Szekeres Viktor

Rohadt jó lett az új Blade Runner, és lesznek, akik mégsem nézik meg

Nem meglepő, de elég jó kritikákat kapott a Szárnyas fejvadász 2049.

Denis Villeneuve ismét beletrafálni látszik, ugyanis a kritikusok eddig imádják a Szárnyas fejvadász 2049-et (Blade Runner 2049). Az eddigi vélemények alapján a kritikákat csak gyűjtő RottenTomatoes-on 94%-on áll a film, mely mutató úgy jött össze, hogy a 106 recenzióból 100 pozitív, míg 6 negatív előjelű lett. Ez mindössze azoknak rossz hír, akik mindig azt hajtogatják, hogy a kritikusoknak nem érdemes hinni, ezért általában a lehúzott filmeket nézik meg, és az agyondicsérteket messzire elkerülik.

Denis Villeneuve, mint ismeretes, a kommersz filmek rendezői közül talán az, akinek munkái a legjobb reakciókat kapták az elmúlt években mind a nézőktől, mind a kritikusoktól. A kanadai filmestől 2010-ben a Felperzselt földet (Incendies) mutatták be (IMDb: 8.2/10), ezt követte 2013-ban a Fogságban (Prisoners - IMDb: 8.1/10), 2015-ben a Sicario - A bérgyilkos (Sicario - IMDb: 7.6/10), tavaly pedig az Érkezés (Arrival - IMDb: 8.2/10) nyűgözte le tőle a legtöbb mozizót. A sorból egyedül a 2013-as Ellenség (Enemy - IMDb - 6.9/10) lóg ki, de sokan ilyen osztályzatnak is örülnének. Az említett filmek RottenTomatoes-os mutatói sorban: 92%, 81%, 94%, 94% és 75%.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #6
    Tegnap néztem egy olyan filmet (nem a címben szereplőt), ami a rottenen 92 vagy 93 (a meta szerint valamivel visszafogottabb 73%), az imdb-n 7,8 és a túlnyomórészt pozitív kritika ellenére egy értékelhetetlen fos.
    Amúgy a metán a Blade Runner is "csak" 81. Az meg már egyéni szoc probléma, hogy Villeneuve-től én még jó filmet nem láttam, tehát a újabb bizonyítéka, hogy a hipszter divatmajmok rendezője, nem az enyém...
  • wraithLord #5
    Igen, ez is igaz.

    @KolaMan #3: Én bele szoktam olvasni a kritikákba, abból le lehet szűrni, hogy milyen a film, miért kapott annyit, amennyit, akkor is, ha sok benne a "közhelypuffogtatás". Ha valamit lehúznak, meg szokták indokolni, nem csak nagy betűkkel kiírják, hogy SZAAAAAR. Érdemes nem csak a pontokat nézni.
  • KoLaMan #4
    Nem mindennapi dolog, de ezúttal egyetértünk. Többek között ezért sem tartom sokra Rotten százalékos "tetszési" indexét.
  • KoLaMan #3
    " Ez mindössze azoknak rossz hír, akik mindig azt hajtogatják, hogy a kritikusoknak nem érdemes hinni, ezért általában a lehúzott filmeket nézik meg, és az agyondicsérteket messzire elkerülik"
    Uncsi már, de nem adom fel.
    Valóban nem sokra tartom a felkent filmesztéták véleményét (ahogyan sokan mások sem), de ez távolról sem azt jelenti, hogy a véleményük negatív, vagy pozitív volta befolyásolna abban, hogy mit nézek meg. Tök egyszerű: azt nézek meg ami érdekel, amire kíváncsi vagyok, ami ígéretes valamiért (szereplők, rendező, téma, stb. okán). Legfennebb fenntartásaim vannak egy agyondicsért film kapcsán, de attól még megnézem, ha érdekel.
    Honnan van ez a szinte mániákus hited, hogy a kritikusok előzetes véleménye komoly befolyást jelent, hogy egy filmet valaki megnéz-e vagy sem.
  • zetortraktor #2
    Ennek, amit írsz, csakis egy oka van, az, hogy az IMDb 10-es skála, míg a Rotten 2-es skála. Ha minden értékelés 5/10, akkor az a film Rottenen 0%-ot kap (mert negatívnak számít minden egyes közepes értékelés), az IMDB-n 5.0/10-et. Ugyanígy a Rottenen lehetne simán 100%-os egy film, ha mindenkitől "közepesnél alig jobb" osztályzatot kapna.
  • wraithLord #1
    Azért általában valamennyire követi az IMDb a Rotten Tomatoes-t, mert ami Rotten-en szar értékelést kap, az az esetek túlnyomó többségében IMDb-n is, csak amíg IMDB-n mondjuk 5.0/10-nál tényleg csak a nagyon legalja megy, addig Rotten-en már a 6.0-6.5/10 körüli IMDb értékelésű filmek is 10 és 30 % körül fluktuálnak (...és alapból lejjebb vannak RottenTomatoes-on). Ami leginkább azt tükrözi szerintem, hogy ami a kritikusoknak nem tetszik, az a nézőknek sem, csak a nézők "elnézőbbek".

    Pl. volt egy pár 15 %-os (vagy egy picit azért jobbra értékelt) film, ami nekem azért megért volna egy IMDb 5.0-át, mert érdekel a film témája, szeretem a stílusát stb.

    -----

    Az új Blade Runnert pedig biztos meg fogom nézni moziban jövő héten.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.10.05. 17:17:34