19
  • zola2000
    #19
    Nem sokkal nagyobb színvonalon, hanem sokkal nagyobb méretben, mivel Tízszer akkora ország kína mint japán Japán: 127millió, Dél-Korea: 49millió, Kína: 1300millió fő!

    Ha megcsinálja Kína is, akkor alapvető változások lesznek a világban.
  • kobruc
    #18
    Ez valahogy úgy müködik, hogy a minap nagy bánatomra vettem egy 32 GB iPhone4 s et és probáltam az ios 6 ot rágyalulni. Miután nem sikerült bevittem a sarki törökhöz aki töbször csinált hasonlót nekem. Miután a kezébe vette azt mindta: o-ho-ho ez nem eredeti...., -Mi az? ... nem: nézd csak meg azt írja a hátán, hogy: "Designed by Apple in California Assembled in America" lent a kép!



    Mondom: mi van? Erre: látod, ha itt nem America-t írna hanem Made in China-t akkor eredeti lenne.
    Itt tartunk. Én még emékszem azokra az idökre amikor a 70 es évek végén egy barátom Sheffieldben minden japán motorra megmondta melyik angol motor másolata. Élcelödött is : ...kakimaki, csucsuki, yabadoo stb. már nem emlékszem. Minden esetre ma már nem sokan vonnák kétségbe a japán termékek eredetiségét, megbízhastóságát. Föl se merül a kétség netán másolat, amit kezünkben tartunk. Pontosan ezt a helyzetet fogja megteremteni Kina csak sokkal magasabb színvonalon mint Japán. Kinában egyetlen év alatt annyi mérnököt engednek rá a gazdaságra mint Németországban 12 év alatt. Ez magáért beszél.
  • Papichulo
    #17
    "Egyébként a kínai kultúra milyen is?"

    Egyszer menj el hetvegen este Kinaban egy etterembe. Megismered a legrosszabb oldalukat ;)
  • zola2000
    #16
    De ha ide is jön, asszem nem fogja teljesen kiszorítani amerikait, ami sajnos a csapból is az folyik...

    Egyébként a kínai kultúra milyen is? Akármit is csinálnak a kínaiak kb csak valami nyugati/japán-dél koreai koppintásnak tűnik.
  • fonak
    #15
    "20 éve Kínában még Észak Koreai szintű kommunizmus volt"

    20 éve azért már nem, 35 éve igen. A 80-as években Kína már az akkori Magyarországgal egy szinten volt, legalábbis a fejlettebb régiók. Iparilag is, pl. nekünk volt kínai gyártmányú TV-nk anno, ami semmivel sem volt rosszabb, mint az akkori magyar (Videoton, Orion) TV-k voltak. Minőségileg még jobb is volt azoknál, mert a magyar elektronikai cikkek, hát nem éppen az egyenletes minőségükről voltak híresek, ez a TV pedig még most is működik a család nyaralójában van. Persze nyilván valami japán tervezésű cucc volt valószínűleg.
  • Papichulo
    #14
    "szerintem meglátjuk mi lesz :) eddig nagyon gyorsan növekedtek, illetve még most válság idején is alig lassult a növekedésük."

    Ketsegtelen,viszont minel jobban kozeledsz az elvonalhoz, annal nehezebb lesz a novekedes, bar ok messze vannak onnan. Ahonnan ok indultak, konnyu volt impozans ertekeket felmutatni, de mar most is egyre tobb problema merul fel, melyek reszben a demografiara es reszben az egyedi tarsadalmi/politikai brendezkedesukre vezetheto vissza.

    De ketsegtelen, meg fogjuk latni... en mondjuk szemely szerint nem szivesen elnek olyan vilagban, ahol a kinai ertekrend a dominans. Inkabb megyek oda latogatoba, mintsem szeretnem, hogy a kinai kultura jojjon ide ;)
  • zola2000
    #13
    "Kina csak addig tud dinamikusan novekedni, amig egyre tobb kulso ceg fektet be ott."

    igaz, gondolom ezért akarják nyomatni a rendes kínai cégeket, kulcskérdés hogy ez sikerül e, ha igen, lehet életszínvonalat belső fogyasztást növelni stb... ha nem akkor tényleg marad a jelenlegi állapot.

    szerintem meglátjuk mi lesz :) eddig nagyon gyorsan növekedtek, illetve még most válság idején is alig lassult a növekedésük.
  • Papichulo
    #12
    Ugye azert atlatod, hogy hol a gond a gondolatmenetedben?

    Kina csak addig tud dinamikusan novekedni, amig egyre tobb kulso ceg fektet be ott. Viszont a belso fogyasztast nem tudjak novelni, mivel versenykeptelenne valnak a bedolgoztato piacon, ezert mindig is a kulso megrendelesekre lesznek raszorulva, ergo ahogy no az eletszinvonal a cegek ugy vonulnak, ahogy ennek mar jelei is vannak. A belso piacra viszont a hatalmas diszkrepenciak miatt nem szamithatnak, a nyugati teruleteken meg mindig kozepkori korulmenyek kozt elnek. Nem abbol a neheny keleti parti kirakatvarosbol kell kiindulni, barmennyire is impozans az. Irtam mar itt parszor, hogy a sajat szememmel is lattam, amint a 300-400 km/h sebessegu vonatokbol milyen siralmas helyzet tarul az ember szeme ele meg arrafele is.
    Kina meg iszonyatosan messze van attol, hogy vilagmeretu jatekos legyen. A katonai potenciajarol nem is beszelve. Mivel a power a projection kepessege jelen pillanatban meg Franciaorszagnak is nagyobb a CdG-nek koszonhetoen.
  • zola2000
    #11
    És helyüket betöltik a feljövő kínai cégek, amik 10+ éve még gyakorlatilag nem is léteztek.

    A mai visszafogottabb kínai gazdasági növekedés is évente (ha jól emlékszem) 13%, a nyugati kb 0% / sok országban visszaesés van.
  • Papichulo
    #10
    " gazdaságilag megelőzték a világmásodik Japánt,"

    Per capita? ketlem... De meg abszolut GNP-ben is eppen hogy!

    "ha ez így marad, akkor még 10-20 év és simán világelsők lesznek"

    Miben? Mar most is vandorolnak at a nyugati vallalatok Vietnamba es a Fulup-Szigetekre. Hogy a power-projection kepessegrol mar ne is beszeljunk!
  • zola2000
    #9
    ...illetve nekem aztán mindegy hogy usa vagy kína lesz első, csak közép-európában ne legyen túl gáz a helyzet :)
  • zola2000
    #8
    Az igaz, de Kínában leginkább a fejlődés és növekedés üteme "félelmetes", 20 éve Kínában még Észak Koreai szintű kommunizmus volt, és "nem volt semmi" mint ma afrikában, ma meg már a High Techet közelítik, gazdaságilag megelőzték a világmásodik Japánt, ha ez így marad, akkor még 10-20 év és simán világelsők lesznek minden téren és ez a nem mindegy.
  • Papichulo
    #7
    "Igazából még a legdrágább nyugati cuccokon is made in china szerepel."

    Ez csak bergyartas. Kis tulzassal ezt a munkat barhol a vilagon el tudnak vegezni. Mondjuk azert tegyuk hozza, hogy van par dolog, amit ha megfeszulnek sem tudnak gyartani a kinaiak, pedig nagyon akarnak. Ilyen peldaul a nagyteljesitmenyu sugarhajtomu... evtizedek ota probalkoznak sikertelenul.

    A kinai innovacio, R&D, sajat tervezesu termekek es ezek minosege, meg nagyon tavol all a high-end-tol... ez nem lekicsinyles, ez teny.
  • zola2000
    #6
    "Ugyanakkor az komoly tévedés, hogy amin a Made in China felirat szerepel az automatikusan olcsó másolat."

    Igazából még a legdrágább nyugati cuccokon is made in china szerepel.
  • Papichulo
    #5
    "Az iPhone készülékek vagy a csúcstechnikás televíziók mellett számos innovatív szórakoztató elektronikai és számítástechnikai terméket fejlesztenek ki és gyártanak Kínában. "

    Ez a mondat azt jelenti, hogy az iPhone-t is Kinaban fejlesztettek ki!

    Az eredeti cikkben pedig ez van: "Ob iPhone oder High-End-Fernseher, jede Menge innovativer Unterhaltungs- oder Computertechnik wird in China gebaut oder entwickelt"

    Gondoltam, hogy talan csak nem nezi ennyire hulyenek Sun Shubao az olvasokat, hogy ezt elhitesse velukl... szerencsere csak Lost in Translation volt :)

    "Kína már nem az olcsó másolatok szinonimája"

    Pedig egyelore meg igen... nagyon sok teruleten.
  • harmi2009
    #4
    Nekem ilyen Haier klíma van lakásomban. Nagyon meg vagyok vele elégedve.
    Arról nem beszélve, hogy 3 év garancia és rendes Mo-i szervíz van, ezek mind mellette szólnak.

    Azért az vicc, hogy a nagy cégek Kínában gyártatnak (aztán visszahozzák a készterméket)a kinai/koreai/stb távol keleti cégek meg itt.
  • mad mind
    #3
    És mi van a vámokkal? Látom nem vagy tisztában azzal, hogy EU tagok vagyunk és nem szívat az EU, hanem csak be akarja tartatni, az aláírt egyezményeket. Persze ha nem tetszik ki lehet lépni, csak akkor nem internetes háborgások lesznek, hanem valódiak, mikor a tuskók érzékelik, hogy az eddig is baromi drága dolgok még drágábbak lesznek és mindenhova vízum kell majd.
  • Meridian
    #2
    És íme egy lehetőség (egyébként a sok közül), ha az EU szivat minket... máris lehet fordulni az ilyen kínai/koreai/japán/indiai és arab cégek felé, akik elfogadják itt drágább a munkaerő, de legalább megspórolják a logisztikát.
  • Tetsuo
    #1
    OK, akkor draga masolat.
    De minden ilyen termek melle lehetne rakni ezer olcso masolatot.