  • Az RTL Klubnak.
  • A feljelentőnek és hatóságnak.
A csatorna végső hivatkozási alapja pedig az, hogy az Éjjel-Nappal Budapest a Berlin Tag&Nacht magyar feldolgozása, s az eredeti tévésorozat Németországban az RTL 2-n minden hétköznap este 7-kor látható, s a magyar és a német médiaszabályozás - a törvény betűjének szintjén - a kiskorúak védelmével kapcsolatban nagyon hasonló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #25
    Minimum 18 as karikával kéne adni és nem ilyen műsorsávban hanem később. Rtl-t nagyon meg kéne büntetni hogy elmenjen a kedve az ilyen szenny műsorok sugárzásáról. Ezt az "álvalóságshowt" ami meg van rendezve mint a való világ nem is tudom ki kíváncsi ezekre.
  • alien47 #24
    Aki ezt a f@st nézi meg is érdemli a káros fejlődést.
    Amúgy 100-100 millióra büntetném adásonként. Akkor meggondolnák, hogy mit adjanak le 8 előtt!
  • AgentKis #23
    "akkor az utólagos bírságok mértéke még a legutóbbi Való Világos büntetési tételeket is meghaladhatják." Nagyon helyes! Ez a liberális szennymédia menjen csak 18-as karikával, de ha lenne akkor én inkább 80-ast tennék rá!

    Valódi műsor helyett ezzel az okádékkal akarják a reklámokat a pofánk elé tolni? Mondjuk biztos sokan nézik, azonban szerencsére rengetegen útálják is. Reményeim szerint egyre többeket "leszoktat" a szennyadókról. Szórakozni ennél jobban is lehet(ne).
  • Zodd #22
    Ezek szerint a Németknél is megvan az a réteg akinek ez kell.
    Remélem a sorozat összes többi adásáért is megkapják a büntetés, és akkor már szívhatják a fogukat.
    Itt ezzel szerintem az a legnagyobb probléma, hogy a korhatár besorolása helytelen. Így a szülő sem tudhatja, ha nem nézi, hogy ezt a gyereknek nem szabadna megnéznie.
  • Bari06 #21
    Ilyenekre mondják, hogy ömlik a fos a tévéből ez a szar és a külföldi társai, na meg a való világ is megint kezdődik újra. Undorító szenny! Aki ilyet néz az nem túl értelmes ember lehet, vagy csak unalmas a nyugdíjas élet.
  • Szefmester #20
    Én ezzel tisztában vagyok, de mégis úgy akarják eladni... Az egész egy elcseszett Jersey Shore utánzat..
  • Renátó1985 #19
    Nem valóságshow! Sima sorozat akárcsak a barátok közt. Hozzátenném egyiket sem nézem, talán a barátok közt láttam egyszer 10 éve.

    katt
  • Zoliz #18
    RTL Klub, Tv2 meg többi buta csatorna sucks!
    Bár a buták nézik, ahelyett hogy élnének inkább.. én még az LCD Tv-met is eladtam, mert rájöttem nem akartam sorozatfüggő lenni és nem is vagyok az. Keresem az eredeti életélményeket, amit nem a TV előtt találja meg az ember.
  • Mekong Delta #17
    be kéne tiltani az egész csatornát, + a többi hasonló SZÁNDÉKOSAN népbutító médiákat!
  • Szefmester #16
    Két részt "láttam" mert a kórházban leszavaztak, és este már nem volt pofám lámpát kapcsolni az olvasáshoz miközben valaki épphogy el tudott aludni a fájdalmak miatt... Ebben a műsorban amit mutatnak néha egyesek azért már simán elzárható, vagy büntethető lenne az ember.. itt meg semmi következmény.

    Tegnap láttam egy előzetest.... drogot adtak be valakinek. Aha .. egy valóságshowban bárkinek is az akarata ellenére adnának be bármi durva szert ami erős önkívületi állapotba juttatja? Ha megtették akkor be kell zárni a stáb nagy részét bűnpártolásért, ha meg nem akkor miért akarják előadni ezt a szarságot? Aki meg komolyan elhiszi hogy ez a valóság az meg inkább menjen ki az utcára...

    Ez borzalmas, és a normális közösséget (negatívan) ingerlő produktum, ami lényegesen kevesebb művészeti és szórakoztató értékkel bír mint egy kőműves segédmunkás reggeli nagy produktuma a mellékhelységben! (és erről a műsorról kultúráltabban véleményt mondani nem igen lehetne...)

    Ez a büntetés meg max egy médiatanácsi dolgozónak tűnik nagynak, egy ekkora média cégnek ez egy vicc. Szinte látom ahogy a vezetőséghez berohan a kifutófiú hogy úristen főnök "hatalmas bírságot szabtak ki ránk"! Mire a főnök átveszi, megnézi, felkuncog, elrakja későbbre hogy mint a háziasszony, együtt befizesse a csekkeket.