SG.hu

A Hertz autókölcsönző cég benzinüzemű járművekre cseréli elektromos autóit

20 ezer autót adnak el, mindezt az elektromos járművek értékének meredek zuhanásával és a magas javítási költségekkel indokolják.

A Hertz autókölcsönző cég eladja a flottájában lévő elektromos járművek mintegy harmadát, miután azok a vártnál gyorsabban veszítettek értékükből - jelentette be a vállalat. Az értékcsökkenés csapás a cég azon törekvéseire, hogy a benzinüzemű járműveket olyan autókkal váltsa fel, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat. A Hertz közölte, hogy a vállalat tulajdonában lévő elektromos járművek nagyobb valószínűséggel ütköztek és a javításuk költségesnek bizonyult. A vállalat benzinüzemű járműveket tervez vásárolni az általa értékesített 20 000 akkumulátoros autó helyett. "Egyes ilyen elektromos autók gazdaságtalanná váltak számunkra" - mondta Stephen Scherr, a Hertz vezérigazgatója.

Scherr kiemelte a Tesla "példátlan" árcsökkentését: a Hertz elektromos flottájának legnagyobb része Tesla járművekből áll, amelyek értéke zuhant, miután az Elon Musk által vezetett autógyártó tavaly mintegy 30 százalékkal csökkentette az árakat. Amikor az új járművek árát drasztikusan csökkentik, az a használt autók értékét is lefelé hajtja, mert a vásárlók olcsóbban juthatnak az újabb verziókhoz. Ennek következtében a Hertz kénytelen volt a vártnál gyorsabban leírni elektromos autóinak értékét, ami a nyereségre is rányomta a bélyegét. Az olyan bérbeadó cégek, mint a Hertz, megbecsülik, hogy mennyit fognak érni az autóik, amikor végül eladják őket, és ezt a becsült értékcsökkenést költségként számítják ki. Ha a csökkenés nagyobb a vártnál, a nyereség csökken.

Scherr elmondta, hogy a Tesla más autógyártóknál kevésbé hajlandó a Hertznek mennyiségi kedvezményeket adni a cserealkatrészekre. "A Tesla még új a játékban" - mondta, azt sugallva, hogy az elektromos autógyár viszonylagos tapasztalatlansága a bérbeadó cégek kiszolgálásában szerepet játszott ebben a döntésben. A Tesla járművek javítási költségei átlagosan mintegy 20 százalékkal magasabbak, mint más villanyautóké, ami azt jelenti, hogy a Hertz Tesláival kevesebb pénzt keres járművenként, mint a többi kölcsönzött járművével. Az eszközök 245 millió dolláros értékcsökkenése a 2023. negyedik negyedévi pénzügyi eredményekben fog megjelenni.


A Hertz a világjárvány indulásakor csődbe ment, majd nagy elektromos ambícióról tettek tanúbizonyságot 2021-ben, amikor a vállalat elárulta, hogy 2022-re a bérbeadható flotta több mint 20 százalékát elektromos meghajtásúvá szeretné tenni. Ennek érdekében 100 000 Tesla Model 3 szedánra adtak le megrendelést, majd ezt követte egy 65 000 Polestar 2 megrendelés. A mostani lépés fordulatot jelent a vállalat számára, és azt is érdemes megjegyezni, hogy az akkori megállapodás nem szabott határidőt a Hertz számára az autók megvásárlására, és a vállalat ennek a számnak csak a töredékét vásárolta meg. A Hertz más gyártók, köztük a Kia, a General Motors, a Volkswagen elektromos járműveit is kínálja.

Scherr szerint az egyik lehetséges ok, amiért a Hertz elektromos járművei több balesetben vettek részt, az volt, hogy az ezeket az autókat bérlők közül sokan nem rendelkeztek tapasztalattal a technológiával kapcsolatban, annak ellenére, hogy a vállalat erőfeszítéseket tett az ügyfelek felvilágosítására. Az elektromos autók nehezebbek és sokkal jobban gyorsulnak, mint a benzinesek. A járművek iránti kereslet is kisebb volt, mint amire a vállalat számított, folytatta Scherr. A Hertz nem mond le a flotta villamosítására vonatkozó terveiről, de nem vásárol több Teslát, mondta Scherr. Szerinte a piacnak tovább kell fejlődnie. "A Tesla a legkelendőbb autók között van" - mondta - "de még nem a legjobb bérelhető autó. Ez a kettő nem közeledett egymáshoz olyan gyorsan, ahogy azt sokan, köztük mi magunk is gondoltuk. De majd megtörténik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #20
    hát a válasz egyszerű:
    - rossz alkatrész ellátottság
    - drága szervíz
    - nem megfelelő technikusi személyzet.

    Ennyi elég is egy autóbérléssel foglakozó cégnek ahhoz, hogy felejtsék a modellt. Nem mindenfajta könyvelési gondok miatt ment a levesbe a kocsi, mert akkor ugye vennének más villany vasat. De nem vesznek.
  • NEXUS6 #19
    Azért ez eléggé leegyszerűsítése Ukrajna EU csatlakozását késleltető folyamatoknak, az erre adott kormányzati lépéseknek, a maidani megmozdulásoknak és végül a puccsnak.
  • inkvisitor1978 #18
    Az megvan, hogy Ukrajnában azért elég komoly választási igéreteket akart visszacsinálni a nyertes moszkvai ukázra, ez volt a kirobbantója a majdani eseményeknek.
    AFD betiltása hülyeség lenne. A szelet lehetne kifogni a vitorlából komolyan véve az erős elégedetlenséget az emberek részéről.
  • NEXUS6 #17
    Őöööö Ez egy kicsit wishful thinking, némi a bal-lib oldalra inkább jellemző valóságértelmezéssel. Vagy nem tudom, azt akarod jellemezni, ahogy a bal-lib gondolkodik manapság?

    Előszöris az Index írója, vagy valami liberális ember Németországból, lehet, hogy szeretné az AfD-t alkotmányellenesnek látni, de erre sem te, sem más nem mutatott semmi konkrét példát hozni (értsd: a párt maga programjaival, deklarált céljaival az lenne, mert, hogy valamelyik tag bűnözik az azért még önmagában nem elég).
    Politikailag pedig kb egy öngól, egy forradalmi megmozdulás triggerelése lenne egy +25%-os pártot betiltani. (Amikor gyak a párt/ideológia-semleges gazdákkal sem bírnak). Ha ezt megteszik, alkotmányellenesen hozzáteszem, akkor az már kiválthat a népből, nem az AfD-ből, hanem a felhergelt emberekből akár egy a törvényes rend megdöntésére irányuló megmozdulást. De komolyan ez alapján akarná valaki pl az AfD-t betiltani? Mást ugyanis én nem igen látok, de akkor a ZöldPártot is lehetne "alkotmányellenesnek" mondani. Aminek hatására a felhergelt tinik tömegesen ragasztanák magukat az aszfalthoz, meg híres festményekhez. XD
    Vannak az AfD közelében neonácik? Valszeg igen. Kérdés a párt mennyire határolódik el ettől. Szerintem jól felfogott érdekéből pont annyira, hogy őket, mint választókat ne ijessze el őket magától, de még is megmaradjon az alkotmányosság keretein belül. Azonban nem mondható ki, hogy az AfD neonáci lenne, ahogy a Fidesz sem az, de akár még a Mi Hazánk sem.
    Szal zárjuk rövidre, törvényesen NEM lehet az AfD-t betiltani!

    Ukrajna!? :O Hujujjjúj.
    Vazze, egy háborúban álló és ezért félig meddig, ha szememsarkából hunyorogva nézem, akkor talán elfogadhatónak tarthatom, hogy miért helyezik gyakorlatilag a demokráciát magát offline. Választások elnapolása, ellenzék-, nem kormányzati média kiiktatása, bebörtönzések, állami gyilkosságok stb. Te ezt tartod az EU-ban, Németországban követhető példának!? Vagy egyfajta indirekt példának hoztad mindezt?
    Igen, valóban az EU, helyesebben a liberális kormányzatok jól félrenéztek, az ilyen dinamikusan értelmezett demokrácia láttán, mint ahogy az előtt is szemethúnytak, hogy ott aztán tényleg voltak/vannak neonácik. Náci jelképekkel, fáklyás felvonulással, emberégetéssel, kvázi progromokkal. Ja és puccsal, mert 2013/2014-ben az EU-Majdan puccs gyak az ő áldásos bábáskodásukkal jött csak össze, mert mindenki más megegyezett a kormánnyal és indultak haza karácsonyozni.

    Szal remélem mindezt egyfajta indirekt példának hoztad, amivel gyak pont azt akarod bizonyítani, hogy a ménsztrím miért beszél hülyeségeket.
  • Dodo55 #16
    Olaj már mind a tűzre csak. Itt a baloldali vagy magukat annak mondó erők egy valamit tehetnek, ha nem akarnak a mai magyar ellenzék megvetett sorsára jutni az egész világon: mihamarabb beismerni a kudarcot, hogy járhatatlan tévútakra vitték a nyugati világot és önként visszaadni a megbizatásukat a választók felé (előrehozott választások). Mert az embereknek egyszerűen már elege lett abból, ahogy leépítik és megcsúfolják Európát és az USA-t. Ha nem képesek végre szembenézni a valósággal, akkor a valóság fog velük szembenézni.
  • kvp #15
    "Lehet, hogy be kell tiltaniuk az ellenzeki AFD-t"
    És azt hogyan oldanák meg?

    Torvenyesen:
    https://index.hu/kulfold/2023/12/19/nemetorszag-szelsojobb-betiltas-afd/

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banned_political_parties#Germany

    Hozzatennem, hogy Ukrajnaban is ugyanigy tiltottak be gyakorlatilag minden ellenzeki partot es az EU nem emelt kifogast ellene.

    https://www.theguardian.com/world/2022/mar/20/ukraine-suspends-11-political-parties-with-links-to-russia

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banned_political_parties#Ukraine

    USA:
    https://edition.cnn.com/2023/12/19/politics/trump-colorado-supreme-court-14th-amendment/index.html
    https://apnews.com/article/trump-supreme-court-colorado-maine-14th-amendment-24e92ece8a13531ded8975a651127cde

    Attol meg, hogy szovetsegi szinten hivatalosan felmentettek a vadak alol a tagallamok meg megithatjak az indulasat. Ez esetben egyetlen jelolt marad csak a szavazolapon, a jelenlegi elnok.
  • Dodo55 #14
    "Egyelore nem latni azt, hogy belebukna."

    Akkor biztos az arra felé normális, hogy Berlin utcáin épp ezekben a pillanatokban több ezer traktor akadályozza az életet, miközben több tízezer tüntető követeli az előrehozott választásokat, ráadásul közben erre, mint olaj a tűzre még kiszivárgott egy olyan kormányzati dokumentum is, hogy az ukrajnai háború eszkalációjára számítva nagyfokú katonai mozgosításra készül Németország... De talán ott igazad lehet, hogy 2006-ban itt nálunk Gyurcsány kormánya is átvészelte némi rendőrterror és brüsszeli nyakhúzódások segítségével a népfelkelést. Ezek szerint az európai demokrácia már csak ilyen...
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.01.15. 13:10:59
  • M2 #13
    30 millió lakossal nem mondanám üresnek. De gazdaságilag rengeteg lehetőség a tőkének. Csak minél jobban el kell adósítani, hogy aztán külső vezérléssel működjön a pénzügyi zsarolás és irányítás. Ezért a fegyverküldemények mind fel is vannak szépen, precízen írva a nagy csekkre.
    Ezt hívjuk modernkori gyarmatosításnak.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2024.01.15. 09:18:38
  • manypet #12
    "Lehet, hogy be kell tiltaniuk az ellenzeki AFD-t"
    És azt hogyan oldanák meg?

    "a demokracia megorzesenek egyetlen modja a demokrata part hatalmon maradasa. Ezt szinte minden media forras tenykent kezeli es csak a kormanyzatilag hivtalbol uldozott szelsosegesek vitatjak"
    Meg a média negyede, amelyik a republikánusokat tolja a demokraták helyett.
  • barret #11
    Jó sok ember kell majd az üres Ukrajna újra kolonizálásához! Reméljük megoldják majd ügyesen :)