Szekeres Viktor

Januárnál erősebb hónap nem lesz idén filmes szempontból

Kegyetlen. Brutális. Remekművekkel tűzdelt. Már most biztosra vehető, hogy az év egy hónapja sem fog ennyi kötelező filmet hozni, mint a január.

Hányszor voltál moziban decemberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
Filmes szempontból jobb hónapot kívánni sem lehetne a januárnál idehaza, hiszen ez a hónap nagyjából az amerikai decembernek feleltethető meg, ami azt jelenti, hogy ekkor mutatják be a díjesélyes filmek nagy részét. Persze az igényes filmek kedvelői mellett a közönségfilmekért élő-halók is bőven kapnak érdekesnek tűnő alkotásokat, mindössze a látványfilmek fanatikusai fognak elkámpicsorodni a kínálat láttán. De nekik azt üzenjük, hogy az elkövetkező összes többi hónap már róluk fog szólni, hiszen februártól megindul a tömegfilmek és "szuperprodukciók" áradata.

Az 5. hullám

Az év első hónapjára annak ellenére igaz, hogy rettenetesen erős, hogy csak négy mozis hét indul el januárban, köszönhetően annak, hogy az első csütörtök hetedikére esik. De ennél erősebb kezdés nem is kell a hazai mozis évnek, hiszen láthatjuk Quentin Tarantinótól az Aljas nyolcast (The Hateful Eight), ami majdnem 3 órás lett, a közönségfilmesek pedig a tavalyi év legsikeresebb komédiáját, a Megjött apuci!-t (Daddy's Home) nézhetik meg Will Ferrell és Mark Wahlberg főszereplésével. A két nagyágyúra két kisebb alkotás is jut: a francia Az én szerelmem (Mon roi), ami novemberről csúszott át ide (akkor már írtunk róla), valamint A kincs (Comoara), ami egy román komédia, és két szomszéd fémdetektoros kincskereséséről szól.

Pofázunk és végünk Miamiban

Január 14-től két nagyvad is érkezik a díjkiosztós kínálatból, bár a Danny Boyle által rendezett Steve Jobs (Steve Jobs) a remek kritikák ellenére szép lassan kiszáll a versengésből. Azonban az új Inarritu-film, az ugyancsak valós alapokra építkező A visszatérő (The Revenant) még nagyon is része az elismerésekért folytatott viadalnak, Leonardo DiCaprio például az első Oscarjára hajt a révén. A popcornosok ezúttal egy idegeninváziós scifit kapnak, Az 5. hullámot (The 5th Wave), a rétegfilmek rajongói pedig egy párhuzamos világban játszódó japán fantasy-animációt, a A fiú és a szörnyeteget (Bakemono no ko), míg A kórus (Boychoir) klasszikus oktatós/diákos történetet fog elmesélni egy fantasztikusan éneklő 11 éves srácról.

A fiú és a szörnyeteg

21-én igazi nagyüzem lesz a mozikban, hiszen nyolc új film érkezik Magyarországra. A díjra esélyes ezek közül a nagy sikerű Creed - Apollo fia (Creed) lehet, mely afféle Rocky-spinoffnak tekinthető, s eredetileg világpremier lett volna itthon, azonban lekerült műsorról. Most pedig visszakerült. Mellette még két, korábbi szellemi termékre építkező bemutató lesz, a Pofázunk és végünk Miamiban (Ride Along 2), illetve az Alvin és a mókusok: A mókás menet (Alvin and the Chipmunks: The Road Chip) - az előző részeik alapján mindenki meg tudja ítélni, hogy bevállalja-e az újabb epizódjukat, több szót nem is érdemelnek.

Egy tökéletes nap

A további premierek közül a Gondolj rám! az új Kern András-film lesz, melynek alapja egy Vámos-regény, a Ha Isten úgy akarja (Se Dio vuole) egy nagyon vicces olasz komédia, melyben egy orvos kiakad azon, hogy fia nem orvos, hanem pap akar lenni, és elhatározza, hogy kideríti, ki agymosta a csemetéjét. Az Így jártam a mostohámmal (Lolo) Julie Delpy legújabb rendezése, tehát ebből következően francia lesz és komédia, és némiképp romantikus is, míg a Mustang (Mustang) egy Európai filmdíjra is jelölt török dráma a tradíciókról, és az azokhoz való bigott ragaszkodásról. A hét utolsó premierje egy magyar dokumentumfilm lesz, a Kaszás Géza által készített A lovasíjász.

A fiú

Január 28-án, az utolsó mozis héten ugyancsak kerül két díjszezonra gyártott film a hazai mozikba. A dán lány (The Danish Girl) címszereplője meglepetésre Eddie Redmayne - Tom Hooper ismét egy életrajzi drámát készített, ezúttal a világ első nemet váltó nőjéről.A szoba (Room) pedig egy nagyon erős és drámai film egy kisfiúról, akinek öt éves koráig egyetlen szoba jelentette a világot. Kommersz fronton Nagyfater elszabadul (Dirty Grandpa) Robert De Niróval a főszerepben, hogy korhatáros poénokat szórjon Zac Efronnal, A fiú (The Boy) pedig nem az idei, 9 éves szociopatáról szóló dráma lesz, hanem egy random horror, aminek Lauren Cohan a főszereplője - benne egy bébiszitter lepődik meg azon, hogy egy életnagyságú babára kell felvigyáznia.

A futottak még kategóriát a héten egy családi animáció, a Breki, a békakirályfi (Ribbit), valamint a spanyol Egy tökéletes nap (A Perfect Day) képviseli - utóbbi jobb sorsra érdemes, hiszen Benicio Del Toro és Tom Robbins a főszereplője, a helyszíne Bosznia és egy őrült nap történetét meséli el akcióval telve, afféle fekete komédiával átitatott háborús road-movie-ként.

Melyik januári hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Aljas nyolcas
  • Megjött apuci!
  • A visszatérő
  • Steve Jobs
  • Az 5. hullám
  • Creed - Apollo fia
  • Pofázunk és végünk Miamiban
  • Nagyfater elszabadul.
  • Valamelyik a többi közül.
Februárban sem fog sokkal alább hagyni a lendület, hiszen tovább érkeznek a díjesélyes filmek, élükön a Carollal, a Spotlighttal és a Brooklynnal. A közönségfilmek terén pedig A fekete ötven árnyalata és a Deadpool szakíthat nagyobb bevételt. Ezeken kívül a Coen-testvérek és Michael Bay is új filmmel jelentkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krisbart #5
    most nem azért de a nyár sokkal erösebb lesz de ez csak nézőpont kérdése mert pl engem személy szerint egyik januári film se érdekel
  • SirBubu #4
    az Alijen nyolcasra elmegyek, az biztos
  • Seven44 #3
    A G.I. Joe 3 és a Transformers 5 biztos hogy nem lesz idén.
    De lesz bőven így is sok jó film.
    Nálam ez a 2016-os lista amiket várok:

    13 óra: Bengázi titkos katonái
    Büszkeség és balítélet meg a zombik
    Deadpool
    Egyiptom istenei
    Agyas és agyatlan
    Eddie, a sas
    Támadás a Fehér Ház ellen 2: London ostroma
    Zootropolis: Állati nagy balhé
    A Beavatott Sorozat: A Hűséges 1. rész
    Batman Superman ellen - Az igazság hajnala
    A dzsungel könyve
    A Vadász és a Jégkirálynő
    Amerika kapitány: Polgárháború
    Angry Birds: A film
    X-Men: Apokalipszis
    Warcraft: A kezdetek
    Szemfényvesztők 2
    A függetlenség napja 2
    Tarzan legendája
    A bűn éjszakája 3
    A kis kedvencek titkos élete
    Jégkorszak 5
    Star Trek: Mindenen túl
    Bourne 5
    Öngyilkos osztag
    Ben-Hur
    A mestergyilkos 2
    Deepwater Horizon
    Gambit
    Inferno
    A Monster Calls
    Underworld 5
    Jack Reacher 2
    Dr. Strange
    The Great Wall
    Rogue One: A Star Wars Story
    Assassin's Creed
    Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
    Utoljára szerkesztette: Seven44, 2016.01.10. 16:21:42
  • mr9 #2
    Én ezeket várom:

    - Deadpool (2016.02 hu)
    - A beavatott 3: A hűséges (2016.03 hu)
    - Warcraft (2016.05)
    - X-Men 08: Apokalipszis / X-Men 08 - Apocalypse (2016.05)
    - Amerika kapitány 3 – Polgárháború / Captain America: Civil War (2016.05)
    - Szemfényvesztők 2 (2016.06)
    - Tini Nindzsa Teknőcök 2: Elő az árnyékból (2016.06)
    - A függetlenség napja 2 (2016.07) Independence Day: Resurgence
    - Jégkorszak 5 - Ice Age 5 (2016.07)
    - Star Trek 3: Mindenen túl (2016.08) The third film in the reboot trilogy
    - Suicide Squad – Öngyilkos osztag (2016.08)
    - Legendás állatok és megfigyelésük (2016.11)
    - Star Wars: Rogue One (2016.12)
    - Assassin’s Creed (2016.12)
    - G.I. Joe 3 (2016)
    - Transformers 5 (2016)
    - X-Force (2016)
  • molnibalage83 #1
    Egyik sem. Maxium a Visszatérő, csak azért, hogy kiderüljön, hogy egy agyonhypolt film mégis mit tud...