Szekeres Viktor

Több, mint félmilliárd dollárba kerül a Hobbit-trilógia

Monumentális befektetés volt a Warner részéről A hobbit-trilógia, de természetesen meg fog térülni. A stúdió összességében több, mint félmilliárd dollárt költött a forgatásra, és még ehhez jön az utómunka, valamint a marketing költségvetése.

Az AP hírügynökség riportja szerint Peter Jackson A hobbit-trilógiája több, mint félmilliárd, egész pontosan 561 millió amerikai dollárba került, s így máris nem olyan meglepő hogy a gyártó Warner Bros. stúdió inkább három filmre szedte szét a történetet, hogy a keletkező plusz bevétel révén biztos nyereségre tegyen szert. Természetesen ez az 561 millió dollár, ami epizódonként majdnem 190 milliós büdzsét jelent, csak a forgatási produkciós költségekre vonatkozik, ráadásul csak március 31-ig költöttek ennyit. Az összegen felül még jó pár millió dollárba kerül az utómunka, mint ahogy maga az amerikai marketing is több, mint száz milliós plusz kiadást jelent ehhez képest.

A megtérülés persze garantált, hiszen bármennyire is csalódást keltően szerepelt A hobbit: Váratlan utazás Amerikában, összességében nemzetközileg a bevételek meghaladták az egymilliárd dollárt - persze ennek az összegnek csak egy hányada jut el a stúdióhoz. A film amerikai 303 milliós bevétele a megnőtt és 3D-vel súlyosbított helyárak ellenére nem érte el A gyűrűk ura-epizódok sikerét, de az Amerikán kívülről befolyt 714 millió dollár már megközelítette A király visszatér nemzetközi csúcsbevételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • goldmember #2
    ha nem óvodásként nézed, jobban értékelted volna
  • bmw #1
    Nekem a Hobbit jobban bejott mint a Gyuruk ura, azon elaludtam...