SG.hu

A forgatókönyvírók fizetésemelésével érhet véget a hollywoodi sztrájk

A hollywoodi stúdiók egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalom nem csökkentheti az emberek fizetését. A Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) az Amerikai Írószövetséggel (WGA) folytatott tárgyalásai során felajánlotta, hogy a generatív MI-t nem fogják megnevezni a forgatókönyvek társszerzőjeként.

A céhhez tartozó írók ezrei május óta sztrájkolnak a jobb fizetésért és munkakörülményekért. A tagok magasabb fizetést, hosszabb szerződéseket, nyugdíj- és egészségügyi juttatásokat, valamint védelmet akarnak attól, hogy a generatív mesterséges intelligencia átvegye a munkájukat, vagy olyan módon használják azokat, ami a fizetések csökkenéséhez vezethet. Válaszul a több, mint 350 tévé- és filmstúdiót képviselő AMPTP új javaslatot nyújtott be a céhnek annak reményében, hogy az írókat ráveszi a munkába való visszatérésre. A szakmai szervezet hajlandó a WGA mellé állni a generatív mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos egyes kérésekben. A WGA például megerősítette, hogy az MI által generált forgatókönyvek, párbeszédek vagy cselekmények nem tekinthetők irodalmi vagy forrásanyagnak - vagyis a gépek nem kaphatnak írói elismerést.

"A javaslat fontos biztosítékokat nyújt annak megakadályozására, hogy az írók hátrányos helyzetbe kerüljenek, ha a forgatókönyv bármely része MI által gyártott anyagon alapul, így az író díjazását, hitelét és elkülönített jogait nem befolyásolja a MI által gyártott anyag felhasználása" - érvel az AMPTP. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az írók egy MI által generált tartalmat kapnak meg javításra, az nem minősül "megbízott anyagnak", és számíthatnak a forgatókönyvön való munkával járó teljes díjazásra. A munkájukat nem fogják átírásnak tekinteni, és teljes díjazásban és elismerésben részesülnek. A stúdiók azt is megígérték, hogy tájékoztatják az írókat minden olyan esetről, amikor mesterséges intelligenciát használnak fel a tartalom előállításához.

A WGA azt is kérte, hogy az emberi írók anyagát ne használják fel az MI betanítására, de a javaslatban erről nem esett szó. Fontos, hogy az AMPTP javaslata nagyobb átláthatóságot biztosít az írók számára a streaming-szolgáltatások nézettségét illetően, amelyek alapvetően megváltoztatták a film- és televíziós forgalmazás gazdaságosságát. Ezt kifejezetten azért ígérik, hogy "a WGA a jövőben javaslatokat dolgozhasson ki a jelenlegi átalánydíjas rendszer átalakítására".


A céh az első évben hat százalékos béremelést akart az alapbérben, öt százalékot a második évben, és további öt százalékot az azt követő évben. Az AMPTP azonban csak öt, négy, illetve 3,5 százalékos emelést ajánlott. Az íróknak azonban felajánlották, hogy legalább tíz hétig garantálja a foglalkoztatást. Ez az ajánlat azt jelenti, hogy a forgatókönyvfejlesztés korai szakaszában dolgozó írók a következő keresetekre számíthatnak:

  • 69 590 dollár egy Staff Writer esetében (31 százalékos növekedés);
  • 129 780 dollár a Story Editors és Executive Story Editors esetében (31 százalékos növekedés);
  • 142 140 dollár az összes többi író-producer esetében (44 százalékos növekedés)


  • Az írószobákban közösen elkészülő munkákért az ügynökök magasabb díjazást tudnak kialkudni. Carol Lombardini, az AMPTP elnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a fent vázolt ajánlatok azt mutatják, hogy "prioritásunk a sztrájk befejezése, hogy a kreatív közösség értékes tagjai visszatérhessenek ahhoz, amihez a legjobban értenek, és hogy véget vessünk azoknak a nehézségeknek, amelyeket oly sok, az iparágat kiszolgáló ember és vállalkozás tapasztal. Mélyen elkötelezettek vagyunk a sztrájk befejezése mellett, és bízunk abban, hogy a WGA ugyanilyen megoldáson fog dolgozni" - tette hozzá.

    Közben az AMPTP a Screen Actors Guilddel és az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetségével (SAG-AFTRA) is harcba keveredett. Mindkét szervezet színészei ellenzik, hogy a mesterséges intelligenciát az emberek arcának, testének és hangjának virtuális másolatára használják.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #1
      Forgatókönyvírók? Az utóbbi 20 évért még nekik kéne büntetést fizetniük!