Hunter

Mítoszok az egészségről: mennyi vizet igyunk naponta?

Napi nyolc pohár víz. Ez az a mítosz, amiről nehéz meggyőzni az embereket, hogy nincs létjogosultsága. Szinte mindenki úgy gondolja, hogy nem iszik elég vizet, a napi nyolc pohárnak azonban semmilyen tudományos alapja nincs, állítja a New Scientist.

Senki sem tudja igazán, honnan is származik ez a "szabály". Van, aki a palackozó üzemekkel kapcsolatban gyárt összeesküvés elméleteket, de sok orvos és egészségügyi szervezet is évtizedeken keresztül hirdette, sőt hirdeti mind a mai napig ezt a tézist. A forrás valószínűleg az Egyesült Államok Kutatási Tanácsának (NRC) 1945-ös ajánlása lehet, ami minden egyes bevitt kalóriához 1 milliliter víz elfogyasztását tanácsolja. Ez összességében 2,5 litert jelent a férfiak, illetve 2 litert a nők esetében.

Az NRC akkoriban azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentős mennyiségű vizet viszünk be az elfogyasztott ételekkel, ami kémiai úton széndioxiddá és további vízzé bomlik le. Vagyis, ha nem végzünk viszonylag nagy melegben kemény fizikai munkát, vagy intenzív sportot, azaz nem izzadunk ki több vödörnyi vizet, akkor elegendő napi 1 liter, vagy nyolc másfél deciliteres pohárnyi folyadék, ami a brit egészségügy minisztérium ajánlásában szerepel, így a végeredmény 1,2 liter lesz.

A poharak mellett maga a víz is félrevezető, egyéb gyakorta fogyasztott folyadékok, beleértve a teát és a kávét is képesek biztosítani a szükséges vizet, magyarázta Heinz Valtin, az amerikai Darthmouth Orvosi Egyetem vese specialistája, aki átfogóan kutatta területet. Ennél a pontnál többen felkaphatják a fejüket, az általános nézet szerint ugyanis a koffein tartalmú italok nem számítanak, mivel vízhajtó hatásúak, vagyis arra ösztönzik a testet, hogy több vizet adjanak le, mint amit az italból nyernek. Nos, ez sem igaz. Egészséges felnőttekkel végzett vizsgálatok 2000-ben bebizonyították, hogy nincs különbség a vízfelvételben a koffein tartalmú italok és a sima vizet fogyasztók esetében, sőt még az enyhén alkoholos italok is inkább hidratálnak, mint dehidrálnak.


Azzal persze nem érdemes vitába szállni, hogy a tiszta víz jobb, mint más italok, de a lényeg, hogy amennyiben egészségesek vagyunk, elegendő tea, tej, gyümölcslé vagy egyéb folyadék bevitelével bármilyen hátrány ér minket.

A mítosz utolsó kapaszkodója, hogy azért kell innunk, mert mire megszomjazunk, már komoly dehidráltság van jelen. Ez koránt sincs így. Barbara Rolls a Pennsylvania Állami Egyetem táplálkozás kutatója közel 30 évvel ezelőtt bebizonyította, jóval azelőtt megszomjazunk, hogy jelentős test folyadékot vesztenénk. Már a vér koncentrációjának mindössze 2 százalékos emelkedése ivásra észtet minket, miközben a test hivatalosan csak 5 százalék fölötti emelkedés esetén tekinthető dehidráltnak. Tehát nyugodjunk meg, és bízzunk a szervezetünkben. Ne hajszoljunk bele magunkat a literszámra való vízivásba, ha az nem esik jól - ennek ugyanis veszélyei is lehetnek - és nyugodtan igyuk az ízlésünknek legmegfelelőbb italt, ha megszomjazunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #85
    Nem feltétlenül érinti a vesét, ugyanis az általa megivott vizet csak szimplán hűtésre használta a szervezet, a véráramból nem a veséin keresztül távozott hanem a verejtékmirigyeken. De ugyanennyi elvégzett munka mellett sokkal kevesebb víz is elég lett volna neki ha jóval alacsonyabb külső hőmérséklet mellett teszi, tehát a kalóriaégetéssel sincs direkt kapcsolat. Ezért mondtam hogy alapvetően hibás az input definiálása, az a lényeg hogy kellő mennyiségű vizelet távozzon és lehetőleg ne impulzusjellegű input hatásra. Sacc/kb 4 óránként megtelő hólyag (napi 5 vizelés) nekem jó közelítésnek tűnik.
    Abban természetesen igazad van hogy a vesén keresztüli kiválasztásnak vannak korlátai, csökkent veseműködésű betegek esetén pl. elég alacsony napi folyadékbeviteli limitet határoznak meg, tehát a EÜ-i. felső korlát létezik egészséges vesénél is csak jóval magasabban.
  • vumbi #84
    Az mas kerdes hogy meddig birna a vesed, ha igy elned vegig az eleted.
  • qrd0xQSt2rdvnu #83
    Megnéztem ezt a vízmérgezéses oldalt és ez a pont kiverte nálam a biztosítékot:

    "Hogyan előzheti meg a vízmérgezés kialakulását?
    - Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportitalt fogyasszon!
    - Testedzés alatt csak annyi vizet igyon, amennyit elveszít az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani testedzés során!
    - A víz elengedhetetlenül fontos a szervezet egészségesen tartásához, ezért figyeljen arra, hogy meglegyen a szükséges napi folyadékbevitel, ám ne vigye túlzásba!"

    Hát ez így ebben a formában faszság!
    Jókora túlsúlytól megszabadulandó kezdtem kemény edzésbe. Úgy kezdődtek általában az edzések, hogy ha nem ittam egész nap folyamatosan, akkor benyomtam kb. fél liter tisztított vizet (nikken vízszűrő, aka "pi víz"), felmentem a kínpadra (elliptikus tréner, futópad, lépcsőzőgép. mikor melyik), lenyomtam a 20-30 perc edzést, ezalatt megittam egy újabb flakonnal (6 dl). Szóval fél óránál tartunk és már bőven túl voltam az 1 literen. Eztán át a többi gépre és a következő 1 órában simán megittam újabb egy-másfél liter vizet. Majd még este is folyamatosan kortyolgatnom kellett egy ilyen edzés után. Egyszerűen annyi mindent beindít a szervezetben, hogy meghalnék víz nélkül.
    A webbeteges okoskodás alapján már vízmérgezést kellett volna kapnom. Ezzel szemben a valóság az, hogy pontosan annyit ittam, amennyire megszomjaztam és ha nem teszem, akkor rosszul lettem volna (ahogy volt is rá példa, amikor nem vittem vizet).
    A másik pontban meg írja, hogy igyunk bőségesen egész nap. Mégis hogyan igyam meg egy sportos napon a 3-5 l vizet, ha nem néhány óra leforgása alatt?
    Szóval a max 8 dl/h kemény edzésnél egy rohadt nagy faszság, ne dőljetek be neki! Max akkor hihető, hogy elég annyi ha amúgy folyamatosan bőségesen fogyasztasz vizet (ahogy az edzésekkel haladtam nekem is kicsit csökkent a vízszükségletem).
  • coolbboy83 #82
    Az emberek vízfogyasztása változó - ha valaki edz, annak kell több pl....
  • errorista #81
    ,,Azzal persze nem érdemes vitába szállni, hogy a tiszta víz jobb, mint más italok, de a lényeg, hogy amennyiben egészségesek vagyunk, elegendő tea, tej, gyümölcslé vagy egyéb folyadék bevitelével bármilyen hátrány ér minket. "

    Ez a mondat mit is állít?
  • dorje #80
    Esetleg az "1 liter, vagy nyolc másfél deciliteres pohárnyi folyadék" mellett kortyokban, cseppekben vagy gőzköbméterben is meg lehetne adni mennyi vizet igyunk, hátha van még pár ökör, aki nem tudja mennyi lehet az az 1 liter víz és nincs neki otthon másfél decis pohara sem.
    Persze így péntek délután sör lesz az inkább...
  • errorista #79
    de az az elég az több, mint amit az ember a szomjérzete alapján inna. Tehát igyon amikor eszébe jut mindig, de még praktikusabb előre lemérni (kulacsba, kancsóba) és azt iszogatni.
  • defiant9 #78
    ".A vizelet mennyisege elegge allando"
    Már hogy lenne állandó? Ha keveset iszol akkor nem is kell vizelned, ha meg sokat akkor azonnal(sőt olyan is van hogy kell vizelned, de ha nem iszol csak izzadsz akkor lassan visszaszívod). Ahhoz hogy a veséből a salakanyag a hólyagba jusson víz kell, illetve van egy minimálisan kívánatos sűrűsége ennek a folyadéknak ami alatt még nincs pl kőképződési veszély.
    Nekem az tűnik ideálisnak rendszernek ha mondjuk minden percben keletkezik pár csepp vizelet, így mindig egy relatíva híg áramlás hagyja el a vesét.
    Ebből az következne hogy a többször kis adag folyadákfogyasztás az ideális input. De az optimális total output térfogat mennyiséget(mondjuk izomtömegre vetítve(kreatinin szint)), meg kellene határoznia a tudosoknak).
  • vumbi #77
    Max leall a veseben a kivalasztas. A vese glomerulusokban, ahol a szurlet keletkezik, sosem lesz nagyobb a nyomas mint a verben. A kivalasztas elso lepese egyszeru fizika. Egy szuron attolod a vert, a sejtes allomany fennakad, a plazma atmegy. Ezutan a vese visszahalassza az osszes hasznos anyagot, vizet, cukrot, sokat etc. Ami nem kell az egy minimalis viz es somennyiseggel tavozik. Kb 150 l szurlet keletkezik naponta ebbol max a kocsman pisalsz ki 2l-t. Szoval naponta 20x atszurodik a vered, es a "szemet" ~1/100 terfogatba tomoritve tavozik. Hatekony rendszer. A so(NaCl), ha jol emlekszem a hasznos anyagok visszaszivasahoz szukseges a vizeletben.

    A vizelet mennyisege elegge allando, a valtozokat az izzadas es a megnovekedett legzes jelenti, testmozgastol, homerseklettol fuggoen a vizladas megtobbszorozodhet. Ezl senkinek nem mondtam ujat. :) Mondjuk az izzadasra es a testmizgas kozbeni kilegzett vizre is ra lehet szamolni 1-1 lityot ergo melegben 1+1+1l, nyugiban szobaban meg kb egy liter meg ataplalek viz.
  • vumbi #76
    Nem sokat, eleget. Az arany kozeput a ket szelsoseg kozt az optimails. :D