Szekeres Viktor

Ismét hírek a tervezett Dűne-mozifilmről

Megvan, ki fogja írni az új Dűnét.

A Variety értesülései szerint az Oscar-díjas Eric Roth szerződött le a tervezett Dűne (Dune) mozifilm forgatókönyvének megírására. Roth filmográfiája jó pár alkotást tartalmaz, ráadásul eléggé vegyes képet nyújt, mid műfajok, mind minőség tekintetében. Csak néhány cím: Rém hangosan és irtó közel, Benjamin Button különös élete, München, A bennfentes, A jövő hírnöke és Forrest Gump-

Az már korábban kiderült, hogy a gyártó Legendary Pictures Denis Villeneuve-öt szerződtette az új adaptáció rendezői posztjára. A produkciós cég nem is olyan régen jelentette be, hogy megegyezett Frank Herbert hagyatékának kezelőivel és megvásárolta a Dűne-regényciklus mozifilmes és televíziós adaptációs jogait. A projektek producerei Thomas Tull, Mary Parent és Cale Boyter, valamint Brian Herbert, Byron Merritt és Kim Herbert lesznek.

Mint ismeretes, a kommersz filmek rendezői közül talán Villeneuve az, akinek munkái a legjobb reakciókat kapták az elmúlt években mind a nézőktől, mind a kritikusoktól. A kanadai filmestől 2010-ben a Felperzselt földet (Incendies) mutatták be (IMDb: 8.2/10), ezt követte 2013-ban a Fogságban (Prisoners - IMDb: 8.1/10), 2015-ben a Sicario - A bérgyilkos (Sicario - IMDb: 7.6/10), tavaly pedig az Érkezés (Arrival - IMDb: 8.2/10) nyűgözte le tőle a legtöbb mozizót. A sorból egyedül a 2013-as Ellenség (Enemy - IMDb - 6.9/10) lóg ki, de sokan ilyen osztályzatnak is örülnének. Idén a Szárnyas Fejvadász 2-t láthatjuk tőle.

Az új projekt bejelentése előtt egyébként a Paramount stúdió négy évnyi elkeseredett és elszánt próbálkozás után mondott le arról, hogy a Dűnéből mozifilmet készítsen. A könyv megfilmesítése amellett, hogy komoly anyagi akadályokba öltözött, még a rendezői poszt betöltetlensége miatt is akadozott, hiszen az eredetileg kiszemelt Peter Berg idővel lelépett, hogy inkább Battleshipet készítse el. Később úgy volt, hogy az Elrabolva rendezője, Pierre Morel veszi át a stafétát, de ebből sem lett semmit. Egyelőre tehát, aki az eredeti Dűne regény mozgóképes változatát akarja látni, annak be kell érnie a David Lynch-féle 1984-es filmmel, valamint 2000-es Dűne minisorozattal. De remélhetőleg már nem sokáig.

A hazai könyvkiadás fülszövege alapján be lehet lőni, hogy miről szólna a film: "Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői - a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga - mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói... A Dűne - Frank Herbert klasszikussá vált regénye - minden idők legsikeresebb science fiction remekének számít, amely négy évtized alatt sem veszített népszerűségéből."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scagnetti #1
    Talán végre látunk majd egy normális Dűne filmet. Pár éve megnéztem újra Lynch filmjét. Még mindig az a véleményem, mint amikor először láttam gyerekkoromban. Finoman szólva is borzalmas és rémunalmas, már a korában is az volt, és ezen az idő még csak rondít. Kár hogy nem az eredeti tervek szerint készült anno, Giger látványteveivel, mert akkor lehet igazi klasszikus vált volna belőle.