Berta Sándor

Kína már nem az olcsó másolatok szinonimája

A Haier cég viszonylag ismeretlen Európában, ugyanakkor egyike a legsikeresebb kínai társaságoknak. Sun Shubao, a Haier európai vezetője úgy vélte: már nem igaz az a mondás, hogy a Kínában készülő termékek mind olcsó másolatok.

"A Haier nem csak az eladott háztartási berendezések száma alapján számít piacvezetőnek. Rendkívül innovatívak vagyunk, évente kereken 60 millió dollárt fordítunk kutatás-fejlesztésre, ami a bevételünk négy százaléka. 2010-ben több, mint 3000 szabadalmat nyújtottunk be, tehát technológiai szempontból nagyon versenyképesek vagyunk a vetélytársainkkal. Kifejlesztettünk például egy olyan televíziót, amely a jelek közvetítésétől kezdve az áramcsatlakozóig teljesen kábelek nélkül működik. Függetlenül attól, hogy videóról vagy energiáról van szó, mindent vezeték nélkül továbbítunk. A vezetékek nélküli televízió már Kínában kapható, más innovációk pedig nemzetközi viszonylatban is megjelentek."

"Nekünk semmit sem kompenzálnunk. Ugyan nem vagyunk olyan nevesek, mint az európai vetélytársaink, de mivel a nevünk európainak hat, így nem is kezelnek minket kínai cégként. Ugyanakkor az komoly tévedés, hogy amin a Made in China felirat szerepel az automatikusan olcsó másolat. Az iPhone készülékek vagy a csúcstechnikás televíziók mellett számos innovatív szórakoztató elektronikai és számítástechnikai terméket fejlesztenek ki vagy gyártanak Kínában. Annyi különbség, hogy sok árucikken nem a gyártó, hanem a kereskedőcég nevét és logóját helyezik el" - jelentette ki az üzletember.


A nálunk inkább mosógépeiről és hűtőiről ismert gyártó 46 colos tévéje

Sun Shubao szerint a Haiert olyan márkaként akarják pozicionálni, amely a jó ár-érték arány szinonimája. Ugyan a kínai központban születnek meg stratégiai döntéseik, de a többi ázsiai cégnél sokkal jobban figyelnek az ügyfelek és a regionális piacok igényeire, visszajelzéseire. Jelenleg is keresik az új közép-európai üzemük helyét, a létesítményben háztartási berendezéseket gyártanak majd. Mindez kínai szempontból szokatlan, hiszen általában az a gyakorlat, hogy helyi üzemekben készülnek az árucikkek, a Haier azonban szakítani akar ezzel a gyakorlattal. Ugyan Európában a bérköltségek magasabbak, viszont így nem kell a fél világon keresztül konténerhajókkal utaztatni a termékeket. Nürnbergben már korábban létrehozták a kutatási központjukat.

"A jövőben sokkal jobban akarunk koncentrálni a szórakoztató elektronikára, emellett mobiltelefonokkal is megjelenünk majd az európai piacon. Számos egyéb területen is képviseltetni akarjuk magunkat, legyen szó víz- vagy energiaügyről. Nem akarunk semmilyen piaci szereplőt sem lemásolni, de nem tiltakoznék ellene, ha öt év múlva globális értelemben is meghatározó márkává válnánk" - zárta gondolatait a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #19
    Nem sokkal nagyobb színvonalon, hanem sokkal nagyobb méretben, mivel Tízszer akkora ország kína mint japán Japán: 127millió, Dél-Korea: 49millió, Kína: 1300millió fő!

    Ha megcsinálja Kína is, akkor alapvető változások lesznek a világban.
  • kobruc #18
    Ez valahogy úgy müködik, hogy a minap nagy bánatomra vettem egy 32 GB iPhone4 s et és probáltam az ios 6 ot rágyalulni. Miután nem sikerült bevittem a sarki törökhöz aki töbször csinált hasonlót nekem. Miután a kezébe vette azt mindta: o-ho-ho ez nem eredeti...., -Mi az? ... nem: nézd csak meg azt írja a hátán, hogy: "Designed by Apple in California Assembled in America" lent a kép!



    Mondom: mi van? Erre: látod, ha itt nem America-t írna hanem Made in China-t akkor eredeti lenne.
    Itt tartunk. Én még emékszem azokra az idökre amikor a 70 es évek végén egy barátom Sheffieldben minden japán motorra megmondta melyik angol motor másolata. Élcelödött is : ...kakimaki, csucsuki, yabadoo stb. már nem emlékszem. Minden esetre ma már nem sokan vonnák kétségbe a japán termékek eredetiségét, megbízhastóságát. Föl se merül a kétség netán másolat, amit kezünkben tartunk. Pontosan ezt a helyzetet fogja megteremteni Kina csak sokkal magasabb színvonalon mint Japán. Kinában egyetlen év alatt annyi mérnököt engednek rá a gazdaságra mint Németországban 12 év alatt. Ez magáért beszél.
  • Papichulo #17
    "Egyébként a kínai kultúra milyen is?"

    Egyszer menj el hetvegen este Kinaban egy etterembe. Megismered a legrosszabb oldalukat ;)
  • zola2000 #16
    De ha ide is jön, asszem nem fogja teljesen kiszorítani amerikait, ami sajnos a csapból is az folyik...

    Egyébként a kínai kultúra milyen is? Akármit is csinálnak a kínaiak kb csak valami nyugati/japán-dél koreai koppintásnak tűnik.
  • fonak #15
    "20 éve Kínában még Észak Koreai szintű kommunizmus volt"

    20 éve azért már nem, 35 éve igen. A 80-as években Kína már az akkori Magyarországgal egy szinten volt, legalábbis a fejlettebb régiók. Iparilag is, pl. nekünk volt kínai gyártmányú TV-nk anno, ami semmivel sem volt rosszabb, mint az akkori magyar (Videoton, Orion) TV-k voltak. Minőségileg még jobb is volt azoknál, mert a magyar elektronikai cikkek, hát nem éppen az egyenletes minőségükről voltak híresek, ez a TV pedig még most is működik a család nyaralójában van. Persze nyilván valami japán tervezésű cucc volt valószínűleg.
  • Papichulo #14
    "szerintem meglátjuk mi lesz :) eddig nagyon gyorsan növekedtek, illetve még most válság idején is alig lassult a növekedésük."

    Ketsegtelen,viszont minel jobban kozeledsz az elvonalhoz, annal nehezebb lesz a novekedes, bar ok messze vannak onnan. Ahonnan ok indultak, konnyu volt impozans ertekeket felmutatni, de mar most is egyre tobb problema merul fel, melyek reszben a demografiara es reszben az egyedi tarsadalmi/politikai brendezkedesukre vezetheto vissza.

    De ketsegtelen, meg fogjuk latni... en mondjuk szemely szerint nem szivesen elnek olyan vilagban, ahol a kinai ertekrend a dominans. Inkabb megyek oda latogatoba, mintsem szeretnem, hogy a kinai kultura jojjon ide ;)
  • zola2000 #13
    "Kina csak addig tud dinamikusan novekedni, amig egyre tobb kulso ceg fektet be ott."

    igaz, gondolom ezért akarják nyomatni a rendes kínai cégeket, kulcskérdés hogy ez sikerül e, ha igen, lehet életszínvonalat belső fogyasztást növelni stb... ha nem akkor tényleg marad a jelenlegi állapot.

    szerintem meglátjuk mi lesz :) eddig nagyon gyorsan növekedtek, illetve még most válság idején is alig lassult a növekedésük.
  • Papichulo #12
    Ugye azert atlatod, hogy hol a gond a gondolatmenetedben?

    Kina csak addig tud dinamikusan novekedni, amig egyre tobb kulso ceg fektet be ott. Viszont a belso fogyasztast nem tudjak novelni, mivel versenykeptelenne valnak a bedolgoztato piacon, ezert mindig is a kulso megrendelesekre lesznek raszorulva, ergo ahogy no az eletszinvonal a cegek ugy vonulnak, ahogy ennek mar jelei is vannak. A belso piacra viszont a hatalmas diszkrepenciak miatt nem szamithatnak, a nyugati teruleteken meg mindig kozepkori korulmenyek kozt elnek. Nem abbol a neheny keleti parti kirakatvarosbol kell kiindulni, barmennyire is impozans az. Irtam mar itt parszor, hogy a sajat szememmel is lattam, amint a 300-400 km/h sebessegu vonatokbol milyen siralmas helyzet tarul az ember szeme ele meg arrafele is.
    Kina meg iszonyatosan messze van attol, hogy vilagmeretu jatekos legyen. A katonai potenciajarol nem is beszelve. Mivel a power a projection kepessege jelen pillanatban meg Franciaorszagnak is nagyobb a CdG-nek koszonhetoen.
  • zola2000 #11
    És helyüket betöltik a feljövő kínai cégek, amik 10+ éve még gyakorlatilag nem is léteztek.

    A mai visszafogottabb kínai gazdasági növekedés is évente (ha jól emlékszem) 13%, a nyugati kb 0% / sok országban visszaesés van.
  • Papichulo #10
    " gazdaságilag megelőzték a világmásodik Japánt,"

    Per capita? ketlem... De meg abszolut GNP-ben is eppen hogy!

    "ha ez így marad, akkor még 10-20 év és simán világelsők lesznek"

    Miben? Mar most is vandorolnak at a nyugati vallalatok Vietnamba es a Fulup-Szigetekre. Hogy a power-projection kepessegrol mar ne is beszeljunk!