Berta Sándor

Ragadós járműorral védenék a sérülésektől a gyalogosokat

Az IT-óriás abból indul ki, hogy a robotautók sem fognak tudni elkerülni minden balesetet.

Az amerikai konszern nem mindennapi koncepció leírását nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO), amely néhány nappal ezelőtt el is fogadta a szabadalmi dokumentumot. A Google megakadályozná a gépkocsik és a gyalogosok közötti baleseteket, illetve azt, hogy egy esetleges ütközés után az emberek az úttestre essenek vagy sodródjanak. A társaság ehhez egy olyan ragadó motorháztetőt alkalmazna, amely gyakorlatilag úgy működne, mint egy légypapír vagy egy kétoldalú ragasztószalag. Az elütött emberek egyszerűen a motorháztetőre ragadnának.


A ragadó felületet egy vékony, tojáshéjszerű anyag védené a szennyeződésekkel és az esővel szemben. Ez a védőréteg egy ütközés esetén haladéktalanul széttörne, de adott esetben levegőréteg is lehet majd a ragasztó és a védőanyag között. Fontos, hogy a ragasztó egy idő után már nem hat, azaz a gyalogos később le tud majd mászni a jármű motorházáról.

Bryant Walker Smith közlekedési szakértő szerint a koncepciónak lehetnek hátrányai is, például nem lenne szerencsés, ha valaki ráragad a motorháztetőre és azután az autó ismét összeütközik egy másik gépkocsival. A Google egyik szóvivője közölte, hogy a szabadalmaztatás még egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, hogy egy új terméket terveznek. Érdekesség, hogy tavaly decemberben ismertté vált, hogy a Google önállóan közlekedő gépkocsijai külső kijelzők segítségével tájékoztatnák a járókelőket és a közlekedés többi résztvevőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #12
    Ha az embereket kiiktatjuk a forgalomból, és a gyalogosok/kerékpárosok külön sávokban közlekedhetnek, akkor már nagyságrendekkel kevesebb baleset és gázolás lenne. És kevesebb sávot kell a járműveknek elfoglalniuk, pláne ha a magánautó ténylegesen luxusnak fog számítani és egy egy autónak 4-5 használója is van egy nap. Jajj szegény taxisok mehetnek majd megint tüntetni...

    Ezt a ragasztós baromságot meg el lehet felejteni. Csináljanak gyalogos légpárnát ami gyorsulásmérő egy szintjén kapcsolna csak be. :D
  • TokraFan #11
    Ez a megoldás bármilyen logika mentén hülyeség...Tegyük fel, létezik ilyen erős ragasztó. De mi lesz ha:
    - a bőrfelület egy részen letapad -pl. kéz, arc stb.-, míg a többi részen csak a ruha, ezért a test egy része repülne tovább, míg a másik része odaragad... Leszakad az arca és a keze? Szép lesz...
    - Mi van, ha a motor kigyullad alatta? Ropogósra sül a motorháztetőn?
    - Mi van, ha a kocsi felborul? Rázuhan szerencsétlenre 2 tonna vas? Ennél az is jobb, ha tovarepül ahogy általában eddig is...
    stb. stb.

    Hülyeség az egész...
  • halgatyó #10
    Ha sikerül ilyen ragasztót, kifejleszteni, és elfogadható áron, akkor megoldódik a tolvajok megfogása :-DDDD
  • halgatyó #9
    Egy 60-100 kilós ember elütésekor több tonnás erők hatnak egy pillanatra. Ehhez igen erős ragasztó kell (az ütődés majdnem biztosan nem merőleges a felületre, hanem valamilyen szögben csúsztatott)
    A ragasztó -- tegyük fel, hogy ekkora erővel képes tartani -- az elütött ember RUHÁJÁT, HAJÁT, vagy tárgyait fogja meg, mivel akit elütnek, az ritkán pucér.
    Szóval ezen az ötleten még agyalni kell, jó sokat.
  • Omega #8
    Szerintem többségében már most is a gyalogos és biciklis is a hibás, csak még el tudják meszelni azt aki a kormány mögött ül pl. relatív gyorshajtásra hivatkozva. A jövőben ilyen módon nem lehet védeni az idiótákat -sofőr hiányában-, ezért kell valami helyette.
  • Sequoyah #7
    Azt viszont nem ertem, hogy ennek mi koze az onjaro autokhoz. Ezt a kulcsszot csak a tobb klikkert tettek bele? Ez minden auton egyforman vedene a gyalogosokat.
  • Sequoyah #6
    "Fontos, hogy a ragasztó egy idő után már nem hat, azaz a gyalogos később le tud majd mászni a jármű motorházáról."
    Hat ez vicces lett volna ha nem jut eszukbe:D:D:D
  • A1274815 #5
    Kezdik felkészíteni a népet a Google önvezető autóinak a tömeges gyalogos és biciklis gázolására.
  • M2 #4
    Tépőzár jobb megoldás lenne: a kocsi fél század másodperc alatt ráad az elütött gyalogosra egy plüsskabátot, ami aztán a motorháztetőn lévő tépőzárra tapad.

    Vagy hirtelen zsír-olaj keveréket spriccel az egész kocsira, így az elütött gyalogos simán átcsúszik az áramvonalas autón, rá a hátul kinyíló paplanra.

    Vagy az első lökhárítő fel tud ugrani, így átdobja a kocsi felett a bátor gyalogosokat - gyors visszacsukás után jöhet is a következő.

    ... megyek is a szabadalmi hivatalba! :-)
  • Szefmester #3
    Hááát... tarkóval csapódsz a motorházra (mint a képen) majd hajad és skalpod ledobva szállsz el.. vagy ha nem ilyen erős akkor te magad repülsz el...