Szekeres Viktor

Remek lett a Milgram-kísérletről szóló mozifilm első előzetese

Az idei kísérletezős filmek egyik darabja megkapta az előzetesét.

A Milgram-kísérlet a szociálpszichológia egy, az engedelmességet vizsgáló kísérlete, mely egyben a legnagyobb hatású kísérlet is volt. A kísérletet először Stanley Milgram, a Yale Egyetem pszichológusa írta le, célja a résztvevők hatalommal szembeni engedelmességének vizsgálata volt, amikor olyasmit kérnek tőlük, ami lelkiismeretükkel ellenkezik. A kísérlet lényege az volt, hogy az alany egyre nagyobb feszültségű áramütésekkel büntethette a másik fél kérdésre adott rossz válaszait - a csavar pedig az, hogy a másik fél csak eljátszotta, hogy őt áramütések érik, ezt azonban a kísérleti alany, a "büntető", nem tudta.


Az amerikai mozikban a Milgram-kísérletet feldolgozó The Experimenter október 16-án mutatkozik be. A Magnolia Pictures életrajzi filmjének Peter Sarsgaard és Winona Ryder lesz a főszereplője, mellettük pedig még feltűnik a filmben Kellan Lutz, Taryn Manning, John Leguizamo, Jim Gaffigan, Dennis Hyasbert és Anton Yelchin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #3
    peidg ennek a kutatásnak épp az a lényege, hogy bőven vannak olyanok is, akik nem ugyanúgy viselkednek, mint a massza. a katonák sem olyanok amilyenek egytől egyig.
  • Yagami #2
    Sajnos elég nagy baj, hogy "feladtad" és hagytad hogy egy "áltudomány" befolyásoljon, ezzel általánosítva egy egész fajt. Nem; nem kérek választ.
  • taxi33 #1
    Katonakoromban nem értettem, hogy a kiképzők illetve az öregebb -értsd csupán korábban bevonult- katonatársak miért szívatják gyakran lelki és fizikai kínzásnak kitéve a kiskatonákat -kopaszokat-. Miért lelik ebben örömüket, szórakozásukat?
    Majd olvasmányaim, filmélményeim alapján azt sem tudtam felfogni, hogy háborúkban hogy voltak képesek olyan szörnyűségeket elkövetni a felek egymás ellen?
    Milgram és Zimbardo kísérleteiről olvasva megértettem, ők ketten rengeteget tettek hozzá az emberi psziché működésének megértéséhez.
    Már nem táplálok semmiféle olyan elvárást az emberek felé, ami alapján egy kicsit is magasabb morális, erkölcsi szintet tételeznék fel róluk, mint bármelyik ragadozó vagy élősködő életmódú állatról.
    Kettőjük munkásságáról mindenkinek tudnia kéne.